Hlavní obsah

Zubní pasta není potřeba a čím déle, tím lépe také neplatí: Jak si správně čistit zuby?

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dávných dobách míval člověk čtyřiačtyřicet zubů. Pak se mohutná čelist začala zmenšovat. Dílem za to mohla změna stravy a částečně také fakt, že mozek nabýval na objemu, čemuž se stavba hlavy a obličeje musela přizpůsobit. Dnes se do ústní dutiny vejde zubů dvaatřicet, a to ještě horko těžko. Jak bychom měli o chrup správně pečovat a je pravda, že si ho musíme čistit tři minuty?

Článek

Na délce nezáleží. Aspoň pokud jde o čištění zubů. „Není důležité jak dlouho, ale jak dobře. Někdo to má hotové za dvě minuty, jiný za osm,“ říká v dalším dílu podcastu MUDr.ování zubní lékařka Kamila Cmíralová z kliniky Dental Office H33. Zda máme dobře vyčištěné zuby, poznáme prý podle pocitu na jazyku, když si jím zuby přejedeme. Jsou-li hladké, máme hotovo. Ucítíme-li však jemné „chloupky“, je třeba pokračovat. Ovšem ne stíravými pohyby, jak se dřív doporučovalo. Stejně jako u mnoha dalších věcí už ani toto díky novým poznatkům neplatí. „Na přechodu mezi zubem a dásní máme malý žlábek, kde se usazuje plak. A ten stíráním neodstraníme,“ říká lékařka. Nezbytná je samozřejmě i péče o mezizubní prostory, kde se rovněž plak usazuje.

Zubní pasta pro dobrý pocit

Právě odstranění zubního plaku je cílem čištění zubů. Je to mechanická záležitost, takže k tomu podle lékařky nepotřebujeme dokonce ani zubní pastu. „I kdybychom si čistili zuby bez ní, bude to fungovat. Akorát bychom museli měnit kartáček každých čtrnáct dní. Pasta ho přece jen trochu chrání,“ říká Kamila Cmíralová v podcastu MUDr.ování s tím, že dobrým pomocníkem jsou tablety, které indikují přítomnost plaku na zubech. Po vyčištění tabletu vycucáme a zabarvení zubů nám ukáže, kde se plak drží.

A co elektrické kartáčky, které někteří zubaři nevidí moc rádi, protože prý mohou poškodit dásně? „Upřímně řečeno, nikdy se nedokážete vyčistit zuby tak kvalitně, jako to za vás zvládne elektrický kartáček. A dásně si můžete poškodit i tím běžným,“ říká doktorka Kamila Cmíralová. Někteří výrobci elektrických kartáčků doporučují pro zdraví ústní dutiny jimi čistit i jazyk. Tuto informaci lékařka koriguje. „Čištění jazyku moc nedoporučuji. Je totiž osídlen různými bakteriemi, které mají svou funkci. Prostě řečeno, co funguje, do toho by se nemělo sahat,“ říká lékařka. Vyčistit jazyk se podle ní doporučuje jen tehdy, když pacienta trápí zápach z úst a lékař vyloučí, že by za tím mohl být zkažený zub či jiná podobná patálie.

Mléčný chrup nepodceňovat!

Že je péče o chrup důležitá, by se měly děti učit už od chvíle, kdy jim vyroste první mléčný zoubek. „Z názorů, že mléčné zuby časem vypadají, a tak není třeba jim příliš věnovat pozornost, úplně šílím,“ říká odbornice. Mléčné zuby nám totiž „drží místo“ pro ty stálé. „Ve chvíli, kdy o ně přijdeme dřív, se tam ty stálé špatně vejdou a dítě bude potřebovat rovnátka. I když by je třeba vůbec nemuselo mít,“ varuje lékařka. V podcastu MUDr.ování zubařka Kamila Cmíralová také vysvětluje, proč zuby věkem šednou a jak se to dá napravit. A také, že vyražený zub lze při troše štěstí zasadit zpátky do dásně a jak vlastně vznikají kazy a proč některé z nich zubaři neopravují.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

S kým jsme si povídali? Stomatoložka Kamila Cmíralová po absolvování studia Zubního lékařství na Lékařské fakultě v Hradci Králové pracovala jako praktická zubní lékařka v soukromé ordinaci v Praze. Po mateřské dovolené se připojila k týmu v Dental Office H33. Věnuje se především záchovné stomatologii a parodontologii. Je držitelkou Osvědčení odbornosti v praktickém zubním lékařství z rámci programu celoživotního vzdělávání České stomatologické komory.

Načítám