Hlavní obsah
3,0
(440)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli něco k Velikonocům neodmyslitelně patří, jsou to domácí, máslem a rumovými rozinkami vonící mazance. Jsou krásně vláčné, křupou po mandlích a k snídani s máslem a domácím džemem se po nich utlučete.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 mazance
Těsto
  • 42 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 190 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 60 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 30 g mandlí
  • 50 g kandované citronové kůry
Na potření a ozdobení
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Do velké mísy si odvažte cukr. Ohřejte mléko. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru z mísy a míchejte do rozpuštění. K cukru přidejte do mísy mouku a dvě lžíce z ní vmíchejte spolu s asi čtvrtinou ohřátého mléka k droždí. Kvásek nechte v teple přibližně 10 minut vzejít.

02.

Mezitím k mouce s cukrem přidejte zbylé mléko, špetku soli, žloutky a citronovou kůru. Vmíchejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. To nejtěžší vás čeká teď: minimálně pět minut vše ručně nebo v robotu s hnětacími háky zadělávejte, až vznikne hladké nelepivé těsto.

03.

Vmíchejte v rumu nasáklé rozinky (pár hodin předem je do něj namočte nebo jednoduše v mikrovlnce či na plotně společně zahřejte), nasekané mandle a kandovanou citrusovou kůru.

04.

Těsto přikryjte utěrkou a dejte do tepla (třeba do lehounce vyhřáté a vypnuté trouby) na hodinu kynout. V polovině těsto znovu krátce prohněťte.

05.

Z vykynutého těsta vytvořte dva bochánky a nechte je na plechu vyloženém pečicím papírem znovu asi 45 minut kynout. Nakonec je potřete vajíčkem, navrchu nastřihněte nebo nařízněte křížek a posypejte mandlovými lupínky. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C, teplotu ihned snižte na 170 °C a pečte 30 až 35 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Pečete na Velikonoce domácí mazance, nebo se vám jejich příprava zdá příliš zdlouhavá?

Související témata:

Načítám