Hlavní obsah

O škytavce, nakažlivosti zívání i průvanu v plicích. S expertkou i o tom, proč je lepší nos než pusa

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Proč máme potřebu se zhluboka nadechnout, když vstupujeme do šéfovy kanceláře? A jak souvisí s dechem škytavka? V podcastu MUDr.ování se nebojíme zeptat. Třeba na to, proč nám dělá občas problémy něco tak samozřejmého, jako je dýchání.

Článek

V dobách covidových jsme si vyzkoušeli, jak nepříjemné je, když se nemůžeme pořádně a zhluboka nadechnout. Brblali jsme kvůli rouškám a respirátorům, ale upřímně řečeno, dýchání šidíme i bez nich. Proč je vlastně dech tak důležitý? Protože naše dýchací soustava se nepodílí jen na výměně kyslíku a oxidu uhličitého, ale na udržování stálého pH, na správné funkci čichu a řeči a třeba také na imunitních mechanismech.

„Způsob života, kdy často sedíme skrčení či shrbení u počítače nebo v autě, způsobuje, že máme stlačenou bránici,“ říká v novém dílu podcastu MUDr.ování Petra Sojková, která toho jako zdravotnice a lektorka pilates o dechu ví opravdu hodně. Třeba to, že bránice je dýchací sval, a pokud ji neprocvičujeme a nedáme dost prostoru, nikdy nevyužijeme kapacitu plic naplno. Výsledek? Hůř se soustředíme, jsme unavení, zpomalení, zkrátka nám to moc nemyslí. A o nějaké energii také nemůže být řeč.

Jako v zatuchlé místnosti

„Pokud se pořádně nenadechneme a hlavně nevydechneme, hromadí se nám v těle kysličník uhličitý,“ říká Petra Sojková. Pak se stane to, co známe, když otevřeme dlouho nevětranou místnost, třeba po zimě na chalupě. Jejda, tady je zatuchlý vzduch, říkáme a okamžitě otvíráme okna a dveře, abychom udělali průvan. Stejný průvan bychom měli dopřát i plicím. „Chci-li dostat do těla nový vzduch, musím ten starý vydechnout,“ upozorňuje na jednoduché pravidlo lektorka pilates, která se v podcastu také rozhovořila o tom, že v poslední době dýcháme víc ústy než nosem. Což není dobře, protože právě vzduch vdechnutý nosem je filtrován přes síť dýchacích cest, což u dýchání ústy neplatí tak zcela.

Přesto, že dýchání odbýváme, jsou situace, kdy se na dech spoléháme a plný nádech a výdech využíváme; když nás čeká něco neobvyklého, jako je například skok do chladné vody nebo vstup do šéfovy kanceláře. Děláme to podvědomě, protože, jak vysvětluje Petra Sojková, tělo je chytré a ví samo, co má dělat. „Když se zhluboka nadechnu a vydechnu, tak se automaticky zklidním, přivede mě to zpátky do přítomného okamžiku,“ vysvětluje.

V podcastu přišla řeč i na škytavku a na povídání o tom, zda je zívání opravdu nakažlivé a proč se říká „tohle musíš vydýchat“. Poradíme vám také, co dělat, když si vyrazí dech dospělý a když se to samé stane malému dítěti. To všechno a ještě mnohem víc víte v podcastu MUDr.ování, který si můžete pustit na Podcasty.cz, ve Spotify či Apple Podcasts. Na nový díl se můžete těšit každou středu v 11:00 na Proženy.cz.

S kým jsme si povídali? Pilates Master Instructor Petra Sojková vystudovala střední zdravotnickou školu, obor dětská sestra, ale přes dvacet let se věnovala plavání a pohybové výchově dětí. Když už doma začala na manžela šišlat, tak se z ní dalším studiem stala instruktorka pilates. Tento druh pohybu vyznává proto, že učí ji i její klientky a klienty zastavit se a nadechnout a také správnému držení těla, což je prý pěkná dřina.

A víte, že v těle není žádná žáha, která by nás mohla pálit? Tak co tedy způsobuje ten nepříjemný pocit? Poslechněte si i starší díl MUDr.ování, například s gastroenteroložkou Petrou Ryckovou

Reklama

Načítám