Hlavní obsah

Co byste měli vědět, než vymalujete stěny nabílo

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Bílá výmalba je stálice na stěnách interiérů. Někdo ji vyhledává, jiný se jí pro její určitou sterilnost bojí. To je ale zbytečné. Stačí si jen uvědomit pár důležitých věcí dřív, než se pustíte do malování.

Článek

Všimli jste si, že v některých bytech působí bílá téměř magicky, zatímco jinde je chladná a evokuje pocit nemocničního prostředí? Důvod je jednoduchý: ani v případě použití neutrální bílé barvy nesmíte zapomínat na některé důležité detaily, které ovlivní výsledek. Přečtěte si, co byste měli zvážit, než začnete malovat zdi nabílo.

Výhody bílé výmalby

Dá se říci, že bílou nikdy nic nepokazíte. Proto ji lidé často volí jako základní barvu do většiny místností. Bílé stěny pak lze bez obav kombinovat jak se světlou, tak i tmavou podlahou, aniž byste se museli bát, že místnost bude působit příliš stísněným a tmavým dojmem. Víte, proč by podlaha neměla být bílá?

A protože bílé stěny v bytě jsou jakýsi nepopsaný list, jsou spolehlivým základem pro zařizování interiéru v libovolném stylu. Umožní vám bezpečnou kombinaci s jinými barevnými odstíny a jsou skvělým pozadím po kterékoli materiály. Vypadá to tedy, že s bílou v interiéru nemůžete nikdy šlápnout vedle. Je to ale jen zdání. I před vymalováním stěn nabílo se totiž vyplatí držet se následujících rad.

Hlídejte světové strany

Právě se chystáte doma vymalovat, takže pohled z okna je asi to poslední, na co teď myslíte. Jenže množství denního světla a intenzita slunečních paprsků dopadajících do pokoje jsou pro volbu barevného odstínu velmi důležité. A to platí i o bílé barvě. Proto než se pustíte do malování, určete, na kterou světovou stranu směřují okna dané místnosti. Pokoje s bílými stěnami, které jsou orientované na sever, dostávají během dne šedomodrý nádech, což je příjemné například pro ložnici. Bílé stěny skvěle zchladí místnosti na jižní straně domu, jako jsou kuchyň, jídelna či obývák, kam svítí slunce po celý den.

Důležitou roli ve světlosti místnosti však může hrát třeba listnatý strom před oknem. V zimě (kdy je bez listí) totiž propustí více světla, zatímco v létě okno příjemně zastíní.

Foto: Mauro Carli, Shutterstock.com

Listnatý strom před okny ovlivňuje, kolik světla do místnosti proniká v různých obdobích rokuFoto: Mauro Carli, Shutterstock.com

Jak se vyhnout chladnému dojmu

Někdo má strach, že když vymaluje stěny nabílo a k tomu přidá světlý nábytek, bude vše působit sterilně a neútulně. To ale snadno vyřešíte pomocí barevných doplňků, jako jsou textilie, židle či nádobí. Na bílé stěny byste měli věšet nejen obrazy, ale třeba i plakáty a fotky zarámované v odlišné barvě. Výraznou dekorací jsou také hřbety knih v policích.

Chcete všechno bílé? Hlídejte stuktury

Pokud je pro vás bílá barva srdeční záležitost a chcete ji mít nejen na stěnách, ale i na nábytku a doplňcích, nevadí. Při nákupu se ale zaměřte na různé materiály a jejich rozmanitou strukturu. Díky tomu bude vše nakonec působit dostatečně útulně.

Vyberte třeba koberec s dlouhým vlasem, k němu vlněný přehoz s klasickým plastickým severským vzorem a místo nábytku s hladkým povrchem ve vysokém lesku zvolte strukturu dřeva, případně jemnou patinu.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Strukturované povrchy dodají prostoru potřebnou hloubku Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Odstín bílé vybírejte osobně 

Výrobci názvy pro bílé odstíny volí podle svých marketingových cílů, takže se snadno stane, že ten samý odstín má několik názvů – od sněhobílé, zářivé bílé přes čistou bílou až po studenou bílou. Proto je nejlepší si bílou barvu na stěnu vybrat osobně, a to ideálně při denním světle. A zaměřte se ještě na jednu věc. Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky a bojíte se, že se bílé stěny rychle ušpiní, vyberte si takovou nátěrovou hmotu, která odpuzuje nečistoty, či je dokonce omyvatelná.

Připadá vám bílá nudná? Tak co třeba zkusit černé stěny?

Reklama

Načítám