Hlavní obsah

Co vařit o víkendu: Prohledejte spíž a připravte si jídlo ze zásob

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte jaro ve vzduchu? Zahrádkáři už piplají první sazeničky a těší se na první úrodu. Nejvyšší čas provětrat spíž, zužitkovat staré zásoby a udělat místo pro nové. Hodí se vám tipy na pokrmy ze zavařené zeleniny a ovoce? Tady jsou!

Článek

Celé léto se staráte o zahrádku, večer stojíte u plotny, pečlivě popisujete lahvičky s kompoty a džemy… A pak je srovnáte ve spíži a tak trochu na ně zapomenete. Přišel jejich čas, vytáhněte je do kuchyně a uvařte z nich něco dobrého.

Co z kysaného zelí? Zelňačku i segedín

Kysané zelí sice není zavařenina, k výčtu zásob ze spíže ale určitě patří. Dřív byste soudek našli téměř v každém sklepě: zdroj vitaminů, enzymů a vlákniny pomohl ve zdraví přečkat celou zimu. Dnes umění fermentace znovu objevujeme a i v panelákových kuchyních často najdete alespoň malou kvasnou nádobu. Nejzdravější je kvašené zelí syrové, svoje nezastupitelné místo ale má i jako surovina při vaření.

Co z nakládaných okurek

Debat o tom, co patří do bramborového salátu, existuje nespočet. Nikdy nikdo ale nezpochybnil dvě suroviny: bramborykyselé okurky. Někdy se zdá, že nakládané okurky jsou jedním ze symbolů české kuchyně a snad není domácnost, ve které by se alespoň jedna sklenice nenašla. Nejlepší jsou jenom tak, jako příloha k sekané či řízku, pokud ale patříte mezi ty, kdo na podzim nakládají plné vany okurek, určitě je využijete i při vaření. Dáte si ptáčky nebo znojemskou?

Sterilovaná rajčata a papriky

Nedávné ostré debaty o cenách rajčat a paprik měly jasného vítěze: smáli se jim všichni, kdo na podzim pilně zavařovali. Taková sklenička domácích pasírovaných rajčat nebo sterilovaného leča je v zimě k nezaplacení. Pod maso, do polévek, do omáčky… Sami víte nejlépe, co rodině chutná. Inspiraci ale najdete i ve světové kuchyni.

Sladká hlavní jídla z kompotu

Sladká hlavní jídla jsou české (nebo spíš rakousko-uherské) specifikum, ve světové kuchyni jich moc nenajdete. Na náš stůl ale patří a kompotované nebo mražené ovoce anebo třeba skleničku povidel při jejich přípravě jako když najdete.

Pečení z kompotu a mrazeného ovoce

Sladká hlavní jídla nemají rádi všichni, dobrý koláč jako moučník ale odmítne jen málokdo. Kompotované ovoce či třeba to ze zásob z mrazáku jim dodá šťavnatost a připomene léto.

Když už je řeč o vaření ze zásob, máte ještě sušené houby? Připravte o víkendu zapečené brambory se sušenými houbami nebo bramborového kubu.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Načítám