Hlavní obsah

Kateřina Cajthamlová o jídle jako novém náboženství i normální postavě, která se ocitla na pranýři

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Čas od času se v médiích objeví povzbudivá zpráva, že do módy se vrací ženskost. Křivky, boky, obliny, však to znáte. Jenže spíš je přání otcem myšlenky, než aby to byla pravda. Možná je to dokonce ještě horší než před lety.

Článek

Vnímání ženskosti se trochu zvrhlo. Když napíšu, že dotyčná měla ženskou postavu, většinou si představíme dámu obdařenou tím, co k ženě odjakživa patří: křivkami. Jenže právě ty bývají často terčem kritiky. Stylistka Ruth Šáriská vidí důvod v tom, že módní trendy určují lidé, kteří místo ladnosti ženských křivek milují dívky bez prsou a boků. Což je paradox, uvědomíte-li si, že žijeme ve slovanském prostoru, kde vždycky všechno dost kypělo. Ženy taky.

„Nikdy mě nepřestane fascinovat, proč má někdo potřebu hodnotit druhé. Když čtu nelichotivé, a hlavně lživé odsudky na adresu některých hereček a jiných celebrit, vůbec se nedivím, že je v dnešní době tolik organizací, a dokonce už i instagramových účtů, které si daly za cíl podporovat sebevědomí,“ zamýšlí se stylistka, jež obléká nejen celebrity, ale mezi klientkami má i mnoho žen z oblastí mimo zájem médií.

Buď hlad, anebo hostina

Pranýřování přirozených ženských tvarů, jež se odehrává zejména ve virtuálním prostoru, nabylo už tak obludných rozměrů, že jeden bulvární server označil za korpulentní i těhotnou herečku. Není divu, že se psychologům plní ordinace klientkami, jež mají problematický vztah ke svému tělu. Což se týká nejen mladých dívek, ale i zralých žen, které už by takzvaně měly mít rozum. Podle nutriční specialistky Lindy Hronové mnoho žen a dívek buď hladoví, nebo se naopak přejídají. Pubertální slečny jsou na tom nejhůř. Od „chci být štíhlá jako holky z Instagramu“ přecházejí do módu „stejně taková nikdy nebudu, tak se nacpu“, což narušuje normální přístup ke stravování.

Jak říká psycholožka Kateřina Cajthamlová v novém dílu podcastu MUDr.ování, jídlo má atributy novodobé mystiky. Pokud se mluví o jídle, často padají slova jako odměna, hřích, trest. „A máme tady dokonce i proroky,“ doplňuje v podcastu MUDr.ování, jenž je tentokrát zaměřený na šikanu obézních i pokřivené vnímání těla, doktorka Cajthamlová. Jenže zkuste vysvětlit patnáctileté slečně, že chlapecký zadek a útlé boky patří chlapcům, když jim média i sociální sítě dnes a denně vnucují opak.

Nereálné modly

Se slovy jako štěstí, láska, úspěch, spokojenost, peníze či radost se štíhlost v médiích spojuje často. Tohle je ovšem vzkaz, který s normálním životem nemá nic společného. Bohužel však dokáže normální život velmi narušit. Hodně o tom ví přední odbornice na poruchy příjmu potravy Hana Papežová, a to hlavně od samotných pacientek, kterých přes veškerou osvětu neubývá. „Její“ dívky prý dokážou velmi přesně popsat stigmatizující vliv sociálních sítí a alarmující je i to, že propagaci extrémní štíhlosti často šíří samotné nemocné ženy, a to dokonce i ty, které leží ve velmi vážném stavu v nemocnici. Za nejvíc nebezpečný v dnešní době samy pacientky označily Instagram.

„Bohužel sítě a jejich oblíbenost se velmi rychle mění, což ztěžuje účinný monitoring a následně i prevenci,“ říká vedoucí lékařka Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesorka Hana Papežová a dodává, že riziko představují stejnou měrou i některá média, která vulgárně popisují tělesné partie žen a propagují virtuální realitu upravených fotografií.

Jak nepodlehnout všem těm nesmyslům? Hana Papežová radí naučit sebe i své děti dívat se kriticky na mediální tlak, nepodléhat pocitům nedokonalosti s nespokojeností s vlastním tělem při srovnání s veřejně prezentovanými názory a fotkami. Mimochodem, někteří fotografové si do celkové sumy za módní snímky započítávají také položku „úprava fotografií“. Lepší důkaz o tom, co je pravda, a co ne, asi není třeba.

Podcast MUDr.ování můžete najít na webu Podcasty.cz nebo v aplikacích Spotify či Apple Podcasts. Nové díly pak čekejte každou středu v 11:00. Příští týden se můžete těšit na fyzioterapeutku Michaelu Ulrichovou, která se specializuje na bolest hlavy.

Reklama

Načítám