Hlavní obsah

Návyky, které udržují sex i vztah

Foto: Pond's Memories, Shutterstock.com

Foto: Pond's Memories, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Je těžké platit účty, připravovat večeři, starat se o děti a k tomu všemu romanticky randit a udržovat partnerství vášnivé. Život je hektický. Také býváte v jednom kole a vaše láska trpí? Tyhle návyky vás vrátí zpátky do sedla!

Článek

Kolik sexu udrží štěstí ve vztahu? Podle vyjádření britské sexpertky Tracey Cox milování jednou až maximálně dvakrát týdně obvykle ke spokojenosti obou milenců stačí. tomu, kdo chce víc nebo má prostor na častější fyzickou aktivitu, nic nebrání, aby si se svým partnerem otevřeně promluvil. Obvykle to totiž chodívá tak, že si páry ve večerních hodinách spíš jen popřejí dobrou noc.

Tak to aspoň tvrdí sexuální terapeutka a psycholožka Janet Brito z americké Havaje, která se na svém blogu zmiňuje, že většina dnešních dvojic je na sex příliš unavená. „Nemusíte se kvůli tomu cítit nějak provinile, se svými klienty přesně tohle řeším dnes a denně. Vždy radím zachovat chladnou hlavu,“ popisuje odbornice s tím, že v tomhle směru hodně pomáhají návyky, které obnovují sex i vztah. Do čeho byste se měli pustit i vy?

Dělejte pravidelné zastávky

Říká vám něco akt zpomalení? „Každý z páru by měl začít hlavně sám u sebe, ale ve dvou, aspoň na dálku, se to lépe táhne. Dohodněte se s partnerem, že se každý den, například o polední pauze, zhluboka nadechnete a uvědomíte si současný okamžik. No vážně. Stačí se seznámit s výsledky průzkumu doktorky Lori Brotto z kanadské Univerzity Britské Kolumbie. Tyhle osobní chvilky zbavují napětí a destruktivních vzorů, obnovují ztracené potěšení a touhu po spontaneitě,“ popisuje Janet Brito.

Z těchto důvodů věnujte pozornost dýchání – nádechu a výdechu, a to třikrát denně (v 9, 14 a 19 hodin). „I když se vám to jeví jako hloupost, má akt zpomalení vliv na dění v ložnici. Důležité je svůj dech nesoudit, jen si ho všímat. Tím, jak ho registrujete, začnete zvyšovat vědomí svého těla i mysli a žijete přítomností, což je pro sex a vztah nesmírně důležité,“ podotýká Janet Brito. Projeví se to v ložnici již tentýž večer?

Pusťte si žilou

Každý den, dopoledne i odpoledne, si také vyhraďte čas na krátkou analýzu svých pocitů a emocí. Je vám smutno? Jste šťastní? Je vaše tělo napjaté, nebo uvolněné? Prodýchejte se a vše špatné ze sebe odplavte ven. Kupříkladu si představte, že smutek nakládáte na loď, a tu pak posíláte na moře. Vizualizujte si úlevu a zase běžte do práce. Domů (a k partnerovi) se vám bude kráčet o něco lehčeji. Více se otevřete jeho náklonnosti i návrhům, ať už s nimi přijde kdykoli. Taková Debby Herbenick, výzkumnice z americké Indianské univerzity, říká, že ranní sex produkuje hormon oxytocin, který upevňuje pouto a pocit lásky mezi partnery, a pozor, na celý den!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Zkuste ranní sex. Říká se, že vám oběma zlepší náladu na celý den!Foto: nd3000, Shutterstock.com

Kašlete na modelky

„Zároveň je dobré neklást na sebe takové nároky. Myslíte, že byste měli být hubenější, mladší či atraktivnější? Pak si asi moc nevěříte. Pravidelně si opakujte, že jste dokonalí takoví, jací jste. V případě pochybností si to, co vás trápí, napište na papír, a ten spalte nebo ho hoďte do vody. Klidně i opakovaně. Právě teď jste zaneprázdněni a nemáte čas řešit takové věci. Vždyť se cítíte skvěle a sebevědomí vám sluší,“ dál popisuje sexuální terapeutka. A co dalšího vám pomůže při obnově lásky?

Nastražte uši i oči

Pět smyslů rozlišoval již italský katolický filosof Tomáš Akvinský. Teď je ten správný čas, abyste je začali vnímat i vy. Chuť, čich, sluch, hmat a zrak. V ložnici se jimi nechte pohltit. Nadechněte se partnerovy vůně, poslouchejte jeho srdeční tep, zajeďte mu rukou do vlasů, ochutnávejte nastavené rty. Pomalu a všímavě. Vaše sexualita získá na obrátkách. Mimochodem, víte, že mužské tělo je na bocích velmi citlivé? Laskejte ho nebo do ložnice přizvěte erotické pomůcky. Tyhle sednou vašemu znamení! 

Probuďte v sobě zvědavost

Co by si partner přál? Jaké doteky ho vzrušují? A co mu na oplátku zase prozradíte vy? Mluvte spolu. Stačí, když začnete větou: „Líbí se mi, když…“ Povzbuzujte partnera vzdechy a vášnivými slovy, když se dotýká těch správných míst, a tichem, když je na místě nesprávném. Nejen vaše léto tak bude velmi, velmi chlípné!

Zatím jsme vám radili, co se naučit, co dělat. Ale víte také, co byste v partnerství nikdy dělat neměli?

Reklama

Načítám