Hlavní obsah

Proč je psychická únava horší než fyzická? Často si ji uvědomíme pozdě a následky jsou ničivé

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé dnes žijí v rychlém tempu a často mají tendenci podceňovat únavu. A protože denně neskládají vagony uhlí ani se neperou s medvědy, mají odpočinek až na posledním místě. Vždyť z čeho by mohli být unavení? A jejich vyčerpání roste. Kdy už je únavy moc?

Článek

Vyčerpání a únava se staly běžnou součástí moderního života a lidé jim často nevěnují příliš pozornost. Přitom by měli. Unavení totiž nemusíte být jen z velkého fyzického výkonu, ale i z práce u počítače nebo péče o blízkého člověka. Odborníci proto únavu rozdělují na fyzickou a psychickou – rozdíl mezi nimi by se dal přirovnat ke vztahu mezi krátkodobým a dlouhodobým stresem.

S tygry neustále v patách

„Lidské tělo si poměrně dobře poradí s okamžitou stresovou situací,“ vysvětluje psychoterapeutka Liana Bala a tento stav přirovnává k setkání s tygrem: „Vidím tygra, zmobilizuji všechny své síly, zastraším ho, nebo uteču a následně odpočívám. Na co ale naše tělo není uzpůsobené, je, když taková situace trvá dlouhodobě.“

A podmínky, v jakých funguje moderní společnost, přirovnává k životu s tygry číhajícími za každým rohem. „Už si to ani neuvědomujeme. Mnozí lidé si prostě zvykli. Potom ale těžko rozliší mezi klidnou myslí a neustálou, permanentní ostražitostí, která je velmi vyčerpávající,“ podotýká Liana Bala. A pokud je stres trvalý, chronický, pak se únava hromadí postupně, jako kapka po kapce plní pohár. „Ten ale není bezedný,“ varuje psychoterapeutka.

Foto: Shutterstock.com

Když jste unavení fyzicky, tělo se ozve a donutí vás si na chvíli sednout, vydechnout a dát si třeba nohy nahoru. Příznaky psychické únavy ze stresu nejsou bohužel tak zřejmé, proto je mnoho lidí dlouho přehlížíFoto: Shutterstock.com

Když pohár únavy přeteče

Pokud tomu dlouho nebudete věnovat pozornost, může se stát, že se jednoho dne probudíte a uvědomíte si, že nemáte sílu vstát. Anebo sice vstanete, ale drtí vás vyčerpání, ztratíte zájem o práci i koníčky, máte pocity prázdnoty, jste podráždění, nemůžete spát, trápí vás rozmanité psychosomatické obtíže

Když už se dostanete do takového stavu, běžný odpočinek nestačí. Z únavy se vyspíte, ze syndromu vyhoření ne. „Úplné vypnutí může být navíc paradoxně kontraproduktivní. Když jedete autem na plné pecky a prudce šlápnete na brzdy, můžete si hlavu rozbít o přední sklo,“ nabízí přirovnání odbornice. Na silné psychické vyčerpání platí už jen dlouhodobý a systematický přístup (většinou s pomocí odborníka) a změna nebývá jednoduchá.

Berte únavu jako důležitý signál

Pravidelné lékařské kontroly tělesného zdraví nikdo nezpochybňuje, stejně jako odpočinek po nějakém větším fyzickém výkonu. Stejně vážně je ale nutné brát i duševní stav a psychickou námahu. Maminkám malých dětí hrozí mateřské vyhoření, permanentní vyčerpání hrozí také lidem, kteří dlouhodobě pečují o seniory. Stejně tak vás může totálně vyčerpat práce, při které „jen“ sedíte u počítače.

A když si lidé v takové situaci postěžují, často se dozvědí: „A kdo dnes není unavený…“ Začnou tak svůj stav považovat za běžnou normu. Dostávají se do fáze, že když jsou utahaní jen o trochu méně než jindy, berou to, jako že jsou vlastně čilí. Bagatelizování vlastních pocitů tady ale skutečně není namístě, protože může hrozit nervové zhroucení.

Dlouhodobé vyčerpání nepodceňujte!

Únava je jasný signál, že je něco špatně, a je potřeba zjistit, odkud se bere. Kvůli tomu, že půl roku každou noc vstáváte k dítěti? Deptá vás v práci neúměrné množství úkolů a přesčasy? Nebo je únava předzvěstí onemocnění?

Je nutné vyloučit jiné možné důvody, které mohou způsobovat silné pocity únavy, například nemoci štítné žlázy, infekce nebo třeba autoimunitní onemocnění. „Tělesné a duševní zdraví jsou vzájemně propojená. Péče o obě tyto oblasti je klíčem k celkovému zdraví a životní pohodě,“ uzavírá Liana Bala.

Jak se zbavit stresu a úzkosti

Jste napjatí, podráždění, svírá vás úzkostný stav? Naučte se pracovat se svou myslí a minimalizovat negativní dopady stresu a úzkosti pomocí jednoduchých technik:

Načítám