Hlavní obsah

Které potraviny můžete skladovat v mrazáku? Droždí ano, vejce ne

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte nutkání koupit ve slevě víc potravin, abyste ušetřili? Pak byste si ale měli být jisti, že je umíte správně uskladnit. Víte, které dát do mrazáku a jak dlouho je tam mít?

Článek

Nakoupit ve velkém se může jevit jako rozumný krok, ale jen za předpokladu, že se vám pak jídlo doma nezkazí dřív, než ho stačíte sníst. Aby déle vydrželo, je dobré využít chladu, tedy lednice nebo mrazáku, jen musíte vědět, kterým potravinám to svědčí. Dnes vám poradíme pár fíglů, které se týkají zamrazování.

Jak dlouho v mrazu?

Na úvod je dobré říct, že ani v mrazáku nemáte potraviny uložené na libovolnou dobu, obrazně řečeno navždy. I tam probíhají procesy, které vedou k jejich znehodnocení. V některých mrazácích to vypadá jako v muzeu – balíčky, o kterých už ani nevíte, jestli ta hrouda jsou jahody nebo kus masa. Buďte si jisti, že i když je rozmrazíte, nebudete z nich mít moc užitku. Jestliže to budou jahody, pak asi nasály všechny pachy mrazáku a změní konzistenci tak, že si nepochutnáte, protože dlouhý pobyt v mrazu je připravil o většinu živin a vitaminů. Jestli to bude maso, pak bude mít po rozmrazení barvu a konzistenci, která také nebude příliš vábná.

Zásady pro skladování potravin v mrazáku

  • Před vložením čehokoli do mrazáku je lepší to dát do vakuového sáčku a zatavit. Vzduch totiž v mrazáku potraviny spálí, což bude po rozmrazení znát. Navíc ušetříte místo.
  • Sáčky s potravinami vždy popište – nejen, že jde o vepřové na řízky nebo hovězí na guláš, ale i datem, kdy je do mrazáku vkládáte.
  • Z mrazáku je berte postupně podle data vložení tak, abyste hovězí a kuřecí maso neskladovali déle než 10 měsíců, vepřové půl roku, ryby čtyři měsíce, mleté tři měsíce, uzeniny dva měsíce.
  • Pokud ovoce a zeleninu zabalíte opravdu dobře, aby nenabírala pachy, pak ji lze skladovat do příští sezony. Houby před zamrazením trochu poduste a nechejte vychladnout. Budou mít menší objem, budou stravitelnější a nebudou tak cítit. Houby můžete nechat v mrazáku až rok.
Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Jak a co můžete v klidu uložit do mrazáku? Zeleninu rozhodně ano.Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Co nikdy nedávat do mrazáku

I když je uchovávání v mrazu velmi pohodlným a bezpečným způsobem, existuje pár potravin, které do něj opravdu nikdy nedávejte.

  • Nikdy do mrazáku nevracejte nic, co jste z něj už jednou vzali a rozmrazili. To už může být zdravotně závadné.
  • Mléko a mléčné výrobky – tvaroh, zrající nebo měkké a tavené sýry, kysaná smetana a další potraviny mráz promění v hmotu plnou hrudek. Jedinou výjimkou, která mráz snese, jsou tvrdé sýry jako například parmazán.
  • Vejce ve skořápce mohou mrazem vybouchnout. Lze je zamrazit leda bez skořápek, například jako oddělené bílky a žloutky. A jsou i další metody, jak skladovat vejce.
  • Saláty, okurky a podobné druhy zeleniny, ale i ovoce, které obsahuje hodně vody, se do mrazáku nehodí, protože zcela změní konzistenci a po rozmrazení se stanou nepoživatelnými. Platí to i pro rajčata, která se ale dají zamrazit jako rozmixovaný protlak. Ostatně rozmixované je lepší uchovávat i třeba jablka a hrušky.
  • Syrové brambory do mrazáku také nepatří. Po rozmrazení mají sladkou chuť a divnou strukturu. Jestli je tam chcete dát, pak jako polotovar, tedy ideálně předsmažené hranolky. Ani vařeným bramborám mráz neudělá dobře, ostatně stejně je na tom již uvařená rýže nebo těstoviny, ty do mrazáku také nepatří. Jak je správně zpracovat a loupat?
  • Smažené jídlo zamrazením utrpí, protože ztratí křupavost a chuť.
  • Dochucovadla – hořčice, majonéza, kečup a podobné pochutiny mráz rozloží na jednotlivé složky, ty se oddělí a většinou i srazí. Navíc vydrží dlouho i bez mrazáku.
Foto: Anna Puzatykh, Shutterstock.com

Mléčným výrobkům mrazák moc nesvědčí, ale jsou mezi nimi výjimky.Foto: Anna Puzatykh, Shutterstock.com

Pečivo v mrazáku

Často se vedou diskuze o tom, jestli se do mrazáku má, nebo nemá dávat pečivo a třeba i droždí. Droždí zamrazit můžete a nemusíte se bát, že by při použití toho rozmrazeného těsto nenakynulo. Pravidlem ale je, že při vkládání do mrazáku musí být čerstvé. Pak ho tak můžete skladovat klidně až rok.

Pokud chcete déle skladovat pečivo, pak ho do mrazáku dát můžete, určitě radši než do lednice. V lednici je poměrně vlhko, takže může plesnivět. Pobyt v mrazáku mu svědčí víc. Nesmí být ale ještě teplé, pokud jste ho upekli nebo donesli čerstvé z obchodu. Zapařilo by se a zplesnivělo. Musí být velmi pečlivě zabalené, ideálně také ve vakuovém sáčku anebo v několika vrstvách alobalu či potravinové fólie. Zamrazujete-li chléb, nakrájejte a zabalte ho po menších porcích, tedy třeba krajících, abyste ho vyndali jen tolik, kolik opravdu potřebujete. Pečivo můžete v mrazáku uchovávat asi půl roku, ale nejlepší je spotřebovat ho do tří měsíců.

Načítám