Hlavní obsah

Návštěva: Dokonalý mix retra a moderny v karlínském bytě

Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukcí nevelkého bytu v pražském Karlíně vznikl prostor, kde došlo k nenásilnému skloubení designu 50. a 60. let se současnými požadavky na moderní bydlení. Pojďte se podívat, jak to dopadlo.

Článek

S čím si musela poradit dvojice architektů při řešení kompletní rekonstrukce dvoupokojového bytu v karlínském činžáku? Nestačilo jen uspokojit zálibu majitelů v retro stylu, ale bylo potřeba jim také zajistit vhodné zázemí pro práci z domova. K tomu se přidal ještě požadavek na důstojné místo pro uložení sbírky hudebních nástrojů.

Změnili účel místností v bytě

Aby mohli architekti z pražského studia StAr atelier vyřešit proměnu poměrně malého bytu, rozhodli se změnit původní dispozici. „Pokoj, ve kterém se původně nacházela kuchyně, jsme rozdělili na část pro ložnici a část pro průchozí šatnu. Do většího a hezčího pokoje s arkýřem, kde byla dříve ložnice, jsme umístili hlavní obytné centrum bytu,“ prozrazuje Martina Karafiátová.

Stěna rozdělující pokoje byla zčásti vybouraná a vzniklý otvor byl podchycen ocelovým profilem. Nové příčky přitom musely být vzhledem k stáří domu a eliminaci zatížení původního trámového stropu zhotoveny ze sádrokartonu. Původní dřevěné parkety byly repasovány. „Vznikla prostorná multifunkční místnost, která je vhodná jak pro přípravu jídel, tak i pro stolování až šesti lidí. Kromě toho je zde také relaxační zóna situovaná v arkýři, kde jsou dvě křesílka z 60. let s novým potahem a pracovní stůl sloužící jako zázemí pro majitelku bytu, která pracuje z domova,“ prozrazují architekti.

Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Pracovní stůl s místem na notebook a tiskárnu slouží majitelce, která pracuje z domovaFoto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Retro i moderna v symbióze

Nábytek v hlavní místnosti je kromě křesel v relaxační zóně a židlí, které jsou z výstavy EXPO 58, vyrobený na míru. Díky tomu interiéru vládne zajímavý mix současných trendů a prvků typických pro různá období minulého století.

Skříně a další úložné prostory jsou v elegantním šedém a bílém polomatném provedení v kombinaci s dekorem přírodního dubu. Prázdná stěna u jídelního stolu je určená pro kytary, které jsou koníčkem majitele. „Když se kytary sundají, může stěna sloužit například jako plátno pro promítání filmů a nahradí absenci televize, kterou si majitelé nepřáli,“ říká architekt Jan Maloušek a dodává: „V místě, kde tato stěna v rohu navazuje na kuchyňskou linku, je pruh natřený magnetickou barvou, který plní funkci ‚memories wall‘ – tedy plochy, kam je možné magnetkami přichytit pohlednice, fotografie z dovolené či nákupní seznam.“

Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Původní židle v bruselském stylu jsou od společnosti TONFoto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Předsíni vládnou praktičnost a elegance

Kuchyňská linka volně přechází do úzkého prostoru průchozí šatny, kam se vešly i pračka se sušičkou. Šedá třídílná skříň poskytuje dostatek místa pro oblečení. Prostor opticky zvětšuje vysoké zrcadlo, které zároveň propojuje průhledy mezi hlavní místností a předsíní s výraznými retro prvky. „Retro ladění celého prostoru navíc podtrhují hexagonální dlaždice, které dále pokračují i do koupelny a toalety,“ dodává Martina Karafiátová.

Funkcionalistické prvky v koupelně

Koupelnu a toaletu oddělují od předsíně repasované dveře z 30. let. Stěny jsou obložené bílou mozaikou, která svým jednoduchým a strohým stylem připomíná funkcionalistické interiéry. Vana byla nahrazena velkorysým sprchovým koutem, díky němuž působí koupelna vzdušnějším dojmem.

Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Pro obložení stěn koupelny a toalety byla zvolena drobná bílá mozaikaFoto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Ložnice je v dřívější kuchyni

V bytě samozřejmě nechybí ložnice, která zabírá část původní kuchyně. „Ložnici jsme se rozhodli vymezit jako samostatný kvádr vložený do celého prostoru, u kterého pocit uzavřeného dojmu umocňují dveře ukryté v líci stěny,“ vysvětluje Martina Karafiátová. A aby se tady majitelé cítili opravdu příjemně, je na stěnách dřevěné obložení s bílými policemi.

Vizitka studia

StAr atelier založili Martina Karafiátová, stavařka s kladným vztahem k architektuře, a architekt Jan Maloušek, který má rád klasickou stavařinu. Jsou obklopeni týmem specialistů v jednotlivých technických oborech, takže bez problémů zajistí celý proces od prvotního návrhu až k realizaci stavby. Více na www.staratelier.com.

Reklama

Související témata:

Načítám