Hlavní obsah

Nebezpečné žvýkačky: Jak je poznat? A v čem jsou rizika?

Foto: thinstock

Také rádi žvýkáte? Nepřehánějte to, všeho moc škodí!Foto: thinstock

Reklama

I ve své tašce či kabelce nosíte balení žvýkaček, bez kterých si nedovedete představit den? Máme pro vás pár důvodů, proč to s nimi nepřehánět!

Článek

Tak malinký kousek „něčeho“ přece nemůže ublížit, myslíte si mnohdy. Potíž ale nastává ve chvíli, kdy si těch malých kousků denně dopřejete víc – někteří i několik balíčků! Statistika společnosti Wrigley říká, že každý Čech za rok vyžvýká 128 žvýkaček a že jsme za Švýcary a Rakušany na třetím místě v Evropě.

Proč žvýkat

Nejprve představíme žvýkačku z té lepší stránky. Už dávno je známo, že žvýkání uvolňuje stres, uklidňuje a snižuje nervozitu. Díky němu se lépe soustředíte a zlepšujete si paměť. Poslouží také jako prostředek proti únavě – například v autě.

Žvýkání také stimuluje vylučování slin, díky čemuž se neusazuje zubní plak, a tím pádem omezuje vznik kazu – to ale platí jen v případě žvýkaček bez cukru. Aby ale nastal tento efekt, musíte žvýkat dva až tři gramy žvýkačky bez cukru alespoň dvacet minut a třikrát denně po jídle. „Pokud si během dne nemáte možnost vyčistit po jídle zuby, použijte alespoň žvýkačku, ale rozhodně to nenahrazuje pravidelné čištění,“ říká stomatoložka MDDr. Petra Gregorová z kliniky Zámeček Malvazinky.

Foto: thinstock

Ne každá žvýkačka je bez cukru, a umělá sladidla také nejsou nic moc...Foto: thinstock

Žvýkačky mohou pomoci se zubní hygienou i dětem. „Z pohledu zubařky i matky mohu žvýkání jen doporučit,“ říká MUDr. Soňa Rašková a dodává: „Žvýkačka sama o sobě dítěti neuškodí v žádném věku. Důležité ale je, aby si již uvědomovalo, že ji nesmí spolknout, a už vůbec ne vdechnout, protože by se mohlo udusit.“

Žvýkání také motivuje peristaltiku střev, čili funguje proti zácpě. Před několika lety zveřejnili lékaři studii, ve které dokladovali příznivý vliv žvýkání na léčbu pacientů po operaci střev.

Věční dietáři dobře vědí, že potlačuje chuť na jídlo, na sladké zvlášť. Pro mnohé je také důležité, že se žvýkačka postará o svěží dech.

Proč žvýkání omezit

Stejně jako všechno, má žvýkání i svůj rub, tedy důvody, proč byste se měli zamyslet nad množstvím žvýkaček a jejich výběrem.

Ačkoli jsou žvýkačky bez cukru prevencí zubního kazu, je nutné si uvědomit, že uměla sladidla, jakým je například aspartam, mají svá rizika. Mluví se o jejich karcinogenitě, vlivu na vznik hyperaktivity dětí, objevují se názory, že před obezitou nechrání, ale naopak její riziko zvyšují.

Foto: thinstock

Občasné žvýkání pomáhá od stresu, a to ani nemusíte foukat bubliny :-)Foto: thinstock

„Žvýkačky bez cukru určitě neohrožují zuby tak jako ty s cukrem, a proto chápu doporučení ze strany stomatologů. Z pohledu zdravé výživy je však kvalita živin mnohem důležitější než počet kalorií. Umělá sladidla nejsou zdravá ani přirozená, proto je nedoporučuji. Úplně nejlepší je si na místo žvýkání po jídle ústa vypláchnout obyčejnou vodou anebo pokousat pár kousků anýzu,“ říká Margit Slimáková, průvodkyně zdravím a výživou.

V této souvislosti je třeba uvážit, že právě konzumace umělých sladidel není doporučena malým dětem, takže by rodiče měli hlídat, aby je dítě nejedlo jako bonbony, tedy nejedlo jednu za druhou.

Žvýkačky mohou být problémem i pro celiaky, protože v jejich základu může být lepek.

Než se příště pustíte do svých žvýkaček, přečtěte si jejich složení – možná budete překvapeni množstvím chemických látek, které obsahují – umělou pryskyřici, sladidla, změkčovadla, aditiva. A možná to bude právě důvod, abyste zvážili, kolik jich denně spotřebujete. Ostatně i výrobci varují na obalech před jejich nadměrnou konzumací.

Samozřejmě, lze se poohlédnout i po příznivější variantě – tedy žvýkačkách v bio kvalitě, které jsou z přírodních látek, slazené přírodně. Vzhledem k tomu, že neobsahují sladidla, jsou z hlediska zdravé výživy vhodnější.

Žvýkáte často a rádi? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám