Hlavní obsah

Návštěva v domě, kde mají vše, na co si vzpomenete

Foto: Abitare

Linka je vyrobena z dřevěné dýhy a dvířka jsou ze sklaFoto: Abitare

Reklama

Patrový dům majitelé stavěli několik let a stál je miliony korun. Za tuto cenu si však vytvořili ideální bydlení podle svých představ a snů. Nechybí tady čtyřicetimetrový obývací pokoj s krbem, sauna, herna s barem nebo sen nejedné ženy – patnáctimetrová šatna. Koukněte se na bydlení, o němž mnozí jen sní.

Článek

Pokud byste přišli na návštěvu do tohoto domu na okraji Prahy, možná byste hned ve dveřích měli pocit, že vám vstupní hala něco připomíná. V mém případě to byl můj prázdný byt – je totiž zhruba stejně velký jako tady zádveří. Pro větší pohodlí při zouvání zde mají majitelé místo židle koženou pohovku, kabáty, boty a deštníky uklízejí do „malé“ šatny, která je o něco větší než ta moje, které říkám velká. A zaujmou i stěny. Místo praktického omyvatelného nátěru je zdobí plisované tapety. Už tady každý tuší, že i za velkými posuvnými dveřmi se skrývá neobyčejný interiér.

Foto: Abitare

Posuvné dveře oddělují kuchyň od obývákuFoto: Abitare

Ostrůvek? Ne, to je úplný ostrov!

Místo a prostor v tomto domě opravdu nechybějí, a proto zde mohou dokonale vyniknout i jednotlivé kousky nábytku a doplňky. Příkladem je ostrůvek v kuchyni, nebo přesněji ostrov. Má totiž délku tři metry a do hloubky zabírá sto dvacet centimetrů. Tolik někdy měří celé kuchyně v garsonkách. Architekti do něj umístili mycí centrum, tedy dřez a myčku. Část desky pak protáhli do prostoru, čímž zde vznikl malý barový pult a posezení.

Foto: Abitare

Jídelní stůl navazuje na ostrůvekFoto: Abitare

Hlavní blok kuchyňské linky dostal tvar písmene L, jednu část tvoří uzavřené skřínky, které v sobě skrývají dvojitou chladničku s mrazničkou, potravinovou skříň s výsuvnými košíky a spoustu dalších úložných prostor. Místo se zde našlo i na nerezovou klasickou a kombinovanou mikrovlnnou troubu.

„Druhé křídlo linky slouží jako varné centrum, jehož ozdobou je velká nástěnná digestoř, umístěná uprostřed stěny mezi dvěma okny. Ty do místnosti pouštějí ve dne dostatek světla, v noci jejich funkci přebírá zajímavé osvětlení – diodové pásky instalované ve stropě,“ říká Barbora Kocourková ze studia Abitare, které dům z velké části zařizovalo.

Foto: Abitare

Do uzavřených skříní kuchyně se vešly trouby, chladnička s mrazničkou i potravinová skříňFoto: Abitare

Zaujme nejen velikost sestavy, ale i materiál – dvířka jsou totiž vyrobená z lakovaného skla a kontrast jim dělají korpusy obložené dýhou z amerického ořechu. Tento materiál se v bytě opakuje na několika místech, včetně jídelního stolu, který navazuje na ostrůvek. Nad ním visí krásný lustr značky Relax.

Krb, který zdobí poličky

Obývací pokoj je oddělený od kuchyně velkými posuvnými dveřmi zajížděcími do stěny – záleží tak jen na majiteli, zda je nechá otevřené a oba prostory tím propojí, nebo je zavře a oddělí. Spousta detailů je zde stejných jako v kuchyni, například použití dřevěné dýhy tentokrát jako obkladu stěn, nebo dekorace na oknech.

Foto: Abitare

Krb je po obou stranách lemovaný poličkamiFoto: Abitare

Ovšem jako první zde zaujme krb, který má po obou stranách úložné prostory. Jeho povrch je vzpomínkou na staré dobré časy a zdobí ho benátský štuk. Na podlaze je před ním položený travertin.

Jednu zeď zaplnila velká obývací stěna, doplněná posuvnými dveřmi. Ty však nezakrývají její celou šířku, ale pouze část. Na majiteli tak záleží, zda si zakryje televizi a knihovnu nechá otevřenou, nebo naopak. Naproti nechybí velký světlá pohovka.

Foto: Abitare

V zádveří se můžete posadit na koženou laviciFoto: Abitare

Obývák však není jediným prostorem, kam si mohou majitelé pozvat návštěvu nebo si udělat hezký večer. V suterénu se pak nachází takzvaná televizní místnost, která však nabízí mnohem více zábavy než jen sledování filmů či jiných programů. Součástí je i bar, proto uspořádat zde velký večírek není problém, a místo zbývá i na kulečníkový stůl, který si majitelé plánují ještě přikoupit. Okna zde zdobí krásné japonské stěny, které sice vypadají jako z jemné látky, ale ve skutečnosti jsou tkané z pravé kůže.

Foto: Abitare

Na televizi se lze koukat i v herně umístěné v suterénuFoto: Abitare

Foto: Abitare

Po ruce zde máte i bar na malé občerstveníFoto: Abitare

Kdo dává přednost jiné relaxaci, jistě využije domácí saunu, doplněnou o odpočinkovou místnost se sprchovým koutem a lavicí na relaxaci. Zaujme zde nejen umyvadlo značky Joop, ale i zrcadlo s úložným prostorem zboku a integrované osvětlení.

Foto: Abitare

Vedle sauny se nachází odpočinková místnost s dřevěnou lavicíFoto: Abitare

S kávou běhat nemusíte

Pokud se vydáte opačným směrem, tedy po schodišti, které zdobí opět nádherný lustr, tentokrát značky Presiosa, nahoru, najdete zde ložnici, šatnu a domácí pracovnu. Kromě psacího stolu zde nechybějí ani úložné prostory, konkrétně na míru dělané skříně a police. „Ty jsou doplněné, podobně jako sestava v obýváku, posuvnými dveřmi, které však zakrývají vždy jen část nábytku. Ale nemusí to být jen police se šanony,“ říká Barbora Kocourková a prozrazuje, co všechno lze za nimi najít: „Součástí skříně je totiž i malá kuchyňka, když potřebujete k práci kávu nebo nalít pití návštěvě, nemusíte tak běhat o patro níž.“

Foto: Abitare

Schodiště zdobí krásný lustr PreciosaFoto: Abitare

Foto: Abitare

Pracovna se neobejde bez skříně, zde je v ní ukrytá i malá kuchyňkaFoto: Abitare

Zcela jinak jsou pojaté úložné prostory, tedy přesněji řečeno knihovna, v ložnici. Police jsou zde totiž vyzděné a krásně splývají s okolím. Věci na nich tak jako by levitovaly v prostoru. Podobně lze pospat i postel s bíle lakovaným rámem, která je netradičně postavená do prostoru, a nikoli ke zdi.

Foto: Abitare

Postel s vysokým čelem je postavená do prostoruFoto: Abitare

Foto: Abitare

Vedle ložnice se nachází šatna s na míru dělanými skříňkamiFoto: Abitare

Na ložnici navazuje šatna, a stejně jako jiné místnosti ani ona není nejmenší. Podlahová plocha činí zhruba patnáct metrů čtverečních a přirozené světlo sem proudí oknem. Zaplnily ji bílé skříně umístěné po obou stranách. Uprostřed zbylo místo na lavici, na kterou můžete oblečení odložit nebo se při oblékání pohodlně posadit. Zčásti je opět doplňují posuvné dveře, jedny jsou celé zrcadlové, aby bylo možné si před odchodem zkontrolovat svůj vzhled.

Foto: Abitare

Majitel má zálibu ve sběru zbraní, nechal si na ně vyrobit speciální stěnuFoto: Abitare

Foto: Abitare

V koupelně zaujme umyvadlo posazené na dřevěnou deskuFoto: Abitare

Byt zdobí ještě několik koupelen.

Co zaujalo v domě nejvíce vás? Stěna s puškami, šatna nebo třeba bar v suterénu? Je vidět, že majitelům se protažení stavby na několik let opravdu vyplatilo.

Reklama

Načítám