Hlavní obsah

Na čem všem se dá sedět? To budete koukat!

Foto: thinkstock

Jakému posezení dáváte přednost vy?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cože? Na tom se dá opravdu sedět? Podobné otázky vás napadnou při pohledu na letošní kolekce sedacího nábytku, které na milánském veletrhu ukázaly světu renomované značky. Židle a křesla vypadaly, jako by vyrazily na maškarní bál.

Článek

Letošní mezinárodní veletrh nábytku I Saloni v italském Miláně ukázal, že křesla, sofa i židle na sebe mohou brát opravdu nejrůznější podobu. Pokud vás zajímá, co vše je možné vymyslet v sortimentu sedacího nábytku, přijměte pozvání na malou exkurzi do světa bytového designu. Renomovaní výrobci ze všech koutů světa se i letos opravdu činili. V řadě případů se sice jedná o okrajovou záležitost z jejich produkce, ale i tyto modely si našly své příznivce. Jde pochopitelně o kusové prototypy, které ještě nikdo nevyrábí, proto nečekejte u jednotlivých kousků žádné ceny. Nejdůležitější je to, že opět bylo na co koukat!

1. Kráčející křeslo

Pod poměrně dlouhým názvem Take a Line For a Walk se skrývá pohodlné křeslo, které jako by na své dlouhonohé ocelové podnožce stále někam kráčelo. Ergonomicky tvarovaná kovová skořepina křesla, která je bohatě polstrována, má v hlavové části po obou stranách „uši“, jež ještě umocní vaše pohodlí, pokud jste se sem přišli schoulit a třeba také snít. Potah můžete mít v látce nebo v kůži, a to v několika barevných odstínech. Design navrhl Alfredo Häberli, vyrábí Moroso.

Foto: Moroso

Foto: Moroso

2. Nejen na Velikonoce

Možná i vám připomene netradičně tvarované sofa Jelly s oválnými polštářky barevná velikonoční vajíčka. Každopádně vám nabídne příjemnou měkkou náruč a vy si můžete vybrat, jaké barvy si pro ně zvolíte. Vyrábí se ve dvou šířkách buď jako dvojsedák, nebo trojsedák a návrh jeho designu pochází z dílny Simone Micheli. Vyrábí Adrenalina.

Foto: ADRENALINA

Foto: ADRENALINA

3. Srolované opěradlo

Colerette, křeslo, které vypadá, jako by se právě oblékalo, pochází z produkce výrobce Casamania. Jeho zádová opěrka i područky se skutečně dají srolovat, nebo se jimi můžete přikrýt, bude-li vám zima. Napnuté totiž mají rozměr 140 x 166 cm. Design Les M. Casamania.

Foto: LesM Casamania

Foto: LesM Casamania

4. Pro skalní fanoušky fotbalu

A nejen pro ně, ale pro všechny, kdo se chtějí během odpočinku zabavit oblíbenou míčovou hrou, je určena kovová židle s názvem Lazy Football. Při posezení totiž musíte být stále ve střehu, abyste nedostali gól do mini branky pod sedákem židle, jejímž autorem je Emanuele Magini, vyrábí ji Campeggi.

Foto: campeggi

Foto: campeggi

5. Jako v lese

Máte rádi posezení na pařezu? S různě barevnou stohovatelnou stoličkou Splash si je můžete dopřát třeba i doma v obýváku nebo venku na terase. Stolička je zhotovena z odolného polyetylenu, který hravě zvládne i nepříznivé počasí, a navíc pokud ji otočíte vzhůru nohama, rázem se z ní stane praktická váza na květiny. Design Kristian Aus, vyrábí B-Line.

Foto: B-line

Foto: B-line

6. S kusem živé přírody

Smallroom, takto nazvala svůj nový produkt známá designérka Ineke Hans, která jej navrhla pro švédskou značku Offect. Prakticky tvarované křeslo má celou řadu předností: extrémně vysoká zádová a boční opěrka oddělují jeho vnitřní prostor od okolního světa, čímž vytváří jakýsi soukromý mini pokojíček, který bude jen váš, pokud si chcete třeba nerušeně číst svou oblíbenou knížku. Navíc tu nemusíte být úplně sami – o své soukromí se můžete podělit s živou rostlinou, pro níž je vyhrazeno místo v područce křesla na druhé straně. Offect.

Foto: OFFECCT

Foto: OFFECCT

7. Ze starého šatníku

Židle, jejichž základ tvoří obnošené džíny a stará bavlněná trička, byla k vidění v rámci expozice značky Casamania. Kolekce s výstižným názvem Rememberme zahrnuje kromě sedacího nábytku také kávový stolek s rozměry 75 x 75 x 75 cm. Jejím autorem je Tobias Juretzek, který tak chtěl ukázat další netradiční způsob využití recyklovaných oděvů – tentokrát v podobě bytového vybavení, které můžete používat denně podobně jako vaše oblečení.

Foto: Casamania

Foto: Casamania

8. Posezení, značka dva v jednom

Spojení pohodlného posezení i technologie pro každodenní život – tak by se dal charakterizovat nový model značky Campeggi nazvaný Ipouf. Barevný, měkce polstrovaný sedák, neslouží jen k odpočinku, ale ukrývá v sobě také bezdrátový zesilovač zvuku a audiosystém. Autorem nového výrobku, balancujícího na hranici recese a užitného designu, je Emanuele Magini.

Foto: campeggi

Foto: campeggi

9. Nezapomeňte na rtěnku!

I když po pravdě řečeno, tahle by se vám do kabelky asi jen tak nevešla. Barová stolička, která se nechala inspirovat čistě dámskými potřebami, byla k vidění v části veletržní expozice nazvané Salone Satelite, kde se každý rok můžete seznámit s návrhy mladých nebo začínajících designérů z celého světa. Stolička pochází z kolekce MakeUp, její autorkou je mladá italská architektka a designérka Marita Francescon.

Foto: Marita Francescon

Foto: Marita Francescon

10. Čarovné křivky

Někomu může připomínat ladné křivky ženského těla, jiný v ní vidí nadpřirozenou bytost nebo živočicha pohybujícího se na ptačích nohách. Callita je každopádně židle s fantazií. Z lakovaného hliníku a polyuretanu ve třech barvách (černé, červené a bílé) ji podle návrhu Andrease Ostwalda vyrábí Infiniti.

Foto: Infiniti

Foto: Infiniti

Tip redakce:Máte rádi originální doplňky do bytu? Nahlédněte do článků Módní doplňky do bytu: Znáte tyhle 4 trendy? nebo Velké lustry jsou zpět! Koukněte, jak jsou krásné.

Který model oslovil vás? A který byste domů rozhodně nechtěli? Podělte se s námi o svůj názor.

Související témata:

Načítám