Hlavní obsah

Nebaví vás zalévat? Tyhle kytky to nepotřebují

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Patříte mezi zapomnětlivé pěstitele a pravidelná zálivka vám nejde? Máme pro vás pár tipů na rostliny, které si vystačí jen s přírodní závlahou, a přesto budou ozdobou každé zahrady.

Článek

Možná nejste zrovna posedlí prací na zahradě, ale to neznamená, že by vaše zahrada nemohla vzkvétat. Jen na to musíte jít chytře a vybrat si správné rostliny. V zásadě platí, že čím lépe budou kytky na místo „pasovat“, tím lépe porostou.

Dejte jim, co chtějí

Nemá tedy smysl sázet v suché oblasti druhy vyžadující vyšší vlhkost, anebo na přímé slunce dávat rostliny stínomilné jen proto, že se vám zrovna tento druh líbí. S největší pravděpodobností stejně nakonec nebudete s výsledkem spokojeni. Asi úplně nejlepší je oslovit odborníky, kteří mají přehled a poradí vám s ohledem na typ půdy, stanoviště atd., co přesně se na vaši zahradu hodí a které rostliny jsou nenáročné. Nicméně jako první pomoc by se vám mohlo hodit i pár našich rad a přehled nejméně náročných květin.

Cínie se o sebe umí postarat

Jedna z nenáročných letniček, která se dá vypěstovat ze semen i sazenic, je ostálka neboli cínie. U nás je hodně populární Cínie lepá, která dorůstá až 60 centimetrů. Bude se jí dařit na slunečném stanovišti, ale pokvete i v polostínu. Jen dejte pozor na průvan. Při její výšce by vám mohl rostlinku zlomit vítr. Zalévání můžete klidně nechat na přírodě.

Foto: unverdorben jr, Shutterstock.com

Cínie může dorůst až do výšky šedesáti centimetrůFoto: unverdorben jr, Shutterstock.com

Kalina pokvete i v zimě

Ať už se rozhodnete pro keř nebo klasický květ, při pěstování kaliny určitě nešlápnete vedle. Kromě dlouhé doby kvetení a omamné vůně má tato rostlina ještě jednu úžasnou vlastnost. Zalévat ji musíte jen v případě opravdu velkého sucha. Když vlhkou zem kolem ní ještě navíc přikryjete mulčovací kůrou, vydrží krásná opravdu dlouho. Kalina je keř, který dorůstá do výšky až tří metrů, ale její různé druhy se od sebe výrazně liší.

Foto: D. Kucharski K. Kucharska, Shutterstock.com

Kalina úžasně voníFoto: D. Kucharski K. Kucharska, Shutterstock.com

Juka ocení písčitou půdu 

Místo, kde je hodně slunce a málo vláhy, bude svědčit zelené rostlině zvané juka. Kromě toho, že si vystačí jen s dešťovými srážkami, je její výhodou, že vydrží na záhonu několik let. Venkovní juku nemusíte nijak složitě zazimovávat. Poradí si prostě sama v létě i v zimě.

Foto: Panagiotis Chatziiliadis, Shutterstock.com

Juka hodně vydrží. Tu venkovní nemusíte zalévat ani zazimovávatFoto: Panagiotis Chatziiliadis, Shutterstock.com

Vsaďte na skalničky a sukulenty

  • Pokud se nechcete zatěžovat častým zaléváním zahrady, jsou dobrou volbou také některé skalničky, jako například astra alpinská, rozchodník, plamének, koniklec, ale třeba i mateřídouška a šalvěj. -
  • Se slunečními paprsky a písčitohlinitou půdou s minimální zálivkou se spokojí nezničitelná agáve. Zajímavou okrasou zahrady je i opuncie. Jedná se vlastně o kaktus, takže není divu, že vody moc nepotřebuje. Opuncii se daří v teple a ve štěrkovité půdě. -
  • Jedněmi z nejvděčnějších rostlinek jsou sukulenty. Dokážou si uchovat krásu, aniž byste kolem nich museli pobíhat s konví vody. Potrpí si na sluníčko a dobře propustnou zeminu, která obsahuje písek a drobný štěrk. Další jejich výhodou je, že bez problémů přežijí i mrazivou zimu. -

Náš tip: Pokud rostliny vysadíte tak, aby listy zakrývaly pokud možno celou plochu záhonu, sníží se tím odpařování vody z půdy. Toho snadno docílíte tím, že zkombinujete několik druhů různě vysokých rostlin.

Foto: Barisev Roman, Shutterstock.com

Koniklec je skalnička, která toho opravdu hodně vydržíFoto: Barisev Roman, Shutterstock.com

A co vy? Máte nějaké další tipy pro bezúdržbovou zahradu?

Reklama

Načítám