Hlavní obsah

Na dovolené pozor na vyhlášky! Pokuty jsou ve stovkách eur

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Reklama

V exotických zemích na vás čekají různé kulturní nástrahy, ale tady v Evropě tolik trapasů nehrozí. Ovšem i drobné rozdíly mohou být překážkou a také vás mohou stát dost peněz. Co je dobré vědět, když se chystáte na dovolenou v Evropě?

Článek

Ať už jste „plážový povaleč“, co se nejvíc těší, až ulehne na lehátko, nebo naopak dobrodruh tělem i duší, co neposedí na jednom místě, vždy se vyplatí znát pravidla a zvyklosti země, do které cestujete. Nikdy nevíte, na co jsou místní hákliví nebo co jsou jejich slabá místa.

Chorvatsko: nechoďte jen tak v plavkách

Jezdíte tam léta, podobně jako další skoro milion Čechů každý rok, takže vás už nic nepřekvapí? Třeba ano. Zastupitelé v Dubrovníku i Splitu totiž zakročili proti turistům, kteří se promenádují po centru města jen tak v plavkách (muži musí mít tričko a ženy oblečení na horní i dolní části těla). Odhaleným hrozí pokuta zhruba 3500 korun.

Na ostrově Hvar jsou ještě přísnější: nepijte alkohol na veřejnosti a nehlučte (i když tomu říkáte zpěv), může vás to stát 700 eur. A ještě něco: pokud se sousedovi Chorvatovi nelíbí, že se sluníte nazí na terase, raději se přioblečte. I balkon je vnímán jako veřejný prostor a můžete být stíháni.

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Při slunění na pláži jsou plavky samozřejmostí, ale jakmile půjdete uličkami starobylého města, měli byste mít na sobě i další kusy oblečeníFoto: Zoom Team, Shutterstock.com

Jak daleko se člunem a proč jíst pomalu 

Kdyby vás majitel apartmánu pozval k sobě na večeři, mějte na paměti, že v Chorvatsku se jí a pije pomalu. Jakmile dopijete sklenici, už dolévají další a podobné je to i s jídlem. Asi tušíte, že nedojedený talíř se paní domu líbit nebude.

Až si na pláži půjčíte motorový člun či skútr, nezapomeňte, že je možné ho používat jen do 300 metrů od pláže (tohle jsou nejkrásnější místa na planetě). Majitelé půjčoven to ne vždy zdůrazňují, ovšem pokutu platíte vy jako nájemce.

Španělsko: země bigotních katolíků

I ve Španělsku se vám může stát, že vás bude policista v ulicích města stíhat za to, že nejste dostatečně oblečení. Pokud by pokutu požadoval muž v civilu, může to být podvodník, takže pozor. Obecně jsou Španělé dost bigotní katolíci, proto se při debatách raději vyhýbejte náboženským tématům. Podobně tenkým ledem je v Baskicku a Katalánsku jejich samostatnost.

A až se například do Madridu vydáte se psem, vždy po jeho venčení ukliďte. Jediný exkrement na ulici vás může přijít až na 40 tisíc korun.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Venčení psa bez starosti o to, co po sobě zanechá, není zodpovědné, ale ve Španělsku vás to navíc může přijít na pěkný peníz Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Večeří se nejdřív v osm

K jižnímu vedru patří i nepříliš rychlé tempo ve službách. Připravte se na to, že oběd podávaný mezi 13. a 16. hodinou může trvat i dvě hodiny jen proto, že nikdo nikam nespěchá. Kolem šesté, kdy u nás večeříme, můžete ve Španělsku zajít leda na tapas – malé porce na malých talířcích (nezapomeňte ochutnat typická španělská jídla). Klasická večeře se zde obvykle podává až od 20. hodiny večerní.

Při jídle podávaném v soukromí k němu nikdy nečichejte a nedávejte najevo, že byste tohle za žádných okolností nepozřeli. Raději předstírejte, že už jste najedení. K bagetkám při předkrmu nevyžadujte máslo – dostanete jen olivový olej na pokapání. Také se vyhněte srovnávání španělských vín a sýrů třeba s italskými nebo francouzskými, velmi byste je urazili.

Itálie: proč nikdy nezvedat palec

První odlišností je zvednutý palec. My toto gesto vnímáme pozitivně, ovšem staří obyvatelé Sardinie by byli velmi rozezleni. Podobně jako v Jižní Americe je posíláte do… však víte kam. Italky jsou choulostivé na barvu i typ květiny (květiny, které se k vám hodí podle horoskopu). Růže jsou sázkou na jistotu, ovšem tou červenou dáváte najevo vášeň a sex, zatímco žlutou naznačujete žárlivost. Bílá pak značí záhadu.

Jak je to s jízdenkou a proč chryzantémy ne

Nikdy, opravdu nikdy nedávejte ženě chryzantémy! Jsou silně vnímány jako pohřební květiny a kupují se pouze na hřbitov.

Při cestování vlakem po Itálii se většina jízdenek prodává s platností na jeden měsíc a vy si ji musíte vždy před jízdou označit ve strojku na nádraží (podobně jako u nás v MHD). I cestující v autech by měli být ve střehu, protože vjezd do některých center měst je automaticky zakázaný, na což upozorňuje nevinná cedule „centro storico“. Pokuta pak může být až několik stovek eur.

Nemáte dovolenou? Nevadí, podívejte se, kam na víkend: Tohle jsou nejkrásnější  hrady a zámky Evropy! 

Reklama

Načítám