Hlavní obsah

Nákup nábytku na pár kliknutí: Položte si těchto 6 otázek

Foto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Foto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná situace nakupování moc nepřeje a pokud je třeba něco pořídit, musíme se ve většině případů spolehnout na e-shopy. To se týká i nábytku. Na co si dát pozor?

Článek

Nakupování přes internet si svou oblibu získalo ještě v době, kdy byly obchody běžně otevřené. Má totiž celou řadu výhod. Šetří čas, nabízí snadné a rychlé porovnání cen od různých prodejců, otevírá přístup k téměř neomezenému množství výrobků a drtivá většina obchodů za vás navíc vyřeší i dopravu.

Jenže hranice mezi výhodami a nevýhodami je poměrně tenká. Proto je dobré si před zaplacením uvědomit několik věcí. Jaké to jsou?

1. Jak je obchod spolehlivý?

O podvodných internetových obchodech se toho namluvilo a napsalo spoustu, přesto se zákazníci stále nechávají oklamat. Z toho důvodu se snažte nakupovat u známých a prověřených prodejců. V případě, že se vydáte cestou méně známých e-shopů, projděte si před nákupem recenze od co nejvíce lidí. Zaměřte se na spolehlivost a vstřícnost obchodu. Obzvlášť důležitý je servis, komunikace se zákazníky a ochota při řešení problémů a reklamací. Zde je samozřejmě nejlepší dát na osobní zkušenost vašich známých, recenze ostatních nakupujících na internetu by ale měly stačit.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Než vybraný kousek zaplatíte, projděte si recenze obchodu i daného produktu. Vyplatí se toFoto: Ollyy, Shutterstock.com

2. Je výrobek kvalitní?

Recenze jsou důležité také u jednotlivých výrobků. Na rozdíl od kamenného obchodu si na internetu jednotlivé kousky nevyzkoušíte, neosaháte, ani pořádně neprohlédnete. Propagační fotografie mohou dost zkreslovat. V hodnocení od nakupujících tak hledejte zmínky o kvalitě nábytku a jeho materiálů a také o tom, jak fotky odpovídají realitě.

3. Jak barvy vypadají ve skutečnosti?

Úskalí fotografií spočívá i v barvách. Ty ovlivňuje nejen osvícení při pořizování snímku, ale i jeho následné úpravy a nastavení vašeho monitoru. To nejmenší, co můžete udělat, je podívat se na produktové fotografie na různých zařízeních. Díky tomu získáte alespoň částečnou představu o tom, s jakými odstíny máte tu čest.

Pokud si nemůžete prohlédnout nábytek v kamenné prodejně, zkuste se zeptat, zda obchod zasílá reálný vzorník barev. Jinak si nejspíš nebudete úplně jisti nikdy. Vybírejte tedy raději neutrální barvy, aby si se zbytkem místnosti skutečně sedly.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Na internetu je rozhodně lepší vybírat nábytek v neutrálnějších barvách, které budou s ostatními laditFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

4. Budou rozměry opravdu sedět?

Fotografie mohou zkreslovat, i když znáte rozměry. Místnost, v níž je produkt vyfocený, pravděpodobně neodpovídá velikosti a zařízení té vaší. To, zda k vám nový kousek opravdu zapadne, si můžete zkontrolovat pomocí provázku nebo lepicí pásky. Těmi vyznačte prostor, který bude nábytek v místnosti zabírat, a vyzkoušejte si, jak se kolem něj budete pohybovat.

5. Je sleva skutečná?

Pozor si dejte i na nejrůznější slevy a před nákupem si zjistěte, proč stojí zboží méně. Jde o nějakou pravidelnou akci obchodu či výprodej skladu? V takových případech bývá nákup zpravidla bezpečný. Ke slevě ovšem dochází i kvůli poškození výrobku nebo jeho nízké kvalitě.

Někdy ovšem prodejce nejdříve cenu navýší a ona lákavá nabídka vlastně není nic jiného než cena původní. I tady se vyplatí porovnání s ostatními obchody, se kterým vám pomohou internetové srovnávače.

6. Kolik zaplatíte za dopravu?

Méně příjemnou položkou u objednávky bývá doprava. Ta může zásadně změnit celkovou cenu, kterou za svůj nákup zaplatíte. Některé e-shopy se nebojí ji přepálit, svoji roli hraje také vzdálenost prodejny, respektive skladu od místa dodání. Proto i zde proveďte srovnání.

Reklama

Související témata:

Načítám