Hlavní obsah

Může vám nechráněný sex způsobit průjem?

Foto: Sotnikov Misha, Shutterstock.com

Foto: Sotnikov Misha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po milování se necítíte v kondici? Bolí vás břicho a navíc se rychle přesouváte na toaletu, protože máte podezření na průjem? Na vině může být nechráněný pohlavní styk. A tohle je důvod, proč za postelové hrátky platíte poměrně velkou daň.

Článek

Plynatost, křeče v břiše a dokonce i horečka. Léto průjmu vyloženě nahrává, neboť je spojováno s všemožnými bakteriemi – jak těmi potravinovými, tak těmi ve vodě. Na dovolené navíc ochutnáváme exotická jídla a také máme vinou vysokých teplot oslabenou imunitu. Někdy však k nucenému pobytu na toaletě přispívají i jiné faktory. Stačí, když si užijete nechráněného prázdninového sexu. Ani ve snu by vás nenapadlo, že za průjmem nestojí nekvalitní voda či zkažené jídlo, ale právě milostné hrátky? Tak to se teď budete hodně divit!

Místo pláže samotka

Prostaglandiny je skupina látek, která se nachází, mimo jiné, i ve spermatu. Tyto molekuly zasahují do mnoha tělesných procesů a skutečně můžou stát za řídkou stolicí nebo křečemi v břiše. Pro portál Sabrin97 to vysvětluje americká gynekoložka Teresa Hoffman z Centra klinické medicíny v Baltimoru.

Prostaglandiny, jež mají podobný účinek jako hormony, způsobují, že hladké svaly, jako jsou ty ve vaší děloze a střevě, se smršťují, a když se střevo stáhne příliš rychle, průjem je na světě. To znamená, že při hrátkách bez prezervativu se prostaglandiny ve vagině vstřebají, přecházejí do tlustého střeva a podporují křeče hladkého svalstva v žaludku. Mimochodem, tyhle chemické sloučeniny si tělo vyrábí i samo, a to hlavně před a během menstruace, což je důvod, proč se vyprazdňujete mnohem snadněji než po zbytek měsíce.

Zlato, teď nemůžu!

Situace je však taková, že ve dnech, které předcházejí vašemu červenému období, se prostaglandiny vašeho sexuálního partnera smíchají s těmi vašimi. Stejně na tom budete i v případě, že si dopřejete hodně sexu v poměrně krátkém čase a do dělohy si doslova napumpuje cisternu pánského mlíčí.

Samozřejmě, že to může skončit „jen“ průjmem, ale pokud máte i za několik hodin po sexu zvýšenou teplotu nebo bolesti v podbřišku, vsaďte nejprve na teplou koupel či láhev s teplou vodou přiloženou na břicho, než se vydáte k doktorovi. Vhodný je i horký obklad vylepšený o šalvějový či majoránkový olej, a to v kombinaci s heřmánkovým či zázvorovým čajem.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Po vášnivé noci s neznámým krasavcem se můžete dočkat nečekaných nepříjemnostíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Pomůže pelyněk i měsíček

Jestli bolesti nepřejdou, musíte ke gynekologovi. Ten může provést sonografické vyšetření a pro všechny případy se ujistit, že je všechno v pořádku a problémy samy odezní. Popřípadě předepíše medikamenty na snížení produkce uvedených biologicky aktivních molekul.

Než ho se svým podezřením na prostaglandinový účinek navštívíte, souložte jen s ochranou a na průjem popíjejte čaj ze šalvěje, pelyňku, anýzu, heřmánku nebo ostružiníku maliníku, jenž je považován za nejsilnější prostředek proti průjmu.

Střevní potíže jsou ještě to nejmenší, co se vám může po nechráněném sexu stát. Poznali byste, kdyby šlo o smrtící syfilis? 

Načítám