Hlavní obsah
3,0
(202)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Vypadá jako obyčejný piškot, ale nenechte se zmást. Šifonový koláč (chiffon cake) je lehoučký a jemný, plný drobných bublinek a chutná téměř krémově.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 cm průměr formy
  • 3 ks vejce
  • 85 g cukru krupice
  • 40 ml oleje
  • 60 ml mléka
  • 75 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 ks vanilkového lusku
Článek

Tohle je základní verze s mlékem a vanilkou, když ale dodržíte poměr surovin, můžete šifonový koláč ochutit na mnoho způsobů: mléko můžete vyměnit za citrusovou šťávu (skvělá je z červeného grepu se špetkou skořice), silné espresso nebo čaj (zelený čaj matcha mu navíc dodá svěží zelenou barvu). Můžete přidat i špetku koření, kakao nebo strouhanou citrusovou kůru.

Na šifonový koláč potřebujete vyšší formu s rovnými stěnami a s komínkem uprostřed. Tu speciální seženete pod názvem forma na andělský koláč. Postačí vám ale i  dortová forma s vyměnitelnou vložkou na bábovku a v nouzi i menší chlebíčková forma. Rozpis surovin je pro formu s průměrem 16 cm.

Postup

01.

Připravte si všechny odvážené a odměřené suroviny k ruce, příprava těsta bude rychlá. K mouce přidejte prášek do pečiva a promíchejte metličkou. Předehřejte troubu na 160 °C a oddělte žloutky od bílků.

02.

Začněte šlehat bílky. Až se vytvoří jemná bílá pěna, pomalu přisypejte asi polovinu z odváženého cukru a vyšlehejte hustý, lesklý a pevný sníh. Musí být tak pevný, že v něm po vytažení šlehacích metliček zůstanou ostré bílé špičky.

Tip: Při přípravě podobných těst šlehám vždy nejdřív bílky, vyhnu se tak nutnosti umývat šlehací metličky, žloutkům nevadí, když se k nim dostane trocha bílků. Máte-li připravené všechny suroviny po ruce, bílkový sníh přečká tu chvíli, než našleháte žloutky, bez úhony.

03.

Zbylý cukr přidejte ke žloutkům a také je pořádně našlehejte. Až hmota výrazně nabude a zesvětlá, tenkým praménkem přilejte olej a také ho pořádně zašlehejte. Snižte rychlost šlehání, přilejte mléko a nakonec pomalu zašlehejte mouku s práškem do pečiva a semínka z vanilkového lusku.

04.

Ke žloutkové hmotě zlehka natřikrát vmíchejte bílkový sníh. Obvykle se k tomuto účelu používá stěrka, tady vám ale radím použít ruční šlehací metlu. Je důležité, aby se sníh opravdu dobře promíchal se žloutkovou hmotou a nikde nezůstaly malé ostrůvky nerozmíchaného sněhu. Pracujte zlehka, pomalu, ale důkladně.

05.

Těsto vlejte do připravené formy. Musí být suchá, čistá a ničím nevymazaná a nevyložená, jenom tak poskytne těstu dostatečnou oporu, aby mohlo vystoupat do potřebné výšky. Těsto ve formě poté párkrát jemně promíchejte špejlí dokola a formu pusťte třikrát na linku z výšky asi 10 cm, aby si těsto správně sedlo. Vložte do trouby a pečte zvolna při teplotě 160–170 °C asi 25 minut, až bude povrch zlatavý a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá.

06.

Upečený koláč vyjměte z trouby a nad drátěnou mřížkou otočte dnem vzhůru. Speciální forma na andělský koláč má nožičky, které umožní nechat koláč vychladnout bez pomoci. Ti, kteří ji nevlastní, budou potřebovat trochu trpělivosti. Koláč podržte dnem vzhůru do té doby, než vlastní vahou vyklouzne z formy, obvykle to trvá pár vteřin. Tenhle krok je důležitý – jenom při chladnutí drnem vzhůru si koláč udrží nadýchanou a „šifonovou“ strukturu.

07.

Koláč nechte na mřížce úplně vychladnout, lehounce poprašte moučkovým cukrem a podávejte třeba s kopečkem husté smetany.

Nevím jak vy, já si ale kousek koláče nejraději vychutnávám se šálkem klasického „turka“. Víte, jak správně připravit tureckou kávu a jaké má její pití benefity?

Reklama

Související témata:

Načítám