Hlavní obsah

Návštěva: Dům zvětšili o dvě místnosti. Jak? Ukážeme vám to!

Foto: domyvezlatnicke.cz

Kožená pohovka je do rodin s dětmi praktická. A tento dům klade důraz na to, aby se zde dobře bydlelo dětem i s nimiFoto: domyvezlatnicke.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naaranžováno životem! I tak by šlo označit interiér domu nedaleko Prahy. Rodina se dvěma dětmi mu dala okamžitě osobitý ráz, který by designéři nikdy nevytvořili. Zde totiž není třeba řešit otisky prstů na dveřích chladničky, protože už je dávno zakrývají dětské kresby a vzkazy. Tohle je dům, kde se opravdu bydlí. Bude vás inspirovat?

Článek

Sto jedenáct metrů čtverečních obytné plochy a dispozice 3 + kk – popis domu v Novém Jenštejně by mohl znít i takto stroze. Ale až prohlídka v něm ukáže, že majitelé dokázali využít nadstandard dvou galerií v patře a vytvořit z nich další dvě obytné místnosti pod střechou: mezonetový dětský pokoj, který jen tak někdo nemá, a našlo se i místo na pracovnu, kde haldy papírů nebudou nikoho rušit. Hosty v přízemí určitě zaujme krb v obýváku i červená kuchyňská linka, kterou opravdu nejde přehlédnout.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Červená barva kuchyňské linky zaujme na první pohledFoto: domyvezlatnicke.cz

Když kuchyň, tak pro každého

Velké francouzské dveře i okno nad kuchyňskou linku pouštějí do obývacího pokoje dostatek světla, a tak se majitelé nemuseli bát sáhnout po tmavších odstínech barev, které prostor příjemně zabydlí a do rodiny s dětmi jsou mnohem praktičtější než bílé lesklé plochy.

O barvě celého prostoru rozhodla červená kuchyň. „Barvy jsme zvolili tak, aby byly moderní, a přesto nestárnoucí. Nebojím se jich a kombinaci si v hlavě umím dost dobře představit," říká majitelka, která na doporučení odborníků zvolila ve výrazném odstínu pouze spodní skřínky a jednu vysokou na troubu. Horní část odlehčily dvě výklopné police s dvířky v nerezu, která ladí se sousední digestoří. Že se vám v kombinaci s nerezem nějak ztrácí ona praktičnost a ideální podmínky pro děti? Vzhledem k výšce této sestavy bude ještě léta trvat, než sem děti dosáhnou. A spodní dvířka jsou vybavená sice subtilními, ale dlouhými madly, která nedávají moc prostoru dětským rukám sáhnout vedle, takže se je snadno naučí otevírat, jak mají.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Svou kuchyňku má i dcera, dřevo a bílá barva ladí s okolním interiéremFoto: domyvezlatnicke.cz

S tréninkem mohou začít brzy, protože hned vedle má dcera svou „hrací“ kuchyňku, takže může sbírat zkušenosti doslova od prvních měsíců. I tato kuchyň je barevně sladěna s tou dospěláckou.

Dřevo se opakuje na dveřích do spíže, i díky dostatku úložných prostor v ní dvě horní skříňky rodině stačí. Bílý je zase prostor za pracovní deskou, kam majitelé zvolili tolik oblíbené sklo. A protože opravdu nechtěli, aby jejich dům vypadal jako moderní studený interiér, nechali ho nazdobit nápisy dobrou chuť v několika jazycích.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Čokoládově hnědá krásně vynikne vedle dřevěného nábytku a bílého stropuFoto: domyvezlatnicke.cz

Čokoládová k červené ladí

Červená se samozřejmě opakuje i v obývací části, kde je v této barvě pohovka. Na doporučení okolí rodina sáhla po kožené sedačce, o níž se tvrdí, že je do domácností s dětmi mnohem praktičtější než látková. Zajímavě pak vypadá i červeně namalovaná přední stěna krbu.

Dominantní se však v obýváku stává dřevo a hnědá barva, která ve svém čokoládovém odstínu obzvlášť vyniká na stěně za jídelním stolem. Ten je dřevěný, stejně jako nízký stolek u pohovky, který slouží jako konferenční i hrací pro děti. Vše má svůj řád. „Zajímám se i o feng shui, a proto jsou doplňky a rozmístění nábytku v souladu s energií obyvatel domu," dodává majitelka.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Z obýváku vedou francouzská okna na terasu a do zahradyFoto: domyvezlatnicke.cz

Z obývacího pokoje se pak vychází na terasu a do zahrady, v níž nechybí jak dětské houpačky, tak třeba klasická a velmi praktická kůlna na nářadí, která je k vidění snad u každého starého vesnického domku. „Právě vesnický způsob života a jeho atmosféra láká do této lokality zvlášť mladé rodiny s dětmi, které ale chtějí mít dobře dostupné město za zády,“ popisuje klady těchto domů Dejan Sparavalo ze společnosti, která tuto výstavbu realizovala. Lákavá je i cena, která odpovídá ceně bytu – 2 990 000 korun včetně pozemku.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Z ložnic v horním patře se dostanete po schodech na galerii, kde vznikly další dvě plnohodnotné místnostiFoto: domyvezlatnicke.cz

Mezonetový byt přes dvě poschodí

Horní patro je koncipováno jako klidová zóna, kde se nacházejí ložnice a dětský pokoj. Jenže tady je toto tradiční dělení pojato netradičně. Jak dětský pokoj, tak ložnice jsou totiž dvoupatrové. Po schodech se dostáváte na horní galerii, která plnohodnotně nahrazuje místnost, ačkoli to oficiální dispozice neuvádějí.

Foto: domyvezlatnicke.cz

V dětském pokoji vznikl na galerii spací kout pro starší děvčeFoto: domyvezlatnicke.cz

V dětském pokoji tak vznikly dva oddělené prostory a každý z potomků má své vlastní království. Těsně pod střechou vznikla ložnice pro starší holčičku, která zde má vše, co potřebuje: postel, šatní skříň i prádelník. Velké křeslo je určené pro rodiče, když večer uspávají. Že hroží při hraní pád ze schodů? To se prý stát nemůže, rodiče zde děti samotné přes den nenechávají.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Spodní část je zatím určena pro mladšího potomka, v budoucnu se ale prostor promění, jak budou děti potřebovatFoto: domyvezlatnicke.cz

Ta je v dolní části pokoje vedle dětské postýlky určené pro mladšího sourozence. Nechybí zde ani rozkládací futon pro případ, kdy malý pláče a jeden z rodičů u něj musí přespat. Je logické, že tento prostor nemá konečnou podobu a bude se vyvíjet, jak děti porostou a budou se měnit jejich potřeby.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Ložnice rodičů je zařízena jednodušeFoto: domyvezlatnicke.cz

Zato druhý „mezonet“ už je zařízen zcela. Zvlášť, když se podíváte do horní pracovny. Zatímco spodní ložnice si zakládá na jednoduchosti – postel s úložnými prostory doplňuje jen nízká komoda a na ní televize, horní pracovna má správnou tvůrčí atmosféru. Dva stoly, pořadače na dokumenty i nízké skříňky vyplnily prostor do posledního centimetru.

Foto: domyvezlatnicke.cz

Pracovna v podkroví a pracovní atmosféra v ní nikoho nerušíFoto: domyvezlatnicke.cz

V každém patře se nachází i koupelna, přičemž do té horní majitelé nechali kvůli dětem osadit vanu a doplnili ji skleněnou zástěnou, která jim dovolí pohodlně se osprchovat. Zajímavě a trochu neobvykle zde působí samolepicí dekorace nad toaletou. Samolepky, stejně jako zarámované portréty dětí najdete na mnoha místech v domě. Jsou jasným důkazem, že tady se opravdu bydlí!

Foto: domyvezlatnicke.cz

Do koupelny přišla vana se zástěnou, která usnadňuje koupání dětí i sprchování rodičůFoto: domyvezlatnicke.cz

Foto: domyvezlatnicke.cz

Hlavní koupelna i samostatná toaleta jsou laděny do hnědých barevFoto: domyvezlatnicke.cz

Jaké domy se vám líbí více, ty načančané od designérů, nebo zabydlené dětmi? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám