Hlavní obsah

Cvičíte, a chcete navíc i zhubnout? Hlídejte si přísun vitaminu B!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud pravidelně sportujete, máte větší spotřebu béčka. Musíte je proto aktivně doplňovatFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Pojmem B-komplex se označuje skupina osmi vitaminů, které jsou klíčové pro správné fungování metabolismu. Bohužel, právě některá béčka lidem velmi často chybí. Co se s tím dá dělat?

Článek

„Deficitem vitaminů řady B skutečně trpí řada lidí. Jedná se o vitaminy rozpustné ve vodě, což znamená, že u většiny z nich tělo nedokáže vytvořit v organismu velké zásoby. Výjimkou je pouze B12,“ popisuje nutriční specialistka a terapeutka Eva Placáková z poradny Pečuj o sebe.

Vitamin B jako parťák sportovců

Vitaminy skupiny B jsou klíčové jak pro normalizaci metabolických funkcí, tak pro trávicí systém. Jak možná víte, právě správně fungující trávení a metabolismus jsou základními pilíři hubnutí.

Když hubnete nebo často sportujete, potřebujete doplňovat vitaminu B více, neboť máte zvýšenou spotřebu. Jenže právě tomu se ještě stále dost hubnoucích zbytečně vyhýbá, a to kvůli obavám z přibírání na váze. Ale to je jen mýtus.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Doplňky stravy jsou také možností, jak doplnit cenné vitaminy a minerály včetně béčekFoto: puhhha, Shutterstock.com

„Velmi často se objevuje názor, že suplementace vitaminů B vede k nežádoucímu vzestupu hmotnosti. Opak je pravdou, redukční dieta je spjata se zvýšenou potřebou vitaminů skupiny B, hlavně B2 a B6. Obzvlášť to platí, pokud je součástí i pravidelný pohyb,“ vysvětluje dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Ostatně, metabolický obrat v průběhu fyzické zátěže, respektive rychlost vašeho spalování při cvičení, je závislý na koncentraci vitaminů B1, B2 a B6 v těle.

Při hubnutí přílohy nevynechávejte. Kvůli béčku...

Obecně mezi hlavní zdroje béček patří celozrnné cereálie, luštěniny, kvasnice, listová zelenina jako špenát, zelí, maso, ryby, vnitřnosti, například játra, vejce, semínka a ořechy a ve velkém také obiloviny.

„Právě vzhledem k tomu, že vydatným zdrojem mnoha vitaminů B skupiny jsou obiloviny, není vhodné v rámci redukčních diet zcela vyřazovat pečivo a přílohy. Stačí pouze omezit konzumované množství a zaměřit se na kvalitu – v tomto případě myšleno na celozrnné obiloviny,“ podotýká Karolína Hlavatá.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Jak již z názvu plyne, nejlepším zdrojem cenné kyseliny listové je právě listová zeleninaFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Variantou, jak doplnit vitaminy B, jsou i doplňky stravy. Pokud čekáte jejich vyšší spotřebu třeba kvůli pravidelným sportovním aktivitám, skočte si do lékárny.

Co se děje, když vám béčko schází?

„Béčka umožňují stovky enzymatických reakcí v těle. Proto se jejich deficit nejčastěji projeví řadou nespecifických potíží. Například zvýšenou únavností, nervovým podrážděním a zhoršenou pamětí,“ uvádí nutriční odbornice Eva Placáková.

Dále pak dodává další časté příznaky. „Chybějící béčka se ale mohou projevit i zhoršeným hojením ran, tvorbou různých aft a oparů, bolestmi hlavy, ale i zvýšením kardiovaskulárního rizika.“

Doplňovali jste někdy B-komplex?

Reklama

Načítám