Hlavní obsah
3,6
(21)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

V zimě se možná rádi zahřejete horkým čajem anebo polévkou. Zkuste zkombinovat tyto dvě věci dohromady a vychutnejte si příjemně nasládlou chuť mrkvového krému s jemným aroma rooibos čaje.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 misky
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 ks brambor
  • 5 g rooibosu
  • 1 špetka soli
  • 80 g kokosového mléka
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 10 g ořechů a semínek
Článek

Postup

01.

Dva sáčky čaje rooibos (5 g) zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 10–15 minut louhovat.

02.

V hrnci rozehřejte olej a cibuli nakrájenou nadrobno dozlatova osmahněte. Přidejte 2 větší mrkve (cca 200 g) pokrájené na kostičky. Opékejte na středním plameni 5 minut, občas promíchejte.

03.

Po 5 minutách přidejte koření – římský kmín, zázvor, muškátový oříšek, kousek chilli papričky a minutu míchejte. Přidejte oloupanou, na drobné kostičky nakrájenou menší bramboru (cca 70 g) a zalijte vylouhovaným čajem. Osolte a přiklopte. Vařte, dokud zelenina nezměkne.

04.

Pak do polévky vlijte kokosové mléko. Přiveďte k varu a stáhněte z plotny. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Foto: Martina Lancingerová

Na talíři posypejte polévku koriandrem a najemno pokrájenou chilli papričkou. Můžete do ní dát i svá oblíbené semínka či oříšky nasekané najemnoFoto: Martina Lancingerová

Ideální polévky do zimy? Zkuste například chlebovou polévku se smetanou  anebo italskou s těstovinami a fazolemi.

Reklama

Související témata:

Načítám