Hlavní obsah

Na horečku přírodní cestou: bylinky, lázeň i kuličky

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Nastuzení, ale i bakteriální onemocnění, jako je angína, provází zvýšená, někdy dokonce hodně vysoká teplota. Jak si pomoci přírodní cestou? Máme hned několik různých tipů, jak vyhrát boj s horečkou, a přitom neužívat tabletky.

Článek

Březnové počasí si nezadá s aprílovým: odpoledne je na teploměru dvacet stupňů, ale ráno sotva pět. To je ideální doba na to chytit nějakou virózu. Bolení končetin a malátnost se ještě dá snést, horší je to se zvýšenou teplotou, nedejbože horečkou.

Snižovat, nebo nesnižovat teplotu?

Zvýšená teplota není příjemná – člověku je buď vedro a potí se, nebo má naopak zimnici. Jenže také je to signál těla, že bojuje – organismus se totiž zvýšením teploty brání infekci. Je těžké stanovit, jaká teplota je přínosná, a jaká už ne. Někdo při 37,8 °C vypadá, jako by přišla jeho poslední hodinka, zatímco jiný snáší i 38,5 °C relativně dobře. Zvláštním případem jsou děti, u kterých se jako problematická hranice uvádí 38 stupňů – pak už je nutné horečku snižovat.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Jakmile cítíte, že máte vyšší tělesnou teplotu, je dobré hned zamířit do postele a odpočívatFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Funguje téměř okamžitě

Máte možnost sáhnout po tabletkách (pro děti sirupech) obsahujících paracetamol. Účinkují rychle a většinou doporučená dávka udrží teplotu těla v normálu minimálně 4 hodiny. U antipyretik je třeba dodržet dávkování a brát ohled na to, že někdy je paracetamol obsažen i v povzbuzujících horkých nápojích proti nastuzení.

Další cestou je fyzikální chlazení. „Připravte si vlažnou lázeň, ponořte se do ní na půl minuty až jednu minutu, a postupně připouštějte studenější vodu. Vydržte celkem několik minut, aplikujte každou půlhodinu, až do snížení horečky. Vhodná je i postupně ochlazovaná sprcha,“ doporučuje MUDr. Zbyněk Mlčoch, zakladatel webu Bylinky pro všechny. Na stejné bázi, tedy mechanickým ochlazením, si ulevíte pomocí gelových sáčků, které se uchovávají v mrazničce. Před přiložením do třísel je nezapomeňte obalit látkovým kapesníkem nebo utěrkou.

Přírodní pomocníci

Při horečce je dobré doplňovat vitamin C, kterým je přímo nabitý šípek. Místo vaření šípkového čaje raději vsaďte na macerát. Co to znamená? Dvě lžičky šípkové drti namočte na několik hodin do 200 ml vlažné vody a nápoj před pitím přefiltrujte přes plátýnko, abyste se zbavili drobných jehliček, které tyto plody obsahují.

Z dalších bylinek pomůže květ černého bezu a lípy, dále pak šalvěj (ta by se měla několik minut povařit, aby se rozložil mírně jedovatý tujon), heřmánek, tužebník, rakytník, maliník, vřes, sedmikráska a pro dospělé se hodí i zeměžluč okolíkatá. Z méně známých bylin je vhodná vachta třílistá. Výluhy popíjejte třikrát denně před jídlem.

Foto: romantitov, Shutterstock.com

Šípky si můžete na podzim sami nasbírat nebo koupit usušené - buď vcelku, nebo jako drťFoto: romantitov, Shutterstock.com

Tinktura – jak na ni?

„Některé bylinky jsou účinné ve formě nálevů či odvarů, ale třeba třapatku nachovou známou jako echinacea je lepší použít jako tinkturu, tedy alkoholový macerát. Začněte s 50 kapkami do sklenky vody. Po hodině vypijte další sklenku, ovšem už jen s 10 kapkami, a těmi pokračujte v hodinovém intervalu ještě několikrát. V případě podání dětem kapejte do horkého čaje, kde se alkohol odpaří a zbude jen léčivá látka,“ radí Zbyněk Mlčoch.

Homeopatická léčba

Když už jsme u těch alternativních metod, můžete zkusit i homeopatika. Mnozí lékaři se na tuto terapii dívají přes prsty a nemusí vždy spolehlivě pomoci, ale pokud byste ji chtěli zkusit, homeopatka Alžběta Matiášová radí: „Při léčbě je třeba se pozorovat a vyhodnotit, jak se horečka projevuje a co jí předcházelo. Podle toho se rozlišují jednotlivé přípravky. Kupte si je v ředění CH 15 a berte 3 kuličky každou hodinu, dokud horečka nezačne klesat. Pokračujte stejnou dávkou po dvou až třech hodinách, až se teplota stabilizuje.“

Při prudce nastupující horečce, kdy se tělo skoro nepotí a předcházelo mu prochladnutí a ofouknutí na silném větru, je namístě použít Aconitum napellus. Přípravek zvaný Belladonna účinkuje na prudce nastupující horečku, při níž doslova „hoříte“ ve tvářích, ale ruce a nohy máte studené, obvykle se přidává tepavá bolest hlavy, kvůli kterým nesnesete světlo a hluk. Třetím tipem je Gelsemium sempervirens, který je vhodné podat, když se teplota zvedá v průběhu několika hodin. Uleví se vám také od typických chřipkových stavů, kdy máte těžké končetiny a bolí vás klouby.

Znáte jiné rady na horečku z takzvané babiččiny lékárny? 

Reklama

Načítám