Hlavní obsah

Šťastný vztah po nevěře partnera? Jde to! Stačí se řídit 5 radami odborníků

Foto: Bilion Photos, Shutterstock.com

Foto: Bilion Photos, Shutterstock.com

Reklama

Nevěra! Na tu doplatí mnoho párů. Ale nemusí to tak být vždycky, i takhle ošklivou věc můžete překonat a zase spolu být šťastní. Povede se to však málokomu, protože to má pět podmínek. Pokud je nesplníte, nemáte šanci.

Článek

Nevěra, ať už se jí dopustil kdokoli z páru, mívá v drtivé většině případů na svědomí rozpad vztahu. A i když spolu ti dva zůstanou, za moc to nestojí – tahle zrada se nad nimi stále vznáší jako stín.

Rozhodně ale nevěru překonat lze. Můžete nad ní zvítězit, vymést ji ze svého i partnerova života a zase spolu být šťastní. Musíte ale splňovat následující předpoklady – bez nich nemá vaše láska po nevěře absolutně žádnou šanci.

1. Správná motivace

Tohle platí v podstatě pro cokoli, co chcete v životě udělat. Jakmile máte motivaci, jde to. A nevěra není výjimka. Chcete spolu zůstat a nevěru překonat? Pak musíte mít ten správný důvod.

A tím rozhodně nejsou věty typu „zůstaneme spolu kvůli dětem“ nebo „rozvod by nás finančně zničil“. „S těmito důvody je nevěra překonaná jen naoko. Je to promyšlená varianta, kterou chápe rozum, ale duše ne,“ říká koučka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

Navíc tohle funguje jen nějaký omezený čas, než děti dospějí, než se doplatí hypotéka, než si najdete lepší práci a podobně.

A jaká je tedy ta správná motivace? „Rána se může zahojit jen tehdy, když budou oba chtít vztah zachovat kvůli tomu, že pořád cítí, že je pro ně jejich protějšek podstatný, že s ním chtějí zažívat společné chvíle, že ho i přes to všechno mají pořád rádi,“ vysvětluje Klára Gelnarová.

2. Velkorysost

Nevěra je velká zrada, která nabourá důvěru. Jestli se chcete posunout dál a zapomenout na ni, musíte umět odpustit. „Právě odpuštění je cesta, jak vztah napravit,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

Pokud v sobě dostatek velkorysosti nemáte, nikdy se přes to, co vám nevěrný partner provedl, povznést nedokážete. Jenže jinak, než že za celou aférou uděláte tlustou čáru a do téhle minulosti se již nebudete vracet, to nejde.

Neobejdete se bez vytahování starých věcí a vyčítání nevěry i po delším čase? Pak nemáte šanci. Jednoduše řečeno, chcete-li zůstat spolu, nemůžete nevěrníka po zbytek života opakovaně „trestat“ za něco, co udělal v minulosti.

Foto: Elena Nichizhenova, Shutterstock.com

Bez skutečného odpuštění to nepůjde. Vzájemné obviňování nic nevyřešíFoto: Elena Nichizhenova, Shutterstock.com

3. Odvaha

S nevěrou souvisejí vztahové problémy, zálety bývají jen jejich důsledkem. Takže v rámci ozdravného procesu je potřeba dát do kupy především váš vztah. A to se neobejde bez odvahy být upřímný, mluvit i o věcech, které nejsou vám ani vašemu protějšku příjemné.

A musíte být připraveni, že nehezké věci nebudete jen říkat, ale budete je také poslouchat. Potřebujete kuráž postavit se partnerově případné kritice čelem, vyslechnout si, co má na srdci, a zkusit hledat společný kompromis.

4. Trpělivost

Nepůjde to ze dne na den, naopak – může to trvat velmi dlouho. Nevěra narušila vaši vzájemnou důvěru, kterou musíte nyní zase od úplného začátku vybudovat. A to trvá nějaký čas, musíte být oba trpěliví. „Netlačte na sebe ani na partnera. Hojení bolesti potřebuje svůj čas, nedá se to urychlit,“ tvrdí Klára Gelnarová.

A spolu s trpělivostí potřebujete samozřejmě i výdrž. Jakmile to vzdáte v půlce cesty, je po všem.

5. Sebeovládání

Nevěra je spojena se spoustou silných a negativních emocí. Cítíte zlost, zradu, smutek, ukřivděnost. Jenže řvát na sebe a vzájemně se obviňovat vše jen zhorší. Přesto tyhle emoce musejí ven. „Není dobré je potlačovat. Jakmile se ale přistihnete, že na partnera chrlíte všechnu svou bolest a zklamání, zkuste se zastavit, vydechnout, jít na chvíli na čerstvý vzduch. Tam křičte, nadávejte, kopejte a plačte. Pak se ale vraťte a zkuste s partnerem mluvit s větším nadhledem,“ radí Klára Gelnarová.

Máte už tohle za sebou? Jak se vám povedlo partnerovu nevěru překonat?

Reklama

Načítám