Hlavní obsah

Proč vysadit slunečnici k salátům aneb Mazané zahradničení

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Zelenina, nebo květiny? Rozhodnout se nemusíte. Pěstujte je společně. Květiny zeleninovým záhonům sluší – přilákají včely a motýly a ochrání úrodu před slimáky i plísní. Jak na společné pěstování?

Článek

Proměňte letos svoji zahradu v pestrou oázu, kde vedle salátů porostou oranžové měsíčky, u rajčat zazáří afrikány a mezi mrkvovou natí se budou vyjímat květy lichořeřišnice. Je to velmi působivé. Podobná skladba záhonů bude slušet především zahradám laděným do venkovského stylu.

Některé květiny dokážou zeleninu ochránit. Na zahradě navíc vytvoříte úžasnou pestrou mozaiku a zaplníte poslední kousek místa, takže plevel nebude mít šanci a vy si ušetříte práci. A také budete mít stále po ruce květiny do vázy, až budete servírovat jídla připravená z vlastní zeleniny.

Afrikán ochrání rajčata

Vypěstovat dobrá rajčata není jednoduché – rostliny snadno chytí plíseň, zvlášť během deštivého a vlhkého léta. Zde bude práce pro afrikány. Vysaďte je ke každé rostlině, pomohou hubit půdní háďátka, odrazují hlístice, a dokonce odpuzují slimáky. Na menší rostlinky si plži ještě troufnou, ale jakmile afrikány vyrostou, nechávají je slimáci být. Vysazovat je proto můžete i do záhonů s listovou zeleninou, například mezi saláty nebo špenát.

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Afrikány budou zářit u rajčat – a také je ochráníFoto: iMarzi, Shutterstock.com

Levandule a máta

Když na záhonech šetříte místo, vysaďte mezi zeleninu aromatické bylinky. Levandule má velmi intenzivní vůni, která odpuzuje některé škůdce – nesnesou ji například mšice, proto se kromě zeleniny vyplatí levanduli pěstovat i blízko růží.

Fialově kvetoucí bylinka také odrazuje slimáky a podobnou práci odvede na záhonech i máta. Protože máta potřebuje bohatou zálivku podobně jako saláty nebo špenát, vyplatí se pěstovat ji v jejich blízkosti.

Foto: Peter Turner Photography, Shutterstock.com

Tahle okouzlující zahrada působí velice přirozeně, třebaže je pečlivě promyšlenáFoto: Peter Turner Photography, Shutterstock.com

Měsíček lékařský

Zeleň zeleninových záhonů narušte oranžovými a žlutými květy měsíčku lékařského, které září od sklonku jara až do konce podzimu. Měsíček nemá sílu zeleninu ochránit, ale přiláká opylovače – včely a motýly. Na vaší zahradě bude živo. Měsíček lékařský zaplní volná místa na záhonech. Jeho semena rozhoďte mezi bylinky, k listové zelenině, mezi mrkev nebo petržel. Měsíčkové květy, zvlášť ty oranžové, si můžete usušit: na čaj, do mastí nebo do koupele.

Heřmánek pravý

Mezi zeleninové záhony můžete vysévat i heřmánek pravý. Éterickou rostlinu s drobnými bílými kvítky milují mšice a raději přelezou na její stonky než na vaši zeleninu. Pro léčebné účely můžete sbírat heřmánkové květy a sušit je. Čaj prý odplavuje špatnou náladu, působí jako antibiotikum, uklidňuje zažívání a mírní bolesti břicha.

Slunečnice

Potřebujete na zahradě vytvořit stín? Pěstujte vysoké slunečnice. Například saláty na letním slunci rychle vybíhají do květu, a proto stínění ocení. Slunečnice kromě toho od zeleniny odlákají mšice, které se raději usadí na jejich silných stoncích.

Lichořeřišnice

Až do konce července lze vysévat lichořeřišnici. Tato popínavá nebo půdokryvná rostlina má velké, nejčastěji oranžové či červené květy. Lichořeřišnice rychle roste a můžete ji pěstovat mezi zeleninovými záhony. Je nenáročná a květy i mladé listy jsou jedlé. Zakryje volná místa na záhonu, brzy pokvete a zpestří zahradu. Slimáci si spíš než na salátech budou chtít pochutnat na lichořeřišnici a s trochou štěstí si vaší zeleniny nevšimnou.

Pěstujete společně květiny a zeleninu, nebo to letos zkusíte poprvé?

Reklama

Související témata:

Načítám