Hlavní obsah

Sbohem, zimo: 6 tipů, jak obléct interiér do jarního kabátku

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Také už se nemůžete dočkat, až se venku příroda pořádně zazelená, objeví se první kvítky, ozve se prozpěvování ptáčků a sluneční paprsky budou teplejší? Nalaďte se na jarní vlnu už nyní a vneste si do interiéru trochu svěží atmosféry.

Článek

Jaro je často vnímáno jako synonymum pro nové začátky. Po dlouhé, tmavé a chladné zimě, která láká hlavně k odpočinku, přichází období probouzení, růstu, svěžesti, radosti i chuti vyrazit do přírody a být aktivní. Jaké bude jarní počasí, neovlivníte. Můžete si ale kousek jara přinést k sobě domů. Načerpáte díky tomu energii, dobijete si baterky a zlepšíte náladu. Jak na to?

1. Dodejte interiéru nádech venkova

Kde jinde si lépe vychutnat krásy jarní atmosféry než na venkově? Nemusíte okamžitě prodávat svůj byt v centru města a plánovat stěhování na vesnici. Stačí si trochu venkova pozvat do stávajícího domova. Vsaďte především na dřevěné podlahy a nábytek v rustikálním stylu. Jestli se nechcete pouštět do žádných velkých změn, bohatě si vystačíte s doplňky, jako jsou vázy, konvičky nebo lampičky.

Foto: Svetlana Satsiuk, Shutterstock.com

Venkovský a rustikální styl se hodí hlavně do kuchyně. Zatímco v domě můžete popustit uzdu fantazii, do paneláku se hodí spíše na dekorace a doplňkyFoto: Svetlana Satsiuk, Shutterstock.com

2. Vsaďte na přírodní materiály

Kromě dřeva k jaru sednou i další přírodní materiály. Kámen, papír, bambus, len nebo třeba bavlna se hodí ke každému stylu. Jsou originální, nadčasové a domácnostem dodají hřejivou atmosféru. Využít můžete i jejich imitace. Ty sice déle vydrží, jsou levnější a snáze se udržují, ale budete muset obětovat jejich vůni a pravost.

3. Květiny řezané i umělé

Jestli k jaru něco skutečně patří, jsou to květiny. Do interiéru přinášejí lehkost a svěžest a pohled na ně vám zaručeně zvedne náladu. Nejlepší volba jsou čerstvě řezané sněženky, konvalinky, narcisky, macešky nebo tulipány, místnost spolehlivě provoní fialky, hyacinty a frézie. Nemusíte se ale vyhýbat ani umělým květinám. Na první pohled jsou od živých k nerozeznání a nemusíte se bát, že brzy zvadnou. Jen se budete muset obejít bez jejich vůně. Jarní atmosféru vám pomůže naladit i čerstvá zeleň, například vysetá pšenice nebo ječmen. Nechte naklíčit semínka a vystavte si je na okenní parapet.

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Čerstvé řezané tulipány jsou symbolem jara a zvednou vám náladu pokaždé, když se na ně podíváteFoto: 2M media, Shutterstock.com

4. Dejte šanci květinovým motivům

Květiny nemusíte mít jen ve váze. Co takhle pořídit si keramiku, textilie nebo tapety s květinovými motivy? Vybírat můžete z jemných droboučkých vzorů i těch s velkými květinami. Hodí se na nádobí, dekorace, čalounění i zdi, dejte si však pozor na jejich množství. Pokud to s nimi přeženete, z útulného, příjemného a harmonického interiéru se stanou místnosti, v nichž se můžete cítit stísněně a nepříjemně. Zapomeňte také na nevhodné kombinace různých vzorů.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Povlečení, obrazy i tapety. Květinové vzory interiérům prostě sluší, hlavně těm světlým a vzdušnýmFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

5. Pastelové barvy vpřed

Veselou náladu podpoří také správný výběr barev. K jaru neodmyslitelně patří něžné pastelové odstíny a všechny tóny zelené a žluté. Skvěle vypadají na textiliích, polštářcích, dekoracích i tapetách, jen to s nimi příliš nepřehánějte. Zvolte jednu dominantní barvu, přidejte maximálně dvě doplňkové a zbytek laďte do neutrálních tónů bílé či krémové.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pastelové barvy k jaru patří. Nemusíte to s nimi přehánět, stačí jen pár dekorací a doplňkůFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

6. Bez světla a čerstvého vzduchu to nejde

Bez dostatku světla a čerstvého vzduchu by to snad ani nebylo jaro. Roztáhněte žaluzie a husté záclony vyměňte za lehčí. Ve dne by měly propustit co nejvíce světla, závěsy si ale raději nechte těžší. Ve večerních hodinách a během spánku by vás totiž nemělo rušit venkovní světlo. Nezapomeňte ani dostatečně větrat. Nejdůležitější je ranní větrání a nepodceňujte ani přísun kyslíku během dne. Je to důležité nejen pro vaše fyzické a psychické zdraví, ale také pro zdraví vaší domácnosti.

Reklama

Načítám