Hlavní obsah

Mají postavu jako vy! A módní návrháři se o ně perou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco dříve se o diverzitě modelek nanejvýš mluvilo, dnes dostávají konečně prostor i ženy s větší velikostí. Kdy si ale budete moci prohlédnout oblečení na postavě „tak akorát“, se kterou by se ztotožnila většina žen? Podle poslední přehlídky Chanel se zdá, že se ta doba blíží.

Článek

Nechápejte nás špatně. Za plus size revoluci jsme neuvěřitelně vděčné a pro modelku Ashley Graham (32) máme obrovskou slabost. Při pohledu na přehlídková mola to ale vypadá, jako by po světě běhaly jen ženy extrémně štíhlé (schválně, kolik vašich kamarádek má velikost nula neboli XS?) a potom ty, které nosí XL. A jak dobře víme, ve skutečnosti se většina žen pohybuje spíše někde mezi tím. Proč jsou podobně stavěné modelky téměř přehlížené?

Velikost 38? Plus size!

Zatímco laik si pod pojmem plus size představí modelku s plnoštíhlou postavou, agentury do této kategorie řadí všechny ženy, které nepasují do standardní modelingové škatulky. A že je to škatulka hodně titěrná: většina modelek má velikost 34, aby se vešly do uniformně střižených vzorků oblečení. S cifrou 38 tak žena automaticky spadá do kategorie plus size, což v překladu není nic jiného než větší velikost.

Proto se začal používat neoficiální termín real size, kterým se pojmenovávají právě modelky se „střední“ velikostí. Ne že by ženy štíhlejší nebo silnější nebyly opravdové (tedy real). Ale jde o postavu, která je v populaci nejvíce zastoupena a zároveň je považována za jakousi zdravou normu. A navíc, když si přečtete zprávu, že se na přehlídce Chanel objevila „plus size“ modelka, a pak uvidíte ženu s velikostí 38–40, nezachrání to ani přidané uvozovky.

Foto: Profimedia.cz

Tipli byste si, že jde o plus size modelku? Australská kráska Robyn Lawley (30) perfektně demonstruje, proč potřebujeme výraz „real size“Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

O práci nemá nouzi ani rodačka z New Yorku Marquita Pring (29), která se na týdnech módy objevuje častoFoto: Profimedia.cz

Revoluce u Chanelu

Coby real size modelku bychom určitě označili i nizozemskou krásku Jill Kortleve (26), která se stala senzací díky březnové přehlídce Chanel. Brunetka měla na týdnech módy práce ažaž, najali si ji i návrháři značek Mugler, Valentino, Alexander McQueen nebo Michael Kors. Chanel je ale na žebříčku prestiže nejvýše a jeho přehlídka uzavírá pařížské týdny módy. Pracovat pro tento módní dům je vysněnou metou pro všechny modelky – nemluvě o těch s křivkami, které měly u Chanelu donedávna dveře zavřené.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Jill Kortleve má za sebou extrémně úspěšnou sezonu. Coby plus size modelku si ji vyžádala i značka Chanel. Bylo to vůbec poprvé za dekáduFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská rodačka měla o týdnech módy napilno – pracovala pro nejznámější módní domyFoto: Profimedia.cz

Slavný návrhář Karl Lagerfeld (85†), který zemřel v únoru loňského roku, značku vedl od roku 1982 a vůbec se netajil názorem, že na molo patří výhradně štíhlé modelky. Výjimku udělal jen v roce 2010, kdy dal prostor „plus size“ modelce Crystal Renn (33).

Foto: Profimedia.cz

Crystal Renn je jedinou „nestandardní“ modelkou, kterou vzal na milost i návrhář Karl LagerfeldFoto: Profimedia.cz

Budoucnost je růžová

Ptáte se, proč je podobných modelek k vidění tak málo? Proč se přeskočilo od útlých žen rovnou k plnoštíhlým? Věříme, že odpověď spočívá v silné touze po jinakosti, která tu tak dlouho chyběla. Po letech, kdy se na molech objevovaly převážně super štíhlé ženy, se módní svět uchýlil k velké změně, po které veřejnost dlouho volala. Předchozí sezony patřily modelkám v čele s Ashley Graham, které nás přesvědčily, že i s větší konfekční velikostí mohou vypadat skvěle. Teď je ale načase, aby se tahle mezera začala zaplňovat, a my jen upřímně doufáme, že bude takových Jill, Robyn nebo Marquit mnohem více!

Od Twiggy k Ashley Graham? Podívejte se, jak se v průběhu času změnil ideál ženské krásy!

Načítám