Hlavní obsah

Mrkvové rohlíčky s povidly

Hodnocení:
(274)
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Na tyhle malé oranžové potvůrky byste si měli dát pěkný pozor! Lákají svou skořicovou vůní, neodolatelným křupnutím při každém kousnutí i slaďounkou povidlovou náplní. Prostě zrada na nás všechny, kteří letos (opět) do plavek už prostě nezhubnou...

Ingredience pro:
48 rohlíčků
  • 200 g mrkve
  • 150 g másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 200 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • povidla
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Oloupanou mrkev nastrouhejte a propracujte se změklým máslem, citronovou kůrou (ostrouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká), skořicí, solí a moukou na lepivé těsto. Dejte ho asi na hodinu ztuhnout do lednice.

Krok 2: Těsto rozdělte na čtyři části a na pořádně pomoučeném válu vyválejte jeden díl dotenka. Snažte se zhruba držet kulatého tvaru. Nožem nebo rádlem ho pak nakrájejte na 12 dílů, jako byste krájeli koláč.

Krok 3: Na širší část každého kousku dejte trošku povidel a těsto zamotejte do rohlíčku. Po stranách ho lehce zmáčkněte, aby povidla nevytekla. Stejně postupujte se zbytkem těsta.

Krok 4: Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vajíčkem a pečte asi asi 15 minut při 200 °C dozlatova. Ještě horké je cukrujte moučkovým cukrem.

Krok 5: Hodně štěstí s vyháněním vetřelců, kteří díky vůni této dobroty zpravidla během chvíle zaplní vaši kuchyň!

Když je v těstě mrkev, jedná se vlastně o úžasně zdraví prospěšnou věc, že ano? A slyšeli jste už o mrkvancích či mrkvovém dortu?

ynezorPumanzeSaNyknalC