Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Mrkev. Jeden ji nemusí, druhý naopak zbožňuje. Už jste ji zkusili přidat do koláče? Že ne? Tak to zkuste.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 200 g polohrubé mouky
    1
  • 50 g třtinového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    1
  • 40 g rozinek
  • 1 ks vejce
    3
  • 100 ml mléka
    7
  • 60 g másla
    7
  • 200 g mrkve
  • 1 lžička skořice
Poleva
  • 250 g cukru moučka
  • 1 ks citronu
  • 1/2 lžíce zeleného potravinářského barviva
  • 1/4 lžičky oranžového potravinářského barviva
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 hrudka másla
    7
  • 1 lžíce hrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Oškrábanou a nastrouhanou mrkev promíchejte s  moukou, cukrem, práškem do pečiva a skořicí. Rozinky si namočte ve vodě a zlehka prohřejte v mikrovlnce.

02.

V menší míse si smíchejte tekuté přísady: vejce, mléko, rozpuštěné máslo. Poté ručním šlehaček smíchejte se zbytkem surovin a nakonec vmíchejte rozinky. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct do horkovzdušné trouby na 160°C cca 20 minut.

03.

Poté důkladně promíchejte vymačkanou šťávu z citronu s moučkovým cukrem do husté hmoty, část oddělte do dvou hrnků a obarvěte ji zelenou (na pohled tak trochu nevábnou) a oranžovou barvou. Bílou hmotu rozetřete na vychladlý korpus a nechte ztuhnout.

04.

Obarvené náplně naplňte do mikrotenových sáčků, vystřihněte malou dírku a ozdobte polevu koláče.

Související témata:

Načítám