Hlavní obsah

Proměna panelákového bytu: Ten nepoznáte!

Foto: Vladislava Zikešová

Foto: Vladislava Zikešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že v důchodovém věku není čas na razantní změny? Velký omyl! Přesvědčí vás vitální dáma, která se ve svých sedmdesáti letech rozhodla kompletně zrekonstruovat byt, v němž žila bezmála 40 let.

Článek

Klasický pražský panelákový byt byl ve zcela původním stavu, architektky z kreativního ateliéru Kreatier ho doslova popisují jako hodně „vyžilý“. „Koupelna a toaleta byly v původním umakartovém jádru, na stěnách se držely vzorované tapety a dřevěné obklady, podlahy převážně kobercové a linoleum. Celkově působil velmi tmavě, bylo tu mnoho malých prostorů a zákoutí s nánosem různých doplňků a dekorací. Zkrátka byl jeho stav dost neutěšený,“ vzpomíná architektka Barbora Jozová.

Nábytek, který už morálně dosloužil

To nejlepší měl dávno za sebou i nábytek, jak potvrzuje paní majitelka: „Ložnice byla po rodičích, v dětském pokoji jsem měla sektorový nábytek U 100 a jen v obýváku byly novější kousky z Dřevozpracujícího podniku. Modřínové dřevo, kterým jsme kdysi obložili předsíň, časem ztmavlo. Vše na mě působilo stísněným dojmem, proto jsem toužila po razantní změně, díky které by se byt prosvětlil. Chtěla jsem odstranit všechen nábytek, do koupelny dát místo vany sprchový kout a na podlahu kvůli snadné údržbě vinyl.“

Úkol byl tedy jasný: vytvořit světlý jednoduchý prostor s jemnými odstíny, ve kterém mělo z původního vybavení zůstat jen pár obrazů a starožitností, konkrétně kolovrátek a starý šicí stroj sloužící jako dekorace. Pro tyto věci bylo potřeba navrhnout úměrný podklad, který by jim dal vyniknout.

Foto: Vladislava Zikešová

Z původního vybavení zůstaly jen dva obrazy, kolovrátek a starý šicí stroj, který slouží jako dekorace v pracovněFoto: Vladislava Zikešová

Propojení kuchyně s obývacím pokojem

Dispozičně provedly architektky pouze jednu, zato však výraznou změnu. Odstranily příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem, díky čemuž vznikl kontinuální celek, který umožnil umístění pultu a pohovky do prostoru. Současná dispozice je tedy 3 + kk, celkově má byt přibližně 70 m2 a patří k němu balkon.

„Návrh trval asi 3 měsíce, samotná rekonstrukce pak půl roku. Paní majitelka nám sdělila své požadavky, a následně nám dala plnou důvěru. Důležité pro nás bylo, aby byl interiér přiměřený životnímu stylu klientky. Abychom dosáhly spokojenosti investora, vždy vytváříme pár verzí návrhu, ze kterých si pak vybere buď jednotlivosti, nebo celou verzi. Spolupráce s touto paní byla skvělá a velmi nás těšila, tudíž šel návrh opravdu od ruky,“ dodává architektka Vladislava Zikešová.

Jemná barevnost a dřevo

Na základě požadavků paní majitelky na užití jemných odstínů a zároveň dřeva vznikla materiálová paleta sestávající z odstínů bílé, béžové a šedobéžové doplněná o velmi jemný odstín běleného buku. Do koupelny zvolily ryze dekorativní dlažbu, kterou doplnily čistě bílé obklady a barevný nábytek.

Foto: Vladislava Zikešová

Barevně se byt nese v jemných tónech, které doplňuje velmi jemný odstín běleného buku. V jídelně jsou židle 14 od TONu (3960 Kč), které byly představeny již v roce 1859Foto: Vladislava Zikešová

Skryté topení a nepřímé osvětlení

Ještě jedna věc zůstala v bytě původní – nevzhledná topná tělesa. Ta ale zakrylo opláštění, které je koncipované tak, aby radiátory schovalo a zároveň nechalo do místnosti proudit teplo. Architektky si také pohrály s nepřímým osvětlením: „V podhledu je řešeno zapuštěnými plochami, které odrážejí světlo z LED pásku dolů. V pracovně a v ložnici je podobný princip použitý i na stěně a ukrytý za dřevěným obkladem. Světlo tak omývá stěnu s tapetou.“

Ze spolupráce a výsledku jsou nadšené nejen tvůrkyně, ale hlavně paní domu: „Paní architektky byly velice příjemné a s jejich návrhem jsem byla od počátku spokojená. Líbí se mi tu úplně vše a jsem opravdu velice nadšená, jak rekonstrukce dopadla. Cítím se tu nyní moc dobře a musím říct, že mě výsledek doslova nabil novou energií.“

Vizitka ateliéru

Ing. arch. Barbora Jozová a Ing. arch. Vladislava Zikešová založily Kreatier v roce 2015. Vytvářejí svěží a sympatickou architekturu, zabývají se celou škálou návrhů staveb a interiérů včetně rekonstrukcí. Největší odměnou za odvedenou práci je pro ně spokojenost klienta. Více na www.kreatier.cz.

Co na proměnu říkáte? Udělala paní majitelka dobře?

Reklama

Načítám