Hlavní obsah

Nebojte se listového těsta: S naším návodem se vám určitě povede!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Už roky jste zvyklí listové těsto kupovat v obchodě, leckomu ale jeho zhoršující se kvalita prostě nevyhovuje. Řešení je snadné: vyrobte si vlastní. S námi se nemusíte bát, že by vás domácí těsto, udělané poctivě z másla, vyšlo dráž nebo vám zabralo hodiny času!

Článek

Celkově vám výroba zabere slabou hodinku, i když to tak podle zdlouhavého popisu možná nevypadá. Těsto se musí pravidelně chladit, takže to není hodina v kuse. Když začnete v sobotu ráno a mezitím si zajdete na nákup, s dětmi na procházku nebo shrabat listí, s příležitostnými pár minutami práce ho budete mít v neděli ráno hotové.

Domácí listové těsto

Na asi 1 kg těsta budete potřebovat: na moučnou vrstvu: 500 g hladké mouky, 250 ml vody, trochu soli; na máslovou vrstvu: 500 g měkkého másla, 100 g hladké mouky

Postup: Princip je jednoduchý: aby těsto hezky listovalo, je potřeba vrstvit máselnou hmotu s moučnou. Už prvním přeložením vzniknou tři vrstvy a s každým dalším se to bude násobit. Správné listové těsto by prý mělo mít na dva tisíce „lístků“. Při deseti přeloženích jich bude něco přes patnáct set, při jedenácti přes tři tisíce. Uvidíte, jestli se vám bude chtít i do toho posledního, jedenáctého, ale stojí to za to.

Nejdřív si připravte moučné těsto. Sůl nasypte do vody a postupně přidávejte mouku. Zadělejte hutné těsto, rukama to trvá asi deset minut, robot si s tím poradí o poznání rychleji. A neděste se, opravdu z toho nakonec bude jednolitá hmota! Zabalte ji do sáčku a dejte na tři hodiny do lednice. Mezitím si připravte tukové těsto. Měkké máslo zadělejte s moukou, rozetřete ho rovnoměrně na arch pečicího papíru o velikosti 15 × 30 cm a rovněž dejte ztuhnout do lednice.

Foto: Dream79, Shutterstock.com

Listové těsto je velice populární. Zkuste si vyrobit vlastní a uvidíte ten rozdílFoto: Dream79, Shutterstock.com

Z prvního (moučného) těsta rozválejte plát o velikosti asi 30 × 60 cm. Doprostřed překlopte ztuhlý máselný plát a moučné těsto přes něj z obou stran překlopte – nahoře budou dva listy moučného těsta. A první tři vrstvy jsou na světě! Takto připravenou „knihu“ pořádně rozválejte na tenký plát, přehněte na polovinu a opět rozválejte. Těsto musí být tak tenké, že se při přeložení nezlomí, musí jít snadno přehnout a máslo přitom stále musí zůstat studené. Proto je potřeba pracovat pokud možno co nejrychleji. Je-li těsto pořád pevné, můžete ho ještě jednou přeložit a rozválet, a když začíná měknout, vraťte ho do lednice, aby ztuhlo. Tento postup opakujte celkem jedenáctkrát. Vždy, když plát těsta přestane být tuhý a chladný, vložte ho do sáčku, aby neokoral, a šup s ním do chladničky. Tam na vás počká dobu nezbytně nutnou, ale klidně i přes noc. Sklady si postupně někam zapisujte, ať nezapomenete, kolikrát jste překládali!

Hotové těsto rozdělte na třetiny až čtvrtiny a zabalte do potravinářské fólie. Použít ho můžete klidně hned, ale snadno se zamrazuje. Při dalším pečení už z mrazáku vyndáte jen krásně voňavé těsto, ze kterého bude nejlepší štrúdl na světě! Anebo křehké domácí kremrole...

Ale co cena? Nebojte se!

Bojíte se, že je máslové těsto moc drahé? Počítejte s námi: na domácí výrobu budete potřebovat 500 g másla a 600 g mouky, tedy asi 130 korun. Celkem z něj bude asi jeden kilogram těsta. Margarínové těsto se prodává za zhruba 90 až 100 Kč za kilogram, je však plné nevhodných tropických tuků (zejména palmového oleje) a dalších „chuťovek“ v podobě konzervantů a barviv. Když budete mít štěstí a seženete u vás v obchodě máslové listové těsto, jeho cena je stejná jako ta naše, tedy kolem 130 Kč za kilogram. Koupíte ho ovšem opravdu výjimečně a konzervanty a barviva obsahuje také. Takže ta trocha válení za to stojí, ne?

Vyzkoušíte si udělat listové těsto doma?

Reklama

Související témata: