Hlavní obsah

Návštěva u mladé dámy: Do garsonky se vešla i šatna!

Foto: central park praha

Na třicet metrů čtverečních se vešly ložnice, obývák, jídelna i kuchyňFoto: central park praha

Reklama

Zařídit malý byt je těžké. Ale víte, co je ještě těžší? Zařídit malý a k tomu atypický byt, kde se nemůžete spoléhat na pravé úhly. Že snad něco takového nechcete ani vidět? Naopak! Podívejte se, jak hezké a zajímavé bydlení na takové ploše může vzniknout.

Článek

Třicet metrů čtverečních – přesně tolik podlahové plochy měl architekt k dispozici a musel na nich vytvořit plnohodnotné bydlení, tedy kuchyň, jídelnu, obývák a ložnici pro mladou dámu. A aby těch překážek a atypických prvků, s nimiž se musel vyrovnávat, nebylo málo, vnější stěny v tomto bytě nahradila velká okna. Ta sice představovala starost pro architekta, ale radost pro majitelku! Zvlášť když má za nimi k dispozici jedenáctimetrovou terasu!

Když skříně stojí uprostřed

Pochváleny buď skříně! Přesně to si mohl říkat architekt při zařizování tohoto bytu. Slouží zde nejen jako úložné prostory, ale netradičně je najdete i uprostřed místnosti, kde tvoří předěl mezi kuchyňskou částí a obývákem. Vyřešilo se tak hned několik problémů malých bytů zároveň!

Po vstupu do místnosti není vidět majitelce ode dveří rovnou do postele, ale ocitáte se v poměrně velké kuchyni. Třímetrová kuchyňská linka je na tak malý byt nadstandardně velká, ale na první pohled vám to nepřijde. A to díky barvě. Opět se zde potvrzuje, že bílá nic nezkazí! Pocit nenápadnosti ještě umocňuje bílé sklo na stěně za pracovní deskou.

Foto: central park praha

I zde se potvrzuje, že bílá barva je do malých bytů ideálníFoto: central park praha

Důležité je, že velká linka nabízí nejen všechny přístroje, které jsou dneska potřeba, ale ve vysokých horních skříňkách vzniká i dostatek úložného prostoru na potraviny a nádobí. Majitelce to stačilo, a tak metrovou spíž v rohu místnosti nechala proměnit v malou šatnu. Tu mladá žena ocení více.

Foto: central park praha

Sestava skříní odděluje kuchyňskou a obývací částFoto: central park praha

„K takto malým bytům pak patří i sklepní kóje o velikosti kolem pěti metrů čtverečních, což už je dostatek místa jak na skladování sezonních nebo sportovních věcí, tak třeba na zásoby balených vod a dalších pomocníků, které není nutné mít stále při ruce v bytě,“ říká Iveta Lelková z Central Parku Praha, kde se byt nachází.

Foto: central park praha

Subtilní madla nijak nenarušují čistý vzhled lesklých skříněkFoto: central park praha

Sestava skříněk uprostřed místnosti se skládá z jedné vysoké až ke stropu, která zaujme svými dvířky z mléčného skla, ta nižší je přístupná z obou stran a přes den se do ní schovávají lůžkoviny.

Foto: central park praha

Dvířka z mléčného skla zajímavým způsobem „rozbíjejí" bílou plochuFoto: central park praha

Rozkládací pohovka: jinak to prostě nešlo

Přechod mezi kuchyňskou a obývací částí tvoří „jídelna“, přesněji řečeno malý jídelní stolek se dvěma židlemi. Obývací pokoj zase představuje jen rozkládací pohovka a malý konferenční stolek. Více věcí se sem jednak nevešlo a také by zde překážely. Majitelka by je musela každý večer při rozkládání pohovky odsouvat a ráno zase vracet na své místo. Ano, rozkládací pohovka není praktická, ale v malých bytech to jinak nejde. I když nábytek je v této části také bílý, pohovku architekt vybral ve světle hnědém provedení. Na takovém čalounu je nejméně vidět špína, což se u hodně používaného gauče určitě hodí.

Foto: central park praha

Rozkládací pohovka nahrazuje v noci lůžkoFoto: central park praha

Ale světlé barvy zde rozhodně nepůsobí nudně. „Dala jsem na rady bytové architektky Ewy Nemoudry, která mi doporučila nebát se ani těch výrazných. Takových, které mi působí potěšení nebo mě uklidňují. Zvolila jsem tedy červenou, a tu pak architektka nechala vyniknout na výrazné tapetě v kuchyni i na stolní lampě. Do červena jsou i závěsy na oknech,“ říká majitelka bytu, která je s výsledkem spokojená.

Foto: central park praha

Malý jídelní stůl lze snadno přenést na terasu, která k bytu patříFoto: central park praha

K bytu patří ještě čtyřmetrová koupelna, kde je k dispozici vana doplněná skleněnou zástěnou, a tak si v ní lze dopřát jako horkou lázeň, tak rychlou sprchu. Je zde i toaleta a vešla se sem i pračka.

Foto: central park praha

Vana v koupelně je doplněná skleněnou zástěnou, takže se zde i pohodlně osprchujeteFoto: central park praha

Čtyři metry čtvereční pak měří i předsíň, kde tak zbylo aspoň místo na botník a skříň k odložení svrchníků i dalších věcí. I když je pravda, že majitelka v nadcházejícím létě asi nejvíc ocení jedenáctimetrovou terasu, která je součástí tohoto bytu a nabízí krásný výhled do okolí. Za byt i s terasou, sklepní kójí a hlídaným garážovým stáním dala tři miliony korun.

Foto: central park praha

Z terasy je krásný výhled do nedalekého parkuFoto: central park praha

Zařizujete malý byt a nevíte, jak na to? Zkuste se inspirovat na těchto návštěvách:  Takhle luxusně žije mladý pár na 32 metrech, Jak chytře zařídit 1 + kk? Inspirujte se! nebo Rekonstrukce garsonky za 1 milion.

Co se vám líbí více: samotný byt, nebo terasa s výhledem? Napište nám to v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám