Hlavní obsah

Pohanka: Zdravá a chutná bezlepková příloha pro všechny, kteří si chtějí zpestřit jídelníček

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybavíte si, jak chutná pohanka? Rozhodně byste ji měli nejen okusit, ale také přidat do pravidelného jídelníčku. Máme pro vás hned několik pádných argumentů, proč to udělat!

Článek

Pohanka má specifickou, lehce oříškovou chuť. „Pokud někomu přijde pohanka jako příloha příliš výrazná, doporučuji použít pohankovou mouku jako součást směsi s jinými moukami, například v těstovinách, palačinkách, pečivech a mnoha dalších bezlepkových produktech. Pohanková krupice je v granole, sušenkách, koláčích či krekrech. Z pohankové mouky jsou i japonské soba nudle,“ říká Mgr. Milan Merva, osobní trenér a specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Pohanka se nejčastěji podává jako příloha, ale nemusí jít jen o vařené pohankové kroupy nebo kaši, mohou to být i tradiční japonské soba nudle.Foto: Timolina, Shutterstock.com

Proč pohanku jíst?

Proč byste si měli na chuť pohanky zvyknout? Důvodů je opravdu hodně:

  • Pohanka je významným zdrojem rutinu - ten velmi pozitivně působí na cévy, pomáhá při léčbě křečových žil nebo hemoroidů. Pokud ji budete jíst spolu se syrovou zeleninou plnou vitaminu C, bude tento účinek znásoben. Tato kombinace je skvělou prevencí infarktu, mrtvice nebo trombózy a posiluje žíly a cévy. Rutin je antioxidant a má protizánětlivé, antimutagenní a antikarcinogenní účinky. Snižuje cholesterol a zpomaluje stárnutí organismu!
  • Pohanka obsahuje i cholin - jde o vitamin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky a také ovlivňuje odbourávání tuku v nich.
  • Nahradí živočišnou bílkovinu - to ocení hlavně vegetariáni, kteří nejedí maso. Bílkovina v pohance je podobná té živočišné, navíc je jí tam asi deset procent, což je na přílohu hodně. Skvělé je, že je bezlepková čili vhodná pro celiaky.
  • Je zdrojem mnoha minerálů a vitaminů - v pohance je mangan, zinek, selen a měď, z vitaminů B1 a B2, niacin, vitaminy E a C. Obsahuje až 70 % škrobu, kyselinu linolovou a kyselinu linoleovou, které pomáhají snižovat hladinu krevního cholesterolu. Je v ní i aminokyselina lysin, jež drží na uzdě herpetické viry. Pohanka je dobrým zdrojem vlákniny. Díky všem účinným látkám posiluje vazivové tkáně, pomáhá při léčbě zánětů, celkově podporuje imunitu, zvyšuje potenci a libido.
Foto: nadianb, Shutterstock.com

Vyhýbáte se živočišné bílkovině, tedy masu? Pak je dobré vědět, že pohanka ji dokáže velmi dobře nahradit.Foto: nadianb, Shutterstock.com

Jak pohanku jíst?

Pohanka má v kuchyni hned několik využití. Záleží na tom, zda ji chcete jíst jako přílohu, nebo jako součást pokrmu.

Pohankové kroupy: „Pohanka se používá nejčastěji jako příloha. Loupanou pohanku nebo lámanku stačí povařit přibližně 3–5 minut ve 2,5násobku osolené vody, odstavit a nechat pod pokličkou dojít. Pohanka vstřebá veškerou vodu a změkne. Babičky téhle úpravě říkaly pohankové kroupy,“ uvádí David Kukla ze Sklizeno. Pohanku ale můžete dát prakticky do všech receptů, kam byste dávali rýži – tedy do rizota, houbového kuby, sladkých nákypů. Můžete ji ale i osolit a doplnit kořením.

Pohanková mouka: Je skvělou náhražkou bílé mouky pro celiaky. „Ale pozor, stejně jako u drtivé většiny bezlepkových mouk ani z této neupečete chleba nebo krásně vzdušné pečivo, na to je lepek nutný. Pro ozdravení pečení ji ale můžete kombinovat s běžnou moukou, a dopřát si tak zdravější alternativy. Nejznámější jsou třeba pohankové palačinky nebo lívance. A mimochodem galettes, klasické francouzské palačinky, jsou striktně pohankové,“ vysvětluje David Kukla.

Pohanková kaše: Hodí se jako náhrada ovesné kaše a můžete ji uvařit z lámanky, loupané pohanky i té extrudované.

Pohankové vločky: Měli by je vyzkoušet hlavně ti, kteří se vyhýbají lepku. Lze je použít jako klasické ovesné vločky.

A jak jste na tom s cizrnou? Správně uvařená patří mezi nejchutnější luštěniny. Připravíte z ní skvělé pomazánky, syté polévky i hlavní jídla, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a hodnotných bílkovin, a navíc nestojí příliš mnoho. Jak ji správně uvařit a na kterých receptech si nejvíc pochutnáte?

Související témata:

Načítám