Hlavní obsah

Zbaví vás žvýkačka špatného dechu?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Jednou z nejčastějších obtíží, s níž se lidé potýkají, je páchnoucí dech. Ať už je za ním špatné trávení, chybná ústní hygiena, nebo jen aromatické jídlo, dokáže zkazit náladu každému. Spolehlivým pomocníkem se v takových chvílích stává žvýkačka. Skutečně vás ale nevonného dechu zbaví?

Článek

Kdo si chce okamžitě pomoci od nevábného dechu (= halitóza), obvykle sáhne po žvýkačce, a mnohdy – po vzoru líbivých reklam – dokonce i po dvojité dávce. Zlepšení lze zaznamenat už po pouhém vložení žvýkací gumy do úst a pro toto rychlé působení a osvěžující chuť je žvýkačka hodně oblíbená. Skutečně ale funguje? Jak vybrat správnou žvýkačku, aby vám se zápachem z úst opravdu pomohla?

Pozor na cukr: problémy se jen zhorší

Věčným problémem všech potravin, které by jinak mohly prospívat, je cukr. A týká se to i řady žvýkaček. Sladká cukrová chuť je lahodná, ale je také to jediné, co vám takový produkt dodá. Sice bleskově zafunguje, ale od problému vám pomůže jen minimálně. „Může za to právě cukr, který zvyšuje produkci slin a množení bakterií podílejících se na tvorbě zubního kazu. V konečném důsledku tedy žvýkačka s obsahem cukru zápach z úst jen zhorší,“ vysvětluje zubní lékařka Jana Karbusická, odborná garantka značky Splat.

Kdy na příchuti nezáleží

Některé žvýkačky mají schopnost špatný dech zamaskovat výraznou vůní. Nejoblíbenější je máta peprná a na popularitě získává také skořicová příchuť, která voní a štípe podobně výrazně jako tradičnější mentol. I u velmi svěžích aromat ovšem platí, že pokud bude žvýkačka obsahovat cukr, nevábný dech jen chvilkově zamaskuje, ale jinak zdravotní stav dutiny ústní pravděpodobně jen dále poškodí. Má tedy používání žvýkaček vůbec smysl?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Bez cukru, se zinkem a xylitolem – tak by mělo vypadat složení kvalitní žvýkačkyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Zinek podpoří imunitu a zachytí pachy

Žvýkání smysl má, měli byste ale vybírat takové žvýkačky, které mohou nabídnout vědecky ověřené receptury. Rozhodně neobsahují cukr, zato dodají některé důležité látky, jež pomáhají se zápachem z úst účinně bojovat. „Jedná se třeba o zinek, minerál, který se podílí na tvorbě enzymů a účastní se procesů, jako je metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Díky tomu pomáhá účinně zachycovat nepříjemné pachy,“ informuje Jana Karbusická. Zinek také asistuje imunitnímu systému v boji proti patogenům, které mohou v ústech vytvářet nepříjemný zápach, a aktivně přispívá k normálnímu vnímání chuti.

Březový cukr bojuje s bakteriemi

Vhodnou složkou typickou pro kvalitní žvýkačky je fluorid, který přispívá k mineralizaci skloviny, čímž posiluje zdravé zuby; a xylitol, známý jako březový cukr, protože se získává z březového dřeva. Toto přírodní sladidlo snižuje v ústech počet bakterií podílejících se na tvorbě zubního plaku. Zinek, fluorid a xylitol společnými silami bojují proti zápachu z úst a udržují ústní dutinu zdravou. A to je proti intenzivní příchuti, která problém jen maskuje, zásadní výhoda.

A nemusíte jen žvýkat! Udělejte si domácí bounty s xylitolem!

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Nechcete zápach jen maskovat, ale pořádně s ním zabojovat? Čtěte pečlivě složení žvýkaček a hledejte xylitol, fluoridy či zinek. Ovšem úplně nejdůležitější je poznámka „bez cukru“Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Správná hygiena je zásadní

Ani nejkvalitnější a nejzdravější žvýkačka z vás nesejme zodpovědnost za dodržování správné ústní hygieny. „Po žvýkačce sáhněte například po aromatickém jídle či ve chvíli, kdy si nestíháte vyčistit zuby. Pokud však někoho dlouhodobě trápí nepříjemný pocit a zápach z úst, je potřeba stav konzultovat se zubním lékařem,“ potvrzuje Daša Hegerová, lékařka ze Stomatologické kliniky FN u sv. Anny v Brně. Nejčastěji je na vině zánět dásní, který může vést ke vzniku parodontitidy, úbytku kosti a posunu až ztrátě zubů. Správná péče o zdraví dutiny ústní je proto řešením i prevencí zápachu z úst.

Reklama

Načítám