Hlavní obsah

Nábytek s vůní Středomoří

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kovový nábytek má dlouhodobou životnostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Moře, písek, apartmány, dovolená... nás, kterým se už stýská po létě, je dost. Ale středomořskou atmosféru si můžeme dopřát také teď a tady. Stačí si do bytu pořídit několik kousků kovového nábytku, který je pro tuto oblast tak typický.

Článek

Kovový nábytek vyvolává u lidí dvojí pocity. Jedni ho milují, oceňují na něm nejen vzhled, ale také vysokou stabilitu a neomezenou životnost. Druzí tvrdí, že je studený a v interiéru vypadá chladně, navíc jim vadí černá barva. Jak to tedy je?

Černý kovový nábytek je sice určitou klasikou, ale nikoli jedinou možností. Ocelové trubky, ze kterých se vyrábí, lze upravit do mnoha odstínů, například ve Francii je nejoblíbenější světlá krémová. Kovové postele se vyrábějí i pro děti a ty mají samozřejmě výrazné a pastelové odstíny. V nabídce firem stále častěji najdeme také sestavy, kde je kov kombinovaný se dřevem, což působí na mnohé příjemnějším dojmem.

Ačkoli mnozí volí do bytu většinou jen jeden kousek z kovu, který se automaticky stává dominantou místnosti, tímto nábytkem můžeme zařídit prakticky celý byt. Kovové se vyrábějí postele, předsíňové stěny, sedací nábytek a pohovky, skříně, jídelní stoly a podobně.

Když je velká váha výhodou

Kovový nábytek se vyrábí z oceli. Na výběr máme buď masivní kov, nebo pouze trubky o průměru padesát nebo sedmašedesát milimetrů. Záleží na tom, co si z kovu pořizujeme.

Třeba u postelí nebo skříní je lepší volit nábytek z masivního kovu, který je velmi těžký, ale stabilní a prakticky nezničitelný. A také dražší. Většinou se totiž vyrábí ručně.

Naopak jídelní židle, křesla nebo zahradní nábytek potřebujeme čas od času přenášet. Je proto výhodou, váží-li méně. Toho lze dosáhnout nejen použitím ocelových trubek, ale také tím, že plné trubky jsou subtilnější než třeba u postelí. Trubkový nábytek se navíc hodí do menších prostorů, jako jsou garsoniéry, kde působí odlehčeným dojmem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nábytek udělá parádu uvnitř i venkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyhoďme ho ven!

Kovový nábytek je vhodný i ven nebo do prostorů, kde se neustále bojuje se zvýšenou vlhkostí. Jeho povrchová úprava je taková, že rez nemá šanci. Ošetřuje se práškovými barvami, které se vypalují při teplotě kolem dvou set padesáti stupňů. Tím je zajištěno, že se lak „zapeče" do kovu a nezačne se po určité době olupovat. V interiéru mu tak neublíží ani zvýšená vlhkost. Samozřejmě nábytek určený ven prochází metalizací, navíc je opatřen žárovým zinkem a antikorozním nátěrem. Venku proto může stát celoročně.

Zamilovali jste se také do kovového nábytku? Není třeba ho hledat jen ve speciálních obchodech. Krásné kousky lze pořídit také v bazarech či najít na půdách nebo ve stodolách. Je totiž opravdu nezničitelný.

Reklama

Související témata:

Načítám