Hlavní obsah

Obrácený slaný mrkvový koláč

Hodnocení:
(39)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Tuhle slanou pochoutku k večeři i k vínu si zamilujete. Jemně zkaramelizovaná mrkev chutná v kombinaci s křehkým těstem výtečně. A jestli se vám nechce dělat domácí těsto, klidně použijte kupované listové.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 2 žloutky
  • sůl
Na dohotovení
  • 150 g sýru žervé
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 500 g mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička římského kmínu
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte křehké těsto. Do mísy nasypejte mouku, přidejte půl lžičky soli, pokrájené máslo a žloutky. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pak ho zabalte do fólie a nechte chvilku odpočinout v lednici.

Jak udělat nejlepší křehké těsto bez vajec?

Krok 2: Formu vyložte pečicím papírem. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Krémový sýr (použila jsem Lučinu) prošlehejte s vejcem, přidejte lístky tymiánu a podle chuti osolte a opepřete. 

Krok 3: V pánvi rozpusťte máslo. Přidejte mrkev a opékejte asi pět minut. Pak vmíchejte římský kmín, nechte ho rozvonět a přisypejte cukr. Zamíchejte a nechte mrkev mírně zkaramelizovat. Nakonec přidejte sezamová semínka. 

Krok 4: Opečenou směs přendejte do formy a kolečka mrkve rozložte tak, aby ležela pěkně vedle sebe. Pak po částech lžící nanášejte na mrkev ochucený sýr a opatrně ho rozetřete do stran. 

Krok 5: Těsto vyválejte na velikost o něco větší než je forma. Naneste ho na náplň koláče a okraje zahněte dovnitř. Koláč na několika místech propíchněte vidličkou. 

Krok 6: Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte půl hodinky. Hotový, ještě horký koláč překlopte na rovnou plochu a opatrně sejměte pečicí papír. Tento slaný koláč můžete podávat teplý i studený. 

Mrkev je levná, dobrá a zdravá. Bude vám chutnat mrkvová polévka s koriandrem a zázvorem, výborná je také polévka z pečené mrkve. A jestli nejste polívkoví, upečte si slané mrkvánky s ricottou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek