Hlavní obsah

Smutek a podráždění po sexu postihuje i muže!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Že by milování, tedy příjemný akt plný vášně a fyzické blízkosti, mohl mít za následek „depku“? Už to tak vypadá. A pozor, netýká se to jen žen, ale i mužů! Taky ten váš po postelových hrátkách není ve své kůži?

Článek

Slzy, smutek nebo podrážděnost. O tom, že některé ženy po sexu trpí stavem, který se odborně nazývá postkoitální dysforie, vědí odborníci již léta. Nikdo se však nezabýval tím, zda milování může negativně zapůsobit i na muže. Tedy až doteď. Světově první studie, kterou mají na svědomí vědci z australské Queensland University of Technology, je výmluvná až dost.

Zlato, ty pláčeš?

Výzkumníci, jejichž závěry publikoval odborný magazín Journal of Sex & Marital Therapy, zpovídali prostřednictvím anonymního on-line průzkumu 1208 mužů z USA, Velké Británie, Ruska a dalších zemí. Výsledky přitom ukázaly, že smutek a negativní emoce zažilo i po příjemném sexuálním prožitku 41 % mužů, u 4 % se dokonce jedná o pravidelný stav.

„Někteří pánové si stěžují na nespokojenost, naštvanost, nervozitu, ale také touhu po samotě a odpor k postkoitálnímu mazlení a dotykům,“ říká Joel Maczkowiack, jeden z autorů studie, s tím, že mnoho mužů se chce po sexu prostě sebrat a odejít. Nejedná se však o nějaké selhání v rámci slušného chování, ale spíš o emoční rozháranost.

Nech mě být, nesahej na mě

„Mezi popisované pocity patří i jakási prázdnota. Muži se sami v sobě nemohou vyznat a říkají si, jak je možné, že chtějí opustit ložnici a do poslední chvíle si neužít to, na čem se fyzicky i psychicky podíleli,“ dodává Joel Maczkowiack. Co je však příčinou, to si vědci prozatím nedokážou vysvětlit.

Na vině by podle nich mohla být genetická výbava, psychologické faktory nebo chemické procesy těla (mezi únavou po sexu a chutí být sám, je rozdíl). Během sexu totiž tělo zaplaví příval hormonů, jejichž hladina po milostném aktu rychle opadne. Takový šok může k pocitům prázdnoty a smutku skutečně přispět, což není dobré pro nikoho ze zúčastněných.

Když polibek vystřídají nastavená záda

Profesor psychologie Robert Schweitzer, jenž se na průzkumu také podílel, podotýká, že postkoitální dysforie má potenciál narušovat partnerské vztahy. „Bylo zjištěno, že páry, které se po sexuální aktivitě zabývají mluvením, líbáním a mazlením, uvádějí větší sexuální a vztahovou spokojenost. To dokazuje, že milostná dohra by se neměla obcházet a ignorovat.“ Tak už víte, co je u vás doma špatně?

„Negativní afektivní stav, který se po sexu u některých mužů dostavuje, má jednoznačně potenciál vyvolat úzkost nejen v jednotlivci, ale i u jeho protějšku, čímž se narušují důležité procesy vztahů a partnerské fungování i mimo ložnici,“ objasňuje Robert Schweitzer, podle kterého existují pouze dvě řešení.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Stabilnější jsou páry, které se po sexu ještě chvíli mazlíFoto: MJTH, Shutterstock.com

Slzy jako slabost?

Týká-li se úzkost po sexu i vašeho partnera, hodně s ním o tom mluvte, ptejte se na jeho pocity. Zajímejte se, co můžete udělat pro to, aby se cítil lépe. Pokud váš osobní, empatický přístup nezabere, společně s partnerem zvažte návštěvu psychologa, psychoterapeuta či sexuologa a svého partnera v sezeních podpořte. Sám totiž pravděpodobně nebude chtít se svým stavem něco udělat.

„Zkušenosti s postkoitální dysforií odporují dominantním kulturním předpokladům o mužské zkušenosti sexuální aktivity, proto se za smutek, úzkost nebo dokonce plačtivost pánové stydí,“ uzavírá profesor Robert Schweitzer.

V jakých dalších případech byste měli vyhledat sexuologa, protože bez něj to nejspíš nezvládnete?

Reklama

Související témata:

Načítám