Hlavní obsah

Zimní chlebová polévka se smetanou

Hodnocení:
(24)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tahle polévka není příliš fotogenická, dejte jí ale šanci, věřím, že si vás získá skvělou a povědomou chutí. Zahřeje a zasytí, při přípravě zužitkujete všechny zbytky staršího chleba a kořenové zeleniny, a když ji zjemníte kapkou smetany… Sami uvidíte.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 krajíce staršího chleba
  • 1 l vývaru
  • 150 ml smetany
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 hrst zelené natě na ozdobu
Na krutony
  • 3 krajíce staršího chleba
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

Krok 1: Omyjte a oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a starší chléb na větší kostky.

Krok 2: V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu lžíci sádla a přidejte všechnu nakrájenou zeleninu. Osolte, opepřete a za stálého míchání krátce opečte, postačí dvě tři minuty.

Tip: Sádlo dodá polévce další vrstvu chuti, můžete ho ale nahradit rostlinným olejem.

Krok 3: K opečené zelenině prolisujte česnek, přihoďte kostičky chleba a už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Zalijte vývarem a zvolna vařte asi 15 až 20 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka a dochuťte: přidejte lžíci jablečného octa a můžete přidat ještě stroužek prolisovaného česneku.

Tip: Do polévky dejte s vývarem i kousek mraženého libečku, chuť polévky výrazně pozvedne. Máte-li rádi hustší polévky, přidejte krajíc chleba navíc.

Krok 4: Na zjemnění vmíchejte do polévky trochu smetany a velice krátce prohřejte. Podávejte ihned, s hrstičkou chlebových krutonů a lžící nasekaných zelených natí pažitky nebo petrželky.

Tip: Místo smetany přidejte do polévky rozkvedlané vajíčko nebo ji přímo na talíři ozdobte lžičkou husté zakysané smetany.

Krok 5: Na chlebové krutony nakrájejte starší chléb ostrým nožem na stejně velké kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci sádla a za občasného míchání opečte chléb dozlatova. Hotové krutony nechte okapat na kuchyňském ubrousku.

Tma a chlad nás v tomhle období nutí trávit víc času doma. Využijte ho a zkuste upéct jednoduchý domácí chléb z podmáslí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek