Hlavní obsah

Obývací pokoj, který vás nadchne malebnými zákoutími

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto přináší teplé dny, sluneční záři, vůni dálek a volný čas strávený u moře. Inspirujte se obývacím pokojem v námořnickém stylu, který vám bude dovolenou připomínat každý den. Tentokrát šla s kůží na trh sama autorka článku.

Článek

Byt prošel kompletní rekonstrukcí. Změnili jsme dispozici a repasovali původní parkety. Kde byl dříve dětský pokoj, je nyní obývací místnost, zrušili jsme i nepraktickou chodbu vedoucí do kuchyně. Tím se propojil obývák s kuchyní a prostor se otevřel a celkově zvětšil. Je tu i menší balkon, kam ráda dávám rostliny – kocháme se tak výhledem na zeleň skoro celý rok.

Jak dosáhnout osobitého stylu

Chcete domovu dodat punc originality? Vsaďte na kvalitního truhláře a nechte si zařízení vyrobit na míru, podle vlastních představ. Zvolila jsem nábytek v koloniálním stylu. Televizní stolek, police nad ním i prosklená vitrína jsou z dubu v kombinaci tmavšího moření a bílé barvy. Španělské kování na vitríně jsem sháněla tak dlouho, až mi ho kamarádka přivezla z Anglie. V tmavém dubu je i jídelní stůl na míru. Je doplněn kvalitními židlemi z bukového ohýbaného dřeva – jsou pevné a zároveň lehké.

Foto: bydlimhezky.cz

Pokoj je zařízen tak, aby byl umožněn volný průchod a zároveň poskytl dostatek úložného prostoruFoto: bydlimhezky.cz

Obývák v námořnickém

Máme rádi jachting, proto námořnický styl. Patří k němu přírodní dřevo i dekorace a také pruhy a modrá barva. Sedačka je nejvýraznější prvek místnosti, dalších už netřeba. Doplněna je pohodlným ušákem, je to starý kousek po celkové repasi. Použita byla modrá a béžová barva, ze shodné látky jsou vyrobeny i polštáře na sedačce. Pletený puf vypadá jako z lanoví, skvěle tak pasuje do stylu pokoje.

Místo konferenčního stolku je použita starožitná masivní truhla, jakou by si zkušený námořník přivezl z cest. Uložíte do ní spoustu věcí a poslouží nejen k odložení nápojů, ale také k pohodlnému odpočinku unavených nohou.

Foto: bydlimhezky.cz

Námořnicky laděné dekorace. Stačí pár, není nutné police zaplnit celéFoto: bydlimhezky.cz

Jak vytvořit oblíbený kout

Každá místnost by měla mít kout, který vás bude těšit den co den. Tady je to využitý prostor nosného překladu: do vrchní části jsem nechala zkušeným kovářem vyrobit tři kované konzoly, které s masivní deskou vytvořily místo na knihy.

Pod knihovnou je světlemodrá mahagonová komoda – přetřela jsem ji na požadovanou barvu. Tento odstín mi připomíná nebe, moře a je pro mě velmi harmonizující. Na komodě jsou dekorace: dřevěná soustružená lampa, starožitné zrcadlo, svícny a také váza – skleněný demižon, na který mi moje zručná máma uháčkovala návlek ze zlaté příze. I mosazný květináč je starý kousek.

Foto: bydlimhezky.cz

Ušák je renovací starého křesla, kterou provedl čalouník podle mého zadáníFoto: bydlimhezky.cz

Praktické i stylové řešení

Obývák je průchozí a má spoustu dveří. I proto jsem řešila nedostatek odkládacího prostoru: za sedačku jsem proto vytvořila dlouhý úzký stolek ze stoletých trámů. Stačilo je očistit, ošetřit a napustit mořidlem. Mám tu starožitnou mosaznou lampičku, kterou zrenovoval můj muž, a konečně si mohu číst i na sedačce.

Radiátor byl původně i v kuchyni, ale tam bylo nutné využít každý centimetr, takže nebylo jiného řešení, než umístit jeden velký v hlavním prostoru. Je moderní a neladí s celkovým stylem místnosti. Proto jsem nechala vyrobit dřevěný kryt a v přední i horní části jsem ho osadila dekorativním děrovaným plechem. Když radiátor hřeje, proudí teplo bez problému do místnosti a vznikl tak i další prostor pro několik vkusných dekorací.

Foto: bydlimhezky.cz

Žlutou výmalbu jsem zvolila hlavně z toho důvodu, že v ulici byly velmi vzrostlé borovice a světla sem pronikalo velmi málo. Za čas byla většina borovic pokácena, žlutá výmalba ale zůstala, dává pokoji pozitivní energiiFoto: bydlimhezky.cz

Výběr dekorací a textilu

Dlouho jsme hledali obrazy, které by nás zaujaly, až jsme nakonec zeď nad radiátorem využili pro rodinné fotografie – a další obrazové dekorace už nebyly potřeba. Na francouzském okně jsou zatemňovací závěsy, které v létě odrazí teplo a poskytnou stín. Úvazy na závěsy jsem vyrobila z různých řetízků. Ostatní dekorační předměty jsou vybírány s ohledem na námořnický styl, ať už se jedná o samorost přivezený od moře, repliku staré lodi, nebo velkou mušli či lucerny.

Hudební vybavení je chloubou mého muže. Rád si poslechne gramofonovou desku na kvalitních reprobednách, jejichž stáří odhadujeme na 40 let.

Chcete bydlet podle nejnovějších trendů? Který ze 4 stylů bude slušet vašemu bytu?

Načítám