Hlavní obsah

Tři snadné rolády, kterým se těžko odolává!

Foto: Greta Blumajerová

Rolády s nejrůznějšími náplněmi nikdy neztratí svoje kouzloFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Čekáte návštěvu a nemáte čas připravovat něco složitého? Některá z našich rolád vám vytrhne trn z paty. Jsou totiž neuvěřitelně rychle hotové a zvládne je i každý začátečník. Nebojte se rolování a pospíchejte do kuchyně!

Článek

Rolády mají několik nezpochybnitelných plus: těsto je hotové cobydup, pečou se pár minut a na ztuhnutí jim stačí také jen chvilka. O svoje recepty se podělily Lucka, Pavla a Jana N. už v článku Souboj receptů: Tři sladké rolády a dnes přišla řada na další várku receptů na tento klasický moučník.

Piškotová roláda s jahodami

Potřebujete: 130 g cukru krupice, 3 vejce, 90 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce vroucí vody, asi 100 g jahodové marmelády (vyberte opravdu dobrou, úspěch závisí právě na ní!), 200 ml minimálně 31% smetany ke šlehání, cukr krupice na podsypání a jahody na ozdobu.

Foto: Greta Blumajerová

Jahodová roláda je jasným favoritem celé redakceFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejprve zapněte troubu a vyhřejte ji na 190 stupňů Celsia. Z bílků vyšlehejte trochu řidší sníh a postupně do něj zašlehejte žloutky, 2 lžíce vroucí vody, cukr a nakonec i mouku prosátou s práškem do pečiva. Na plech dejte pečicí papír, těsto na něj rovnoměrně rozprostřete do tvaru obdélníku a upečte dozlatova, trvá to asi 13–15 minut. Čistou utěrku namočte, pořádně vyždímejte a posypte trochou cukru krupice. Upečený plát těsta překlopte na utěrku, opatrně sundejte pečicí papír, pomocí vlhké utěrky těsto zarolujte, nechte asi 10 minut vychladnout.

Mezitím si vyšlehejte šlehačku a očistěte jahody. Vychladlou roládu rozrolujte a po celé ploše ji pomažte jahodovou marmeládou. Pak naneste šlehačku, (v případě, že máte jahod dost, můžete šlehačku ještě poklást plátky nakrájených jahod). Roládu pomocí utěrky opět srolujte, zabalte a dejte do lednice asi na 20 minut ztuhnout. Hotovou roládu už stačí dozdobit případným zbytkem šlehačky a jahodami.

Oříšková roláda s malinami

Potřebujete: 100 g lískových oříšků, 5 vajec, 170 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkové tresti, 70 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 200 ml minimálně 31% smetany ke šlehání, 150 g malin (čerstvých nebo mražených), 2 lžíce griotky nebo malinového likéru, 100 g čokolády na hobliny a cukr krupice na podsypání.

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace malin, oříšků a čokolády vás dostaneFoto: Greta Blumajerová

Postup: Čokoládu rozpusťte, naneste ji na plastové prkénko a dejte asi na 20 minut ztuhnout do lednice. Zapněte troubu a vyhřejte ji na 180 stupňů Celsia. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladké pěny a postupně přidejte vanilkovou tresť, sníh z bílků, mouku prosátou s práškem do pečiva a namleté oříšky. Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, který jste navíc posypali trochou cukru. Plech vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.

Upečený plát překlopte na mokrou, dobře vyždímanou utěrku, roládu zabalte a nechte asi 10 minut vychladnout. Mezitím vyšlehejte tuhou šlehačku a zamíchejte do ní rozmačkané maliny a griotku. Zchladlou roládu rozrolujte, pomažte malinovou šlehačkou (jednu lžíci si jí nechte stranou) a zase zamotejte. Zabalte ji zpět do vlhké utěrky a uložte do lednice asi na 20 minut ztuhnout. Čokoládu vyndejte z mrazáku a škrabkou na brambory z ní naškrábejte čokoládové hobliny. Vychlazenou roládu pomažte jen „na zatření pórů“ troškou zbylé malinové šlehačky a posypte čokoládovými hoblinami. Hotovo!

Dort z tmavé rolády s čokoládovým krémem

Na roládu potřebujete: 100 g cukru krupice, 5 vajec, 45 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vrchovatou lžíci holandského kakaa, 400 g vanilkového smetánku (Pribináček, Lipánek…) a cukr krupice na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Dort z čokoládové rolády se smetánkem ocení hlavně dětiFoto: Greta Blumajerová

V případě, že budete z upečené rolády dělat opravdu celý dort, nachystejte si ještě 250 g hořké čokolády, 200 ml minimálně 31% smetany ke šlehání a ovoce, které máte k čokoládě rádi – banán, meruňky, broskve, borůvky, kompotované mandarinky… Použít můžete jen jeden druh nebo klidně všechny dohromady.

Uvedené suroviny jsou na formu o průměru 18 cm, jinak musíte rolády upéct dvě, dávku na čokoládový krém stačí zvýšit o polovinu.

Postup: Roláda jako taková zabere jen chvilku, pokud budete dělat celý dort, připočtěte si 2 hodiny na tuhnutí krému.

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do hladké světlé pěny a zapracujte do ní mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Na plech dejte pečicí papír a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 13–15 minut. Upečené těsto se na krajích odlepuje od papíru. Plát těsta překlopte na utěrku vysypanou cukrem (pokud budete dělat dort, můžete ji nechat suchou, drobné prasklinky se ztratí), zarolujte ho a nechte asi 10 minut vychladnout.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přimíchejte do ní nevyšlehanou šlehačku. Vše míchejte tak dlouho, až vznikne jednolitá hmota, a odstavte z plotny. Vychladlou roládu rozrolujte, pomažte ji smetánkem a zarolujte zpět. Nechte ji asi 10 minut ztuhnout v lednici a zatím si připravené ovoce nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do čokoládového krému. Tuhou roládu celou nakrájejte na tenké řezy a asi polovinou z nich vystelte dno formy. Jako druhá vrstva poslouží čokoládový krém s ovocem, navrch vyskládejte zbylé roládové řezy a mezery mezi nimi zatřete zbytkem krému. Dort uložte aspoň na dvě hodiny do lednice, aby krém mohl ztuhnout, ideální je nechat ho uležet přes noc. Jiný čokoládový krém už ale nikdy nebudete chtít dělat!

Jaké rolády děláte vy? Podělte se o svoje tipy na těsto i na nejrůznější náplně v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty.

Reklama

Načítám