Hlavní obsah

Nafouknuté břicho? Tohle jsou méně známé příčiny, které snadno odstraníte!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět se vám z oblečení dere nafouknuté břicho, aniž byste se přejedla anebo se blížil termín menstruace? Objevily jsme další příčiny nadýmání. Týkají se i vás?

Článek

Ráno se na sebe do zrcadla sebevědomě pousmějete, ale když spatříte svůj odraz večer, zůstanete v šoku. Vaše břicho vypadá, jako byste byla přinejmenším v pátém měsíci těhotenství. Nezamaskuje ho ani volné oblečení a na dobré náladě vám nepřidá ani nepříjemné kručení a pocit těžkosti, který vám bere energii a radost. Co za tím může být?

Spěcháte a málo koušete

Viníkem bude velice pravděpodobně jídlo. Ovšem nejde jen o to, co jíte, ale také jak. „Nafouknutí břicha, zvýšenou plynatost či říhání nezpůsobují jen některé pokrmy, ale i hltání či konzumace jídla ve spěchu a nedostatečné rozkousání nebo zadržování vody,“ popisuje Štěpánka Štěpánová, výživová poradkyně Naturhouse. Jestli vám nadýmání znepříjemňuje život často, zkuste jíst víc v klidu. „Udělejte si čas, jezte pomalu, pořádně žvýkejte a nepřejídejte se. Navíc přidejte ke každému jídlu porci zeleniny, omezte sladké a příliš slané pokrmy a uvidíte, že se budete cítit výrazně lépe,“ dodává odbornice.

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Spěch, velká sousta, špatná úprava a ne moc vybraný jídelníček – to všechno může způsobit, že máte břicho jako balonFoto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Jíte vhodné jídlo, ale špatně upravené

Některé potraviny trávení zatíží více, rozhodně se jim ale nemusíte vyhýbat. Chce to jen předcházet potížím důkladnou úpravou: zeleninu jako zelí, kapustu nebo brokolici vždy tepelně upravte, luštěniny minimálně na šest hodin namočte, pak vodu slijte, vařte je v nové vodě a během varu sbírejte z hladiny pěnu. Jestli nestačí ani to, dejte přednost méně dráždivým druhům luštěnin – cizrně, červené čočce nebo fazolím mungo.

„Jídlo obohaťte o koření, které přispívá k lepšímu trávení, jde například o kmín, bazalku, oregano, fenykl, anýz, kurkumu či zázvor,“ radí odbornice na přírodní léčbu Jana Ranušová. Také hořké byliny mají na trávení pozitivní vliv, podporují tvorbu slin a urychlují trávení. Jana Ranušová doporučuje hořec, pampelišku či vachtu trojlistou. Vyzkoušet můžete zahřívací čaje, v nichž by neměla chybět skořice, kardamom, hřebíček ani chilli.

Další cestou je naučit se chytře kombinovat. Problematické potraviny doplňte exotickým ovocem. Papája, ananas či citrusy obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny a usnadňuje trávení. Příznivě působí i draslík – ten najdete například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.

Trápí vás ženské problémy

Mnoho žen má nafouknuté břicho, ale i další střevní obtíže spojené s premenstruačním syndromem nebo začátkem samotné menstruace. Jestli je to i váš případ, pokuste se v tyto dny cíleně odlehčit jídelníček: vynechte, o čem víte, že vám nesvědčí, dostatečně pijte, ideálně čistou vodu a bylinné čaje, a zvyšte příjem vápníku a hořčíku. Případně může pomoci změna antikoncepce, která vám hormony srovná a potíže nebudou tak intenzivní.

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Bolavé nadmuté břicho k menstruaci bohužel velmi často patříFoto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Přetěžujete trávicí trakt

Nadýmání a plynatost mohou signalizovat i to, že vaše střeva nejsou v ideální kondici. Možná své trávení jednoduše přetěžujete: jíte příliš mnoho, příliš často, nepravidelně, špatně koušete, málo pijete, moc se nehýbete... Anebo jíte moc sladkého a střevní kvasinky, které se cukrem živí, se přemnožily a způsobují problémy. Střeva potřebují podpořit, užíváte-li antibiotika – ta zamávají nejen se špatnými bakteriemi, ale i s těmi „hodnými“ a je potřeba střevní mikroflóru dostat zpátky do normy. Pomohou vám probiotické potravinové doplňky, kysané mléčné nápoje a fermentované potraviny, jako je kysané zelí, korejské kvašené zelí kimči, nápoj kombucha nebo zelenina pickles.

Bubláte a žvýkáte

Důvod nafouknutého břicha může být i překvapivě jednoduchý – skutečně totiž může jít o nadměrné polykání vzduchu. Toho se dopouštíte při rychlém hltání, kouření, žvýkání žvýkaček, ale i při pití brčkem či časté konzumaci sycených nápojů.

Něco vážně nemůžete

Laktóza, lepek, vejce... Svůj díl viny na výkyvech v centimetrech kolem pasu mohou mít také potravinové alergie a intolerance. Projevují se rozmanitě, často právě nadýmáním, a odhalit je nemusí být vůbec jednoduché. Někdy stačí vyřadit sladké mléko a konzumovat jen zakysané výrobky (laktóza je v nich už „předtrávená“ kvašením), případně ho zcela nahradit sójovým, mandlovým či kokosovým nápojem. Máte-li podezření na konkrétní látku či potravinu, které vám nedělají dobře, nezbude vám, než je naprosto vyřadit z jídelníčku – jestliže se stav zlepší, máte vyhráno. Při přetrvávajících obtížích není od věci zajít k lékaři.

Nosíte o číslo menší oblečení

Příčinu potíží můžete překvapivě najít i v šatníku. Škrtící spodní prádlo, stahovací pás pro baculky, těsná kožená sukně i o číslo menší džíny vám možná opticky uberou pár centimetrů, riskujete ale zdraví. Častý tlak na spodní část břicha způsobuje nejen nadýmání, ale i pálení žáhy, zácpu, vředy a brnění dolních končetin.

Také vás otravuje nafouknuté břicho? A nejste těhotná? :-)

Načítám