Hlavní obsah

9 důvodů, proč si vzít dentální nit (nejen) na dovolenou

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Na dočištění zubů a mezizubních prostor existují různé vychytávky a klasická dentální nit ztratila své vůdčí postavení. Pokud ji ale máte někde v šuplíku, rozhodně ji nevyhazujte! Bude se hodit při různých příležitostech, které se zuby vůbec nesouvisejí.

Článek

Zajímavé objevy často vznikají z nouze – jednou vám rupne tkanička v botách, jindy nemáte na co pověsit prádlo, a tak přemýšlíte, hrabete v šuplících… Až vám padne do ruky dentální nit. Je dost pevná, hladká, ohebná, umělohmotná, zkrátka použitelná na kdeco.

Proto jsme se zubní nití experimentovali a našli jsme 9 situací, kdy by se mohla opravdu hodit. Používali jsme tu nejobyčejnější, která se prodává namotaná v krabičce (40 metrů stojí zhruba 25 korun). Ukázalo se, že vzít si krabičku s dentální nití třeba na dovolenou či na výlet, je opravdu dobrý nápad.

1. Nahradí režnou nit

Chystáte se na túru, balíte svačinu do batohu a zjistíte, že popruhy jsou poškozené od předchozího opravdu těžkého nákladu. Sešití obyčejnou nití nepomohlo, je třeba něco pevného – a režnou nit po ruce nemáte. Navlečte zubní nit do jehly s velkým ouškem a můžete šít. Jak ještě použít zubní nit?

2. Zastoupí šňůru na prádlo

Foto: Jakub Jurdič

Na sušení velkých cích to nebude, ale plavky, ponožky nebo spodní prádlo nit udrží spolehlivěFoto: Jakub Jurdič

Možná se vám to už stalo: ubytujete se v apartmánu u moře a hned po příchodu od vody zjistíte, že si nemáte kam pověsit plavky. Podle hesla „kdo je připraven, není překvapen“ vytáhněte krabičku se zubní nití a na balkoně rázem vyrobíte plavkové zátiší jako lusk.

3. Přiváže rajčata k tyčce

Sazenice rajčat půjdou na záhon až po zmrzlých mužích, tedy někdy v půlce května. Pokud nenajdete žádný pevný provázek k uchycení rostlinky k opěrné tyči, můžete si vypomoci dentální nití.

4. Rozkrojí perfektně korpus na dort

Foto: Jakub Jurdič

Zvláště u tenkých korpusů oceníte hladký řez nití Foto: Jakub Jurdič

Dortový korpus bývá často nutné podélně prokrojit. Jde to i velkým nožem, ale chce to trochu cviku. Zkuste to zubní nití! Omotejte si ji kolem prstů ve vzdálenosti průměru dortu a postupně veďte řez pokud možno vodorovně. Jde to jako po másle. Podobně funkční je nit i při krájení čerstvě uvařeného houskového knedlíku.

5. Spraví rozpadlé brýle

Když jste doma a vypadne vám z brýlí šroubek, který drží bočnici s rámkem, asi zaskočíte za optikem. Jenže co když jste mimo civilizaci, na chatě, v horách? Sáhněte do krabičky poslední záchrany a dentální nití svažte obě části dohromady. Když konce uzlíku odstřihnete, skoro nic se nepozná.

6. Poslouží jako tkaničky do bot

Foto: Jakub Jurdič

Na bytelné pohorky byste asi museli použít dvojitou nit, ale ve vycházkových botách vás zachrání i jen tak provléknutá Foto: Jakub Jurdič

Přiznáváme, že to není nic extra vzhledného, ale znáte to: v nouzi poznáš přítele. Takže na vyřešení svízelné situace se dentální nit hodí i tentokrát. A při té příležitosti určitě oceníte i 5 super způsobů, jak navléknout tkaničky do bot.

7. Zastane gumičku do vlasů

Opět jedna skorohavarijní situace: jste na chalupě a dcera ztratila jedinou gumičku na vlasy. Chodí jako divoženka a vás to vytáčí. Z nitě vytvořte očko, které bude i trochu pružné (samozřejmě ne jako gumička), ale v nouzi pomůže. A kdybyste měli času nazbyt, můžete nit splést do copánku a své dílo tak vylepšit.

8. Sváže skoro úplně všechno

Foto: Jakub Jurdič

Jak prosté, chce se říct, ale někdy právě ty nejjednodušší cesty vedou k cíli Foto: Jakub Jurdič

Při kempování často zbude nějaké jídlo, ovšem sáček není jak uzavřít. I tady pomůže pevná bílá nit. Jen jak je hladká, trochu klouže, takže to chce zavázat opravdu pevně a zauzlovat.

9. Navlékne pevně korálky

Foto: Jakub Jurdič

Dentální nit je tak tenká, že ji ani nemusíte navlékat do jehly – snadno projde dírkou v perličkáchFoto: Jakub Jurdič

Tahle situace nepatří mezi havarijní, i když jak se to vezme. Jste-li princeznička, co se jí na bále roztrhaly korále a ještě ke všemu patřily mezi superoblíbené, nehodíte je hned od koše. Třeba se budete snažit je znovu zprovoznit – a právě v tom vám pomůže zubní nit. A přijdou vám vhod i při výrobě parádních dekorací z korálků.

Reklama

Související témata:

Načítám