Hlavní obsah

Návštěva v horské chatě: Neuvěříte, že je ze dřeva!

Foto: Archiv studia New Work, Daniela Dostálková (15x)

Opravdu povedená horská chata je pokryta titanzinkovým plechem. I přesto se jedná o dřevostavbu!Foto: Archiv studia New Work, Daniela Dostálková (15x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starou horskou chatu strhli, ponechali jen její základy a na ně vystavěli dokonalou rekreační chalupu pro rodinu a přátele. A i když se tomu jen těžko věří, je ze dřeva. Pojďte s námi na návštěvu!

Článek

Zadání majitelů rekreační chaty architektonickému studiu New Work znělo jasně: nová stavba musí využít suterénní část současného objektu, aby se snížil nutný objem zemních prací a vyloučilo i kompletní zbourání. Jak si s tím architekti poradili?

Dřevostavba? Ale ano!

Při prvním pohledu na nově postavenou část chalupy vás jistě překvapí, že je celá ze dřeva. „Princip dřevostaveb spočívá v konstrukci domu, kde se nevyužívá cihel, ale dřevěných prvků. Fasáda ale může vypadat stejně jako u zděného domu, nebo lze využít i dalších materiálů, jako v tomto případě,“ prozrazuje Petra Wagnerová, mluvčí blížícího se Salonu dřevostaveb. „Nově provedené nadzemní stěny jsou navrženy jako dřevěná rámová konstrukce se sloupky průřezu 80/160, osazenými na spodní prahy stejného průřezu,“ doplňují autoři návrhu Ing. arch. Svatopluk Sládeček a Ing. arch. Lucie Surá. Z vnitřní strany jsou pak stěny obloženy sádrokartonem, z vnější OSB deskami.

Foto: Archiv firmy

Nový dům vznikl na místě původní chatky, která stála na okraji chatové oblastiFoto: Archiv firmy

A na tom všem je ještě položený falcovaný titanzinkový plech. Stavba je opatřená sedlovou střechou se štítem v jižním průčelí, která volně přechází v obvodové stěny – bez jakýchkoli okapů či říms. Veškeré povrchové materiály musely být vybírány s ohledem na náročnost horského prostředí – tak, aby vydržely co nejdéle.

Pojďte dovnitř!

Zastavěná plocha domu přesahuje 62 metrů čtverečních, užitná plocha se šplhá k 117 metrům čtverečním. To není sice mnoho, ale díky chytře řešeným prostorům je lze využít na maximum. Věřili byste, že tento dům má hned čtyři podlaží?

Foto: archiv firmy

S vytápěním si poradí kamna v prvním podlažíFoto: archiv firmy

V suterénu, který zbyl z původní stavby, jsou technické a skladovací prostory. V přízemí pak najdete hlavní obytný prostor s kuchyní, koupelnou a WC. Dveřmi z obýváku můžete vyjít i na terasu nad suterénními prostory. V hlavní místnosti najdete také krbová kamna, která zajišťují vytápění celé stavby. Pomáhají mu v tom dva solární panely na střeše domu a také velká okna, kterými za slunečných dní prostoupí dostatečné množství paprsků.

Foto: archiv firmy

Na několik málo metrů čtverečních se vešla celá společenská místnost i praktická kuchyňFoto: archiv firmy

Pokud vystoupáte po točitém ocelovém schodišti o patro výš, narazíte na prostor se dvěma ložnicemi a záchodem. A pozor, do tohoto patra lze vejít i zvenku – ze svahu od příjezdové cesty! Prostory ložnic jsou symetrické, z každé můžete po dřevěných schůdcích vystoupat do oddělených spacích pater. I ocelové schodiště pokračuje o patro výš, kde najdete malý prostor, který může sloužit k ubytování případných hostů.

Foto: archiv firmy

Jeden z pokojíků v patře, druhý je zrcadlově k němu symetrický. Po schůdcích můžete z obou vystoupat do oddělených spacích paterFoto: archiv firmy

Jak se vám tato chata líbí? Dovedete si představit víkendy strávené v její náruči, nebo dáváte přednost klasickým dřevěným roubenkám? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám