Hlavní obsah

Naučte se konečně správně čistit zuby!

Foto: thinkstock

Stačí dvě minuty správně kroužit, a máte důkladně vyčištěnoFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ono se řekne, pořádně si čistěte zuby, a budete je mít zdravé! Jenže víte, jak to přesně má vypadat, a co tedy udělat pro to, abyste se nestali u zubaře velmi častými návštěvníky? Poradíme vám, jak na to.

Článek

Především byste si na čistění zubů měli vzpomenout nejméně dvakrát denně. A vždy jim věnovat péči tak dlouho, dokud se nezbavíte plaku na nich. A protože je stav chrupu u každého z vás různý, liší se i délka péče o ně: od dvou do deseti minut. Více se dozvíte také v našem článku 6 chyb, které děláte při čištění zubů.

Kladete si otázku, jaký si vybrat pracovní nástroj? „Kartáček by měl být měkký, s malou hlavicí, aby zvládla zajet až do zadní části chrupu,“ uvádí Lucie Hronková, dentální hygienistka z Dental Office H33. Hlavice by vám neměla poškodit dásně! Kolegyně Klára Špoutilová z kliniky Esthé Dent ji doplňuje: „Stejně tak vlákna by měla být rovně zastřižená."

Stírejte, neřežte!

Způsob čistění je podle odborníků nejefektivnější a nejjednodušší stíráním. Jak by mělo probíhat? „Zubní kartáček přiložte v úhlu 45 stupňů ke krčku tak, aby se půlka dotýkala zubu a půlka  dásně. Poté dělejte drobné krouživé pohyby,“ popisuje dentální hygienistka Klára Špoutilová z kliniky Esthé Dent.

„Při čištění to chce mít i systém, abyste nezapomněli na nějaký úsek – například čistit zleva doprava vnější plošky zubů a stejným způsobem i vnitřní plošky," popisuje dál Klára Špoutilová. Kolegyně Lucie Hronková připomíná, že je dobré vždy čistit dva zuby najednou. A doplňuje: „Bez tlaku kartáčkem vibrujte tak, aby se vlákna dostala jemně až pod dáseň jako takovou,“ dodává odbornice. Postupujte směrem od dásně k zubu, pak přesuňte kartáček na další dva zuby.

Foto: thinkstock

Dentální niť zabrání tvorbě mezizubních kazůFoto: thinkstock

Postupovat pak máte stejným způsobem i u ostatních zubů, z přední strany i ze strany vnitřní. „Nezapomínejte čistit žvýkací plošky zubů – postačí směrem tam a zpátky,“ radí Lucie Hronková. Při důkladné péči také nesmíte zapomenout na mezizubí. „Osobně doporučuji na všechny mezizubní prostorydentální niť a na mezizubní prostrory u postranních zubů mezizubní kartáček. Ten stačí ohnout do pravého úhlu a jemně zasunout,“ popisuje hygienistka. Velikost mezizubních kartáčků vám pomůže určit dentální hygienik nebo zubní lékař.

Niť vás od kazů více než zachrání

Pro čištění horních zubů si připravte niť následovně: „Utrhněte si asi 30 cm nitě a obtočte ji okolo prostředníků na každé ruce,“ popisuje podrobně dentální hygienistka a pokračuje: „Poté se čistí pomocí dvou ukazováků nebo palcem a ukazovákem, záleží na úseku, který je čištěný. Mezi prsty by měla být napnutá nit o délce jeden centimetr, abyste nad ní měli kontrolu a neřízli se do dásně,“ doplňuje  Klára Špoutilová.

Důležité je, abyste nití obtočili celý zub, a to i pod dásní, nahoru a dolů. Odborníci také varují, abyste nikdy nepoužívali řezací pohyb, tedy ten, kdy jedete nití směrem zepředu dozadu. Když je zub důkladně vyčištěn, použijte novou část nitě a pokračujte na dalším zubu. „Jakmile budete hotovi, na závěr si vyčistěte jemně kartáčkem jazyk směrem zezadu dopředu, abyste odstranili bakterie způsobující zápach z úst,“ uzavírá proces péče o chrup dentální hygienistka Lucie Hronková.

Vypadá to složitě, ale věřte, že není! A pokud zvládáte péči o chrup už bez problémů, a pořád se váš stav chrupu nelepší, možná vás bude zajímat článek  10 potravin, které vám ničí zuby. Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám