Hlavní obsah

Nechceš sex? Jsi frigidní!

Foto: isifa

To, že nemáte chuť na sex pokaždé, když ji má váš partner, neznamená, že je s vámi něco v nepořádkuFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechceš sex? Jsi frigidní! I tohle může žena od svého partnera slyšet. Jenže málokdo ví, co všechno se pod tímhle slovem skrývá, a to, že zrovna nemáte chuť na milování, rozhodně neznamená, že je s vámi něco v nepořádku.

Článek

Naše čtenářka Pavla (29) žila několik let s přítelem, jehož sexuální potřeby byly velmi náročné. A Pavla přestala po čase jeho tempu stačit. „Chtěl to skoro pořád, vážně. Několikrát ráno, když jsem přišla z práce, u televize, v noci, vlastně neustále. Zpočátku, když jsem už neměla chuť nebo sílu, byl v pohodě. Spíš jsme si dělali legraci z toho, jaká je sexuální mašina,“ vzpomíná Pavla.

Jenže pravděpodobně po odeznění počáteční zamilovanosti a euforie začal být sex spíš zdrojem neshod než radosti. „Poslední dva roky už to bylo peklo. Když jsem se odmítla milovat, byl naštvaný, vyjížděl na mě a obviňoval mě z frigidity a tvrdil, že každá jiná ženská by byla ráda, kdyby měla chlapa s takovou výdrží,“ říká Pavla, která ale upozorňuje, že i v době, kdy ji přítel takto urážel, k sexu u nich doma docházelo v podstatě denně. „Jenže čím víc byl pak na mě ošklivý, tím menší já měla chuť na sex, takže jsme se skutečně dopracovali k tomu, že jsme spolu nespali. Těžko máte chuť na dovádění s někým, kdo vás hodinu předtím nazval frigidním prknem,“ vysvětluje Pavla.

Foto: isifa

Sex by si měli partneři užívat, ne ho používat jako nástroj k zesměšňování a týráníFoto: isifa

Nakonec se s přítelem dohodli, že tohle nemá smysl, a rozešli se. „Vím, že jsme udělali dobře, že jsme se k sobě jednoduše nehodili, ale moje sebevědomí dostalo pořádně zabrat. Když vám takovou dobu pořád někdo opakuje, jak jste nemožní v posteli, můžete stokrát vědět, že to není pravda, ale stejně o sobě začnete pochybovat,“ dodává Pavla.

Frigidita? Co to vlastně je?!

Podle odborníků bohužel není tento případ zas tak ojedinělý a řadu žen jejich partner jednou či opakovaně obvinil z toho, že jsou frigidní. Ale málokterý z nich ví, co se pod tímto pojmem skrývá. „Slovo frigidita je zastaralé a odborníci ho už ani nepoužívají. Dřív se tím označovala jakási pohlavní chladnost, ale to je velmi široký a nejasný pojem,“ říká sexuolog Petr Weiss.

Podle něj existují tři nejčastější sexuální poruchy, které se řadily pod frigiditu:

  • Nedostatek sexuální touhy (porucha sexuální apetence)
  • Neschopnost se sexuálně vzrušit (porucha vzrušivosti)
  • Nedosahování orgasmu (anorgasmie)

Většinou se dá porucha spravit – úspěšnost je vysoká. „Je potřeba najít příčinu, která může být tělesná, ale i psychická, a podle toho pak problém lze řešit. Medikamenty, terapiemi a podobně,“ vysvětluje Petr Weiss.

Rozdílné chutě neznamenají poruchu!

To, že ale nemáte chuť na sex pokaždé, když váš partner, neznamená, že máte nějaký problém. „Jde o nesoulad sexuální potřeby, což je velmi častý problém mezi partnery, ale nelze ho zaměňovat za frigiditu, potažmo za některou ze sexuálních poruch. V žádném případě neznamená, že ten, kdo má nižší sexuální potřebu, trpí nějakou poruchou, je s ním něco špatně,“ tvrdí Petr Weiss. Navíc chuť na sex ovlivňuje celá řada věcí, tohle je například 5 nejčastějších důvodů, proč se ženy nechtějí milovat.

Zažily jste něco podobného? Zapojte se do naší diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám