Hlavní obsah

Návštěva v domě, kde obývák je přes dvě patra a na terase nechybí vířivka

Foto: Dřevo a stavby, Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz (13x)

Pohled na dům ze zahrady. Fasádu domu tvoří omítka a dřevěný obklad. Sedlovou střechu kryjí betonové taškyFoto: Dřevo a stavby, Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz (13x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé tohoto půvabného domu pocházejí z Moravy, ale rozhodli se zůstat kvůli profesnímu uplatnění v Praze. Z města ale po letech uprchli do přírody a splnili si tu dávný sen o bydlení.

Článek

Náš hostitel vypráví: „Návštěvami pozemků jsme strávili mnoho času a zhlédli jsme více než sto míst. Hledali jsme asi rok a půl, nakonec jsme vysněnou parcelu objevili.“ Manželé toužili po klasické roubence nebo srubu i proto, že se jejich pozemek nacházel na území CHKO.

Předpokládali, že stavební úřad bude jejich nápadem nadšen, ale to se pletli. Projekt jim zamítli. A tak se rozhodli ponechat dřevo alespoň jako konstrukční materiál domu.

Projekt navrhl rodinný přítel

Dům navrhl přítel rodiny, který je architekt a znal přání investorů. Paní domu vzpomíná: „Architekt spolu s manželem udělali mnoho změn v původním návrhu domu, ty pak byly pečlivě zpracovány a dovedeny do finální podoby.“

„Projekt domu navazoval na jedinečnou polohu pozemku na mírném kopečku s originálním výhledem do protějších kopců. Jelikož je celá rodina během dne hlavně v obývacím pokoji a kuchyni, tvoří tyto dvě místnosti jádro celého domu. Jejich prostor je veden přes dvě podlaží s otevřeným hobby koutkem v prvním patře, čímž je dojem z obýváku jako největší místnosti domu ještě umocněn. Všechny ostatní pokoje v domě zaujímají pouze minimální plochy, protože jsou pro život rodiny méně významné,“ říká Ing. arch. Dagmar Šimonová z časopisu Dřevo a stavby.

Foto: Archiv

V závětří domu se nachází prostorná terasa, kde stojí dřevěná pergola a vířivkaFoto: Archiv

Výběr dodavatele

Manželé kontaktovali čtyři dodavatele dřevostaveb, které objevili na brněnském stavebním veletrhu. Po jednání se nakonec rozhodli pro společnost VS Domy. „Na první pohled je patrné, že dispozice domu i jeho osazení na parcele vznikaly ve spolupráci investora a architekta. Pro dodavatele to většinou znamená, že mají více práce z hlediska řešení nosných konstrukcí, atypických detailů a podobně, ale výsledek stojí za to,“ zdůraznil obchodní ředitel zmíněné společnosti.

Foto: Archiv

Obývací pokoj a kuchyně tvoří prostor, který je veden přes dvě podlažíFoto: Archiv

Foto: Archiv

V obývacím pokoji a v kuchyni jsou použity přírodní barvy: smetanová, přírodní dřevo a oblázkově šedáFoto: Archiv

Foto: Archiv

Kombinace barev přírodního dřeva, bílé a šedé se opakují i v kuchyniFoto: Archiv

Dům vytápí krbová kamna

V domě je vybudováno elektrické topení, dům ale většinou vyhřívají krbová kamna v obývacím pokoji, odkud se teplý vzduch přirozeně šíří do celého domu. Teplo vycházející z krbu je daleko voňavější a přirozenější než teplo z radiátorů a konvektoru umístěného podél francouzských oken.

Foto: Archiv

Půvabná ložnice je v modrobílém provedení s akcenty barvy přírodního dřevaFoto: Archiv

Foto: Archiv

Do koupelny se vešla rohová vana a toaletaFoto: Archiv

Jak se vám líbí bydlení uprostřed přírody?

Reklama

Načítám