Hlavní obsah

Nedostatek vitaminu B? Překvapí vás, kolik ho najdete v této sušené dobrotě

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Reklama

Vegani si tuto ingredienci střeží jako poklad, ale stále častěji se rozšiřuje i mezi všežravce. Řeč je o lahůdkovém droždí. Tato surovina za pár korun nejenže dodá pokrmům ten pravý šmrnc, ale ceněná je i pro své zdravotní přínosy. Je totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitaminů skupiny B.

Článek

Droždí s přívlastkem lahůdkové se liší od klasických kvasnic. Jde o sušené vločky droždí, které nejsou aktivní, protože se zahřívají nad 40 °C. Těsto vám s nimi tedy sice nenakyne, ale ve srovnání s běžným droždím obsahuje více prospěšných látek.

„Lahůdkové droždí se zpočátku vyrábí stejně jako běžné kvasnice, ale v koncovém výrobním procesu dochází k výrazným odlišnostem. Díky tomu, že obsahuje inaktivované kvasnice s nulovým kvasícím účinkem, nevykazuje fermentační aktivitu, a proto nezpůsobuje plynatost jako běžné droždí,“ vysvětluje výživová poradkyně Michaela Sedláčková.

Bohatá zásobárna vitaminů B

Dalším benefitem je i vysoký obsah pro zdraví důležitých látek. Podle Michaely Sedláčkové je jejich množství v lahůdkovém droždí ve srovnání s kvasnicemi až trojnásobné. Najdete v něm bohatě zastoupené vitaminy skupiny B, které mají v organismu nezastupitelné funkce. Ty působí jako antioxidanty, vyživují vlasy a nehty, hydratují pokožku, podílejí se na tvorbě červených krvinek. jejich nedostatek se projevuje podrážděností, poruchami soustředění nebo zhoršením paměti. Dále může způsobit zánět spojivek a vede k revmatismu, problémům s trávením i depresím.

Hodnoty lahůdkového droždí jsou opravdu fenomenální, i když se mohou mírně lišit v závislosti na výrobci. V 10 gramech, tedy asi ve dvou vrchovatých čajových lžičkách této suroviny, se například nachází asi 6 mg vitaminu B1 (doporučená denní dávka je 1 mg), 6 mg vitaminu B2 (doporučená denní dávka je 1,5 mg), 32 mg vitaminu B3 (doporučená denní dávka je 16 mg). Za zmínku stojí také 5 gramů kvalitních bílkovin a stopové prvky zastupuje chrom a železo.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Vitaminy skupiny B najdete v živočišné stravě, ale i v lahůdkovém droždíFoto: bitt24, Shutterstock.com

Nevěřte všemu

O lahůdkovém droždí ale koluje i jeden mýtus. Týká se vitaminu B12, který právě veganům chybí, protože je hlavně v živočišných produktech (maso, vejce, sýry). Přestože se to často tvrdí, vitamin B12 se v lahůdkovém droždí přirozeně nevyskytuje. Ale některé konkrétní značky jím lahůdkové droždí obohacují.

Do lahůdkového droždí se někdy přidává kvůli lepší chuti také výtažek sladu, který obsahuje lepek. To by měli mít při výběru konkrétního produktu na paměti lidé s alergií na lepek a celiaci.

Ucítíte sýr a oříšky

Chuť lahůdkového droždí je sýrovo-oříšková, proto ho vegani rádi používají jako náhražku sýrové chuti. Kvasnice jsou z něj cítit jen velmi lehce. „Stačí ho smíchat s rozemletými kešu oříšky a vznikne vám veganský parmazán. Absolutně nejlepší je podle mě na obyčejném čerstvém chlebu, který namažete máslem a posypete lahůdkovým droždím,“ doporučuje výživová poradkyně a fitness trenérka Alena Vídeňská.

Možnosti využití lahůdkového droždí v kuchyni jsou téměř neomezené. Dá se přidat do omáček, pomazánek, do směsi na obalování, do pesta nebo ho můžete přisypat do salátů. Pokrm příjemně ochutí, a navíc můžete být rádi, že děláte něco pro své zdraví.

O svůj tip na zakomponování lahůdkového droždí do jídelníčku se podělila i výživová poradkyně Michaela Sedláčková. „Používám ho při přípravě gomaisa, což je pražený sezam nebo pražené dýňové semínko s kvalitní solí. Na 100 gramů sezamu nebo dýně přidávám jednu polévkovou lžíci lahůdkového droždí. Vzhledem k tomu, že si já i mé děti gomasio sypeme denně do polévky, na rýži, těstoviny a zeleninové saláty, je u nás lahůdkové droždí velmi stabilní složkou denního jídelníčku,“ popisuje Michaela Sedláčková.

Už jste vyzkoušeli lahůdkové droždí?

Reklama

Načítám