Hlavní obsah

Vintage kuchyně jsou stále v kurzu! Jak na ně?

Foto: HABRDA, Shutterstock.com

Foto: HABRDA, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vintage kuchyně jsou stále oblíbené a ve spoustě lidí vyvolávají příjemné vzpomínky na dětství. Jakými zásadami se řídit při zařizování v tomto retro stylu, abyste se v nich cítili skutečně dobře?

Článek

Retro a vintage styly mají jednu obrovskou výhodu – nikdy nevyjdou z módy a nejspíš se už navždy budou umisťovat v žebříčcích těch nejoblíbenějších. V preferencích vedou kuchyně. Ty totiž, pokud jsou dobře a vkusně zařízené, působí útulně, prakticky a romanticky.

Za vintage se obecně považuje něco, co časem získalo na hodnotě. Většinou jsou to věci 50 až 100 let staré. Pokud chcete čistě vintage interiér, sáhněte po léty prověřených kvalitních předmětech například z osvědčených bazarů. Chcete se pouze inspirovat? Zapátrejte v obchodních řetězcích a hledejte retro kousky napodobující určitou dobu. Ale pozor, vybírejte s citem!

Inspirace z jednoho období

Při plánování si vezměte inspiraci jen z jednoho historického období. Milujete prvorepublikový nábytek nebo se vám vždy líbila kuchyně, v níž vám vařila vaše babička? Jediné, s čím je vhodné tyto kousky kombinovat, jsou ty moderní minimalistické, které nenaruší dojem. Před nákupem si vše zkuste představit jako celek a zamyslete se nad tím, jak se v místnosti budete cítit.

Replika, nebo originál?

Zda zvolíte repliky z retro obchodů nebo originály z bazarů, záleží jen na vás a vašich finančních možnostech. Dobré je myslet především na to, že pokud si pořídíte nějaký starý výrazný kousek, bude možná vyžadovat opravy a hůře k němu seženete vhodné kousky na doplnění. Mezi replikami oproti tomu snadno najdete celé, plně funkční kuchyňské sestavy i s ladicími spotřebiči, bez nutnosti dodatečných úprav.

Foto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Při zařizování vintage kuchyně dejte přednost přírodním materiálům a nábytku, který viditelně poznamenal časFoto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Kazy vystavte na odiv

Při výběru kuchyňské linky se zaměřte na její povrch a materiál. Vyhněte se hladkým dvířkům a raději sáhněte po venkovském vyřezávaném vzhledu s patinovaným či mosazným madlem. Vybírejte kousky, které nesou známky opotřebovanosti a vyššího věku. Případných přírodních kazů se nezbavujte a naopak je vystavte na odiv. Podobné, byť uměle vytvořené kazy jsou oblíbené i u některých výrobců, kteří jimi chtějí napodobit zub času, který se do nábytku zakousl.

Přírodní materiál v hlavní roli

Z materiálů jsou nejvhodnější ty čistě přírodní s matným povrchem, velmi oblíbené je dřevo v kombinaci s kamenem a kovem. Dřevo se výborně hodí na všechen nábytek i podlahu. Tu můžete zvolit také keramickou či kameninovou. Pokud si kuchyni přejete oživit a zútulnit kobercem, v zájmu zachování atmosféry sáhněte spíše po přírodních. Jejich velkou nevýhodou ale je, že oproti umělým tkaninám snáze chytají prach, pachy a jsou náročnější na údržbu. Aby vzhled působil příjemně, rozehrajte hru jemných barev!

Foto: archideaphoto, Shutterstock.com

Barvy na nábytek volte buďto světlé až bílé, nebo sáhněte po tlumených zemitých tónechFoto: archideaphoto, Shutterstock.com

Jakou zvolit barvu?

Správnou volbou je bílá barva, případně jemné pastelové či tlumené odstíny. Příjemně tak působí například mentolová nebo světle modrá a zemité tóny zelené či hnědé. Tmavší barvy volte raději do velkých a dobře osvětlených místností, v těch menších slaďte nábytek do světlých tónů a ty tmavé nechte pro spotřebiče a nádobí.

Své místo mají i moderní spotřebiče

Návrat v čase nemusíte brát doslovně. Pokud do své kuchyně nezvládnete napasovat pec či autentická kamna, anebo to z bezpečnostních důvodů ani není možné, svého vintage snu se nevzdávejte. Na trhu můžete najít širokou nabídku moderních spotřebičů v originálním retro designu. Přednost přitom dávejte vestavěným spotřebičům, které snáze zapadnou do stylu kuchyně a ušetří vám místo i práci při uklízení a čištění.

Foto: archideaphoto, Shutterstock.com

U vintage stylů hrají prim přírodní materiály, hlavně pak dřevo, kterému sluší kombinace s kovem nebo kamenyFoto: archideaphoto, Shutterstock.com

Jaké vybrat doplňky

Starý vzhled by měly mít i menší spotřebiče jako varné konvice, toustovače nebo kávovary. Zásadní jsou u nich oblé tvary a jemné tlumené odstíny, vhodná je například mandlová, starobílá, béžová, měděná nebo mentolová. Oblých tvarů se držte také u chladniček a mrazáků.

Vše doplňte vhodnými svítidly. Raději než bodová světla u stropu zvolte závěsné lustry a nástěnné lampičky s tahovým vypínačem v mosazném či kovovém vzhledu s patinou.

Pokud máte kuchyň propojenou s obývákem, slaďte celou místnost, případně volte nenápadný jednoduchý nábytek s jedním vintage solitérem. Celý interiér pak bude působit příjemněji.

Reklama

Načítám