Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduché těsto ozvláštněné nastrouhanou mrkví - to je mrkvový dort. A velmi podobně si můžete připravit i tuhle lahodnou roládu s náplní z krémového sýru a smetany. Mňam efekt je zaručený!

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 3/4 hrnku hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    8
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 ks vejce
    3
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 2 ks mrkve
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice
Krém
  • 250 g čerstvého krémového sýru
    7
  • 100 g másla
    7
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 3/4 hrnku cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Mouku, koření, prášek do pečiva a sůl promíchejte dohromady. Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem (místo olivového klidně použijte obyčejný slunečnicový nebo řepkový, olivový ale chuti dodá zajímavý nádech). Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno. 

02.

Do vyšlehaných vajec vmíchejte moučnou směs a nastrouhanou mrkev. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 13-15 minut dozlatova. Hotové těsto poznáte tak, že se na krajích od papíru odlepuje. 

03.

Než se upeče, rozprostřete na pracovní plochu čistou utěrku a tu zlehka posypte krupicovým cukrem. Upečený plát těsta překlopte na pocukrovanou utěrku, papír opatrně sloupněte a utěrku s těstem zarolujte. Nechte vychladnout. Pokud by těsto chladlo na plechu, nešlo by pak už zarolovat a mohlo by popraskat.

04.

Mezitím připravte náplň: cream cheese vyšlehejte s měkkým máslem, cukrem a vanilkou dohladka. Vychladlou roládu opatrně rozrolujte a potřete po téměř celé ploše krémem - jen na vnějším konci nechte asi 2 cm nepotřený okraj, při rolování se tam přebytečný krém vytlačí sám. Roládu znovu zarolujte, tentokrát už bez utěrky. Uložte na servírovací tác a nechte v lednici ztuhnout. Pokud byste roládu chtěli krémem ozdobit i po celém vnějšku, zdvojnásobte množství krému.

A jaké rolády děláte vy? Vyzkoušejte naše další variace, kterým neodoláte.

Související témata:

Načítám