Hlavní obsah
3,5
(51)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Tuhle slanou pochoutku k večeři i k vínu si zamilujete. Jemně zkaramelizovaná mrkev chutná v kombinaci s křehkým těstem výtečně. A jestli se vám nechce dělat domácí těsto, klidně použijte kupované listové.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 150 g čerstvého krémového sýru
  • 1 ks vejce
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 500 g mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte křehké těsto. Do mísy nasypejte mouku, přidejte půl lžičky soli, pokrájené máslo a žloutky. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pak ho zabalte do fólie a nechte chvilku odpočinout v lednici.

02.

Formu vyložte pečicím papírem. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Krémový sýr (např. Lučinu) prošlehejte s vejcem, přidejte lístky tymiánu a podle chuti osolte a opepřete. 

03.

V pánvi rozpusťte máslo. Přidejte mrkev a opékejte asi pět minut. Pak vmíchejte římský kmín, nechte ho rozvonět a přisypejte cukr. Zamíchejte a nechte mrkev mírně zkaramelizovat. Nakonec přidejte sezamová semínka. 

04.

Opečenou směs přendejte do formy a kolečka mrkve rozložte tak, aby ležela pěkně vedle sebe. Pak po částech lžící nanášejte na mrkev ochucený sýr a opatrně ho rozetřete do stran. 

05.

Těsto vyválejte na velikost o něco větší než je forma. Naneste ho na náplň koláče a okraje zahněte dovnitř. Koláč na několika místech propíchněte vidličkou. 

06.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte půl hodinky. Hotový, ještě horký koláč překlopte na rovnou plochu a opatrně sejměte pečicí papír. Tento slaný koláč můžete podávat teplý i studený. 

Mrkev je levná, dobrá a zdravá. Bude vám chutnat mrkvová polévka s koriandrem a zázvorem, výborná je také polévka z pečené mrkve. A jestli nejste polívkoví, upečte si slané mrkvánky s ricottou.

Reklama

Načítám