Hlavní obsah

Dělá se vám opar? Tyhle triky ho dokážou zastavit

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Opar je nepříjemný společník a právě v zimě, kvůli oslabené imunitě, agresivnímu mrazivému vzduchu a přechodu mezi rozdílnými teplotami na vás může zaútočit častěji. Odhalte ho co nejdříve: můžete pak úplně zastavit jeho růst a vyhnout se nepříjemné „ozdobě“ i bolesti.

Článek

Opar způsobuje virus herpes simplex a nosí ho v sobě většina populace. „Nejčastěji se lidé herpetickým virem typu 1 nakazili v dětství přímým kontaktem s potřísněnými předměty nebo těsným fyzickým kontaktem – například líbáním – s nakaženou osobou. Poté virus přetrvává v organismu celý život. Nemusí být aktivní, pouze spí tam, kde se uhnízdil, tedy v určitých částech nervového systému, a čeká na svoji příležitost,“ vysvětluje primářka dermatovenerologického oddělení FN Motol Alena Machovcová. Pouze zhruba pět procent lidí v sobě virus nenosí, nebo má natolik silnou imunitu, že mu dokáže odolat.

Co virus probudí

Co nákazu probudí k životu? Faktorů může být celá řada a často se vyskytují i v kombinaci. Víte-li, že jim budete vystaveni, užívejte doplňky pro posílení imunity a mějte po ruce balzám na rty i účinné mastičky pro první příznaky. Jaké jsou nejčastější spouštěče?

  • oslabená imunita -
  • dlouhodobý stres -
  • výkyvy teplot -
  • UV záření na horách nebo u moře -
  • nadměrná konzumace alkoholu -
  • těhotenství, menstruace -
  • infekční onemocnění -
  • zubařské či kosmetické zákroky -
Foto: puhhha, Shutterstock.com

Někomu stačí jen leknutí a vyskočí mu opar, jinému ho vyvolá až nachlazeníFoto: puhhha, Shutterstock.com

Zastavte infekci včas

Opar se objevuje pozvolna – předchází mu svědění, zarudnutí a mravenčení, postižená část rtu může i lehce natékat. Již v této fázi byste měli co nejrychleji zasáhnout a nasadit speciální antivirotika, která seženete v lékárně většinou ve formě krémů – tvorba boláku se tak může zastavit. Později už následuje výsev bolestivých puchýřků, léčba je časově náročnější a hrozí, že se virus rozšíří i na jiné části těla.

Mezi často postižená místa patří oblast pod nosem a nosní sliznice, virus lze zavléct i do očí, kde může vyvolat zánět spojivek nebo rohovky. A i když jde v případě oparu na rtu o jiný podtyp viru než u obávaného oparu genitálního, přenos není vyloučen, a proto se do doby úplného vyléčení vyvarujte orálního sexu.

Když už je tu

Jestliže vám opar přece jen vyskočil, umí být pěkně otravný. Někdo na pomoc bere ledové kostky nebo obklady z použitých čajových sáčků – uleví od nepříjemných pocitů, ale léčbu neurychlí. Vhodnější jsou gely, tinktury, mastičky a speciální náplasti z lékárny, které nejen mírní obtíže, ale také přispívají k hojení. Některé vytvoří na rtu ochrannou gelovou vrstvu proti pronikání nečistot, tónují nebo bolestivé místo chladí a zklidňují.

Zkuste triky předků

Naše prababičky nedaly dopustit na bylinky. Stačilo připravit odvar, namočit do něj čistou gázu a přikládat na postižené místo – ať už preventivně, nebo k rychlejšímu hojení. Nejúčinnější jsou heřmánek, tymián, vrbová kůra, meduňka, šalvěj nebo přeslička. Osvědčeným pomocníkem je i koncentrovaná tinktura z konopí. Z přírodní léčby lze doporučit ještě dezinfekční a vysušující tea tree olej nebo propolis, případně šťávu z listů netřesku.

Pečujte o rty každý den

Trpíte-li na opary často, pečujte o rty průběžně – i několikrát denně použijte balzám s UV ochrannými faktory. Zdravá kůže infekci spíš odolá. „Odumřelé šupinky kůže odstraňte šetrným domácím peelingem, který si připravíte sami snadno a rychle: smíchejte lžíci cukru se lžící medu, naneste na rty a nechte patnáct minut působit. Před opláchnutím rty ještě promasírujte zbylým cukrem,“ radí Susan Bowermanová, expertka společnosti Herbalife.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Trpíte-li na opary často, pečujte o rty neustále, ne jen v případě obtížíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Lze virus znovu uspat? Možnosti tu jsou

Nadobro se viru nezbavíte. Ale můžete se snažit nedat mu šanci propuknout. „Opary lze ovlivnit určitým složením jídelníčku. Mezi látky s preventivními účinky se řadí kvercetin, který snižuje množení herpetického viru a mimo jiné je i vhodný na hubnutí. Vyskytuje se zejména v cibuli, dále v jablkách, pohance, brokolici, červených hroznech a dalších bobulích,“ radí Alena Machovcová.

Další účinnou látkou je aminokyselina L-lysin, kterou najdete ve všech druzích masa včetně ryb, luštěninách a sýrech – zejména pak v parmezánu. Zvyšte také příjem vitaminu C (v paprice, petrželové nati, černém rybízu či brokolici) a zinku (v mase, dýňových semínkách, luštěninách).

Trpíte na opary?

Reklama

Související témata:

Načítám