Hlavní obsah

Nadměrné bušení srdce: Nemusí jít jen o infarkt!

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Asi každý někdy zažil pocit, jako by mu chtělo srdce vyskočit z hrudi. Jde o zcela běžný jev, nad kterým se obvykle není nutné pozastavovat, obzvláště když zrovna skládáte maturitní zkoušku nebo do místnosti vejde láska vašeho života. Bušení může ovšem upozornit i na některou z nemocí – a nemusí se týkat přímo srdečního svalu.

Článek

Buší vám srdce? Hned se nelekejte. Pravděpodobně je všechno, jak má být. O dost větší problém by nastal v případě, že by nebušilo. Někdy ale začne bít rychleji, než jste zvyklí. Možných příčin je několik.

Stres prospívá i škodí

Zvýšené vnímání vlastního srdečního rytmu se nazývá palpitace. A protože psychika může mít prsty všude, nezdráhá se ani pořádně popohnat srdce. Stres zvyšuje nároky organismu na spotřebu kyslíku, který spolu s krví a dalšími živinami pumpuje do celého těla právě srdeční sval. Krátkodobě jde o prospěšnou obrannou reakci, ale dlouhodobý stres, popřípadě přímo panické ataky tělo vyčerpávají a zvyšují riziko srdečněcévních nemocí.

Foto: iDin_PhotoStock, Shutterstock.com

Nemusí jít o fyzicky těžkou práci. I pouhé stresy v zaměstnání mohou být příčinou nadměrného tlukotu srdceFoto: iDin_PhotoStock, Shutterstock.com

Zkontrolujte jídelníček a lékárničku

Problém bývá i ve stravě, konkrétně vám může chybět draslík. Ten reguluje srdeční rytmus. Doporučovaný denní příjem je 2000 mg. Nejbohatší je na něj košťálová zelenina, jako je kapusta, zelí či kedluben. Ve 100 gramech je až čtvrtina doporučené denní dávky. Při zásadním nedostatku lze koupit doplňkové přípravky v každé lékárně.

Pokud trpíte palpitacemi po jídle, mohou být příčinou potraviny s obsahem aminokyseliny tyramin, která způsobuje také bolesti hlavy. „Patří mezi ně zelí, tvrdé sýry, červené víno nebo vyzrálé maso,“ jmenuje lékařka Alena Nouzová z Centra bolesti hlavy. Podobný účinek má i látka teobromin v kakau. Milovníci sýra s vínem a čokolády tedy pozor.

Při bušení srdce zkontrolujte i lékárničku. Vliv mohou mít i některá farmaka, například na astma či antidepresiva, dále volně prodejné léky na nachlazení nebo alergie s obsahem pseudoefedrinu se stimulačním efektem.

Foto: Victoria Shuba, Shutterstock.com

Sýry i víno obsahují aminokyselinu tyramin, která může zapříčinit úporné bolesti hlavy i bušení srdceFoto: Victoria Shuba, Shutterstock.com

Cukrovka i chudokrevnost

Cukrovkáři jsou ohrožení hypoglykémií, tedy výrazným poklesem hladiny cukru v krvi. Ten se projevuje například neklidem, silným hladem, třesem, nadměrným pocením či zmíněným bušením srdce. První pomocí je dostat do sebe cukr.

Pocity skákání v hrudi doprovázejí i stav, kdy je v krvi méně červeného barviva hemoglobinu. To na sebe váže kyslík, takže málo hemoglobinu znamená i méně kyslíku přenášeného krví do tkání. Srdce reaguje zvýšenou činností. Dalšími příznaky jsou slabost, únava, zimomřivost, bledá kůže, motání hlavy apod. Možných příčin je několik, častými bývá nedostatek železa, vitaminu B12 nebo kyseliny listové.

Ve hře jsou hormony

V úvahu přicházejí i hormonální změny. V menopauze ženám kolísá estrogen, který ovlivňuje srdeční rytmus. Nelze opomenout ani štítnou žlázu, u níž je bušení jedním z projevů nadměrné tvorby hormonů. Dalšími jsou pocení, podrážděnost, lámání nehtů a padání vlasů i průjmy.

Jde i o srdce

Zlobit vás může i srdce jako takové. Jde o projev srdečního selhání. „Nejčastějšími příznaky jsou pocit dušnosti, otoky nohou a kotníků, zvětšení břišní dutiny (kvůli hromadění krve), nevysvětlitelná únava až malátnost, nárůst váhy, nechutenství, dále také nadměrné bušení srdce a častější frekvence močení v průběhu noci,“ popisuje prof. Lenka Špinarová, přednostka I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Často se opakující bušení je rizikové pro vznik infarktu. Tehdy lidé cítí rovněž srdce až v krku. Dlouhotrvající bolest z hrudníku se šíří i do zubů, horních končetin či zad.

Jakýkoli problém se srdcem, který si nedokážete sami vysvětlit, řešte neodkladně návštěvou lékaře. K diagnostice příčin bušení se využívají krevní odběry, ze kterých se zjistí, zda vám nechybí některé látky či jak jste na tom s hladinou cukru. K hodnocení práce srdce se využívá EKG.

Máte zkušenost s častým bušením srdce?

Reklama